Para pakar perubatan di Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (KCDC) Korea Selatan dilaporkan 'bingung' dengan misteri 163 pesakit yang sebelum ini positif COVID-19 dan dibenarkan pulang selepas pulih, namun kini sekali lagi disahkan dijangkiti virus itu.
Senario sama berlaku di China sebelum ini apabila beberapa pesakit yang telah pulih disahkan positif, malah ada yang meninggal dunia selepas sembuh dan keluar dari hospital.
CNN yang memetik Timbalan Pengarah KCDC, Kwon Joon-wook sebagai berkata, keadaan ini mencetuskan kebimbangan mengenai kemungkinan virus itu kembali aktif terhadap pesakit yang pulih.
Beliau memberitahu, angka itu menyaksikan kira-kira 2.1 peratus daripada 7,829 pesakit yang telah disahkan pulih dijangkiti semula virus berkenaan.
"Pun begitu jumlah pesakit pulih yang dilakukan proses saringan semula tidak dapat dipastikan dengan jelas," katanya di sini pada Jumaat.
Joon-wook yakin, saringan itu mungkin dilakukan dengan menggunakan kaedah Asid Ribonuklik (RNA) di mana ujian itu sangat sensitif.
Teori yang sama sebelum ini dikemukakan oleh pakar terkemuka China, Zhong Nanshan membabitkan isu sama.
Beliau mengandaikan serpihan penyakit itu masih 'terlekat' pada tubuh badan manusia dan doktor itu menjelaskan yang beliau tidak bimbang dengan perkara itu.
Antara lain teori mengatakan sama ada ujian yang dilakukan sebelum ini ke atas individu berkenaan wujud sedikit ralat, yang besar kemungkinan hasilnya tidak tepat atau virus itu diaktifkan semula.
Joon-wook menambah, setakat ini belum ada indikator yang menunjukkan individu yang telah diuji semula positif menjangkiti individu lain meskipun 44 peratus daripada mereka menunjukkan gejala ringan.
"Sehingga sekarang, para ahli sains juga tidak dapat merungkai 'kekebalan' sebenar virus itu," ujarnya.
Beliau juga mengakui yang virus COVID-19 adalah patogen yang paling mencabar kepada dunia kesihatan dalam dekad ini.
"Ini adalah musuh yang terlalu mencabar dan sukar untuk kita berdepan," tambahnya.
Agensi
Sun Apr 19 2020

Senario pesakit pulih kembali positif cetus kebimbangan di Korea Selatam. - Gambar fail
10 Berita Pilihan - (11 Mac 2025)
Antara pelbagai berita dalam dan luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.
Jepun peringati gempa bumi, tsunami dan bencana nuklear
Jepun pada Selasa memperingati ulang tahun ke-14 sejak gempa bumi dan tsunami dahsyat melanda timur laut negara itu, mencetuskan krisis nuklear, dengan penduduk antara kawasan yang paling teruk terjejas sekali lagi berdepan kesan bencana alam.
Pertahanan udara tembak jatuh 337 dron Ukraine di wilayah Rusia
Pertahanan udara Rusia menembak jatuh 337 dron Ukraine di beberapa wilayah Russia pada waktu malam, termasuk 91 di Wilayah Moscow, menurut Kementerian Pertahanan Rusia.
JDT gagal mara ke suku akhir, tewas kepada Buriram United
Kelab gergasi bola sepak tanah air Johor Darul Ta'zim (JDT) gagal mara ke peringkat suku akhir Liga Juara-Juara Asia Elite (ACLE) 2024/25 selepas tewas 0-1 kepada wakil Thailand Buriram United di Stadium Sultan Ibrahim di Iskandar Puteri, pada Selasa malam.
PBB seru Israel batalkan sekatan bantuan kemanusiaan
Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah menyeru Israel untuk membatalkan sekatan terhadap bantuan kemanusiaan ke Gaza.

PM Anwar lancar buku "Amanat Integriti dan Tatakelola: Malaysia MADANI"
Institut Integriti Malaysia (IIM) dengan kerjasama Yayasan Pusat Polisi dan Hal Ehwal Ekonomi Malaysia (Yayasan PEACE) hari ini melancarkan buku Amanat Integriti dan Tatakelola: Malaysia MADANI.
Shiha Zikir belanja ratusan ribu ringgit untuk Tum Tum Raya
Pertama kali melancarkan lagu duet raya baharu bersama kakak, Ieda Zikir, penyanyi Shiha Zikir sanggup mengeluarkan kos mencecah ratusan ribu ringgit untuk menghasilkan video muzik termasuk kempen mempromosikan Tum Tum Raya.
Jemaah Menteri dicadang pertimbang, lulus penubuhan SEGiM
Jemaah Menteri disarankan menimbang dan meluluskan penubuhan Suruhanjaya Ekonomi Gig Malaysia (SEGiM) sebagai badan kawal selia utama dalam memastikan ekosistem ekonomi gig berkembang secara mampan.
Pendapatan Ahli Parlimen cecah RM40,000, PMO perjelas isu elaun
Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menjelaskan setiap Ahli Parlimen di negara ini layak dibayar elaun tetap RM25,700 sebulan.
PM Anwar terima kunjungan hormat Duta Besar AS ke Malaysia
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menerima kunjungan hormat Duta Besar Amerika Syarikat (AS) ke Malaysia Edgard D Kagan di Putrajaya petang ini.
Menerusi hantaran di Facebook, Anwar berkata pertemuan itu membincangkan hubungan dua hala yang telah lama terjalin antara kedua-dua negara dengan memberi fokus kepada kerjasama bidang ekonomi dan teknologi, yang menjadi kepentingan bersama selain pensijilan halal.
Menerusi hantaran di Facebook, Anwar berkata pertemuan itu membincangkan hubungan dua hala yang telah lama terjalin antara kedua-dua negara dengan memberi fokus kepada kerjasama bidang ekonomi dan teknologi, yang menjadi kepentingan bersama selain pensijilan halal.

Kerajaan perkukuh usaha pastikan Malaysia diiktiraf destinasi pelaburan, rakan dagang dipercayai
Malaysia berpotensi mendapat manfaat daripada peralihan perdagangan global yang berlaku akibat ketegangan perdagangan antara Amerika Syarikat dan China.

Sekolah di China mula perkenal mata pelajaran kecerdasan buatan tahun ini
China akan memperkenalkan mata pelajaran AI di sekolah mulai September untuk menjadi peneraju teknologi.

China lanjutkan pinjaman AS$2 bilion kepada Pakistan selama setahun lagi
Pinjaman tersebut sepatutnya dibayar semula pada 24 Mac, tetapi China setuju tangguhkannya bagi menyokong kestabilan ekonomi dan usaha pemulihan Pakistan.

China bertindak balas terhadap peningkatan tarif AS
Kementerian Perdagangan China mengumumkan sejumlah tindakan balas terhadap tindakan Amerika Syarikat menaikkan tarif terhadap negara itu.

China sasar pertumbuhan ekonomi sekitar 5 peratus pada 2025
Laporan turut menggariskan beberapa sasaran pembangunan utama lain tahun ini, termasuk kadar pengangguran di kawasan bandar sekitar 5.5 peratus.

China kenakan tarif tambahan ke atas beberapa produk import dari AS
China akan mengenakan tarif tambahan ke atas beberapa produk yang diimport dari Amerika Syarikat (AS) berkuat kuasa 10 Mac, menurut Suruhanjaya Tarif Kastam Majlis Negeri pada Selasa, lapor Xinhua.

China pertimbang kenakan tarif ke atas produk pertanian, makanan AS sebagai tindak balas - Laporan
China sedang mempertimbangkan untuk mengenakan tarif tambahan ke atas produk pertanian dan makanan dari Amerika Syarikat (AS) sebagai tindak balas terhadap rancangan Washington.

UEM Sunrise dan firma Singapura, GuocoLand laksana pembangunan dengan GDV RM45 bilion di Iskandar Puteri
UEM Sunrise Berhad buat julung kalinya menjalinkan kerjasama strategik dengan kumpulan hartanah ternama dari Singapura, GuocoLand Limited bagi membangunkan bersama bank tanah terpilih.

Pasaran hilang petunjuk? Lima strategi pelabur menghadapi ketidaktentuan
Sentimen global yang lemah, dasar perdagangan proteksionis, serta ketidak tentuan ekonomi menambah tekanan kepada pasaran.

Laluan udara baharu hubungkan Xi'an dengan Malaysia
Perkhidmatan penerbangan harian baharu yang menghubungkan Xi'an, China dengan Kuala Lumpur dibuka secara rasmi pada Ahad.