Korea Utara melancarkan dua peluru berpandu balistik jarak dekat berhampiran pantai timurnya pada Rabu, yang kedua seumpamanya dalam tempoh kurang seminggu, lapor agensi berita Yonhap memetik kenyataan Ketua Turus Bersama Korea Selatan (JCS).
Peluru berpandu pertama dilancarkan pada pukul 5.06 pagi manakala yang kedua pada pukul 5.27 pagi dari kawasan Kalma berhampiran pelabuhan timur Wonsan, menurut JCS.
Kedua-duanya dianggarkan terbang sejauh kira-kira 250 kilometer pada ketinggian 30 kilometer, kata JCS sambil menambah bahawa tentera Korea Selatan dan Amerika Syarikat (AS) kini menganalisis butiran lanjut.
Menteri Pertahanan Jeong Kyeong Doo berkata peluru berpandu itu dikenal pasti sebagai jenis yang berbeza daripada model sebelumnya yang dilancarkan Korea Utara, namun tidak mengulas lanjut.
Pelancaran itu dilakukan enam hari selepas Korea Utara menembak dua peluru berpandu balistik jarak dekat dari kawasan yang sama ke arah Laut Timur dalam tindakan yang dilihat sebagai provokasi pertamanya sejak Mei, sekali gus mencetuskan persoalan mengenai prospek rundingan pembasmian senjata nuklear antara AS dan Korea Utara.
"Pelancaran peluru berpandu secara berturut-turut oleh Korea Utara adalah tidak kondusif kepada usaha mengurangkan ketegangan di Semenanjung Korea dan kami menggesa agar tindakan ini dihentikan," kata JCS dalam satu kenyataan.
Peluru berpandu yang dilancarkan minggu lepas terbang sejauh 600 kilometer dan telah dikenal pasti sebagai versi Korea Utara bagi model Iskander Rusia, jenis peluru berpandu balistik jarak dekat, darat ke darat yang digelar sebagai KN-23, yang diuji tembak pada Mei.
Sementara itu, AS memberikan maklum balas dengan berhati-hati.
"Kami menyedari laporan mengenai pelancaran peluru berpandu oleh Korea Utara dan kami akan terus memantau situasi itu," kata seorang jurucakap Jabatan Negara AS kepada Yonhap yang enggan dikenali.
BACA: Pertemuan bersejarah! Trump dan Jong-un berjabat tangan
Siri pelancaran itu berlaku semasa Washington berusaha memulakan semula rundingan peringkat kerja mengenai pembongkaran senjata nuklear Korea Utara dan program peluru berpandu balistik selaras dengan perjanjian yang dicapai antara Presiden AS Donald Trump dan pemimpin Korea Utara Kim Jong Un bulan lepas.
-- BERNAMA
Bernama
Wed Jul 31 2019
Orang awam di stesen kereta api Seoul menyaksikan siaran TV yang menunjukkan imej peluru berpandu yang dilancarkan Korea Utara, 31 Julai, 2019. (Foto AP)
Mayat ditemukan selepas lapan jam kereta terbabas
Polis berkata mayat lelaki berusia 32 tahun itu ditemukan di timbunan rumput di tepi tebing parit oleh Pasukan Penyelamat di Air (PPDA) pada jarak 100 meter dari kawasan kemalangan.
Permohonan Biasiswa Yang di-Pertuan Agong 2025 dibuka hingga 28 Feb - JPA
Permohonan secara dalam talian bagi Biasiswa Yang di-Pertuan Agong (BYDPA) 2025 dibuka bermula 3 Feb hingga akhir bulan ini.
Akaun X Tun M digodam, tayang iklan mata wang kripto
Akaun media sosial, aplikasi X milik bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad iaitu @chedetofficial telah digodam dan tidak dapat diakses sejak pagi Rabu.
10 Berita Pilihan - (5 Februari 2025)
Antara pelbagai berita dalam dan luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.
AWANI 7:45 [5/2/2025] – Siasatan Op Sky | Trump mahu Gaza | Pemulihan populasi Harimau Malaya | Laluan haram disekat
- Trump rancang ambil alih Gaza, paksa warga Palestin pindah negara luar
- Sindiket syarikat perundingan kewangan, tiga selebriti ke SPRM esok
- Khazanah untung RM5.1 bilion, jangka 2025 bukan tahun mudah
- Harimau Malaya melawan kepupusan, ada tanda awal pemulihan populasi
- Sindiket syarikat perundingan kewangan, tiga selebriti ke SPRM esok
- Khazanah untung RM5.1 bilion, jangka 2025 bukan tahun mudah
- Harimau Malaya melawan kepupusan, ada tanda awal pemulihan populasi
Thaipusam: 1,500 anggota, pegawai PDRM ditugaskan di sekitar Batu Caves
Sebanyak 1,500 pegawai dan anggota polis kontinjen Selangor akan ditempatkan di sekitar Batu Caves bagi mengawal keadaan sempena sambutan Thaipusam, Selasa ini.
#AWANI Tonight 5 Feb 2025
#AWANITonight with @cynthiaAWANI
1. Trump says U.S will take over Gaza, permanently resettle all Palestinians
2. Philippine lawmakers vote to impeach VP Sara Duterte
#AWANIEnglish #AWANINews
1. Trump says U.S will take over Gaza, permanently resettle all Palestinians
2. Philippine lawmakers vote to impeach VP Sara Duterte
#AWANIEnglish #AWANINews
China tolak rancangan Trump untuk "ambil alih" Gaza, pindah jutaan penduduk Palestin
China pada Rabu menolak rancangan Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump, untuk "mengambil alih" Gaza dengan menyatakan ia menentang pemindahan paksa rakyat Palestin ke negara jiran.
AWANI Tonight: Trump's takeover plan will threaten regional stability
Trump's proposal for the U.S. to take over Gaza would displace millions of Palestinians, heighten tensions, and undermine the peace process, according to Prof. Datuk Dr. Rahmat Mohamad from MyAqsa Foundation.
AWANI Tonight: Thailand cuts power to Myanmar border areas linked to fraud
Thailand will suspend electricity supply to certain border areas shared with Myanmar to curb scam operations, with further discussions to be held by Prime Minister Paetongtarn Shinawatra and the National Security Council.
Gencatan senjata Gaza: Trump akan berdepan lebih banyak tentangan selepas Jordan, Arab Saudi - Penganalisis
Amerika Syarikat dibawah kepimpinan Presiden Donald Trump akan berdepan dengan lebih banyak tentangan daripada masyarakat antarabangsa mengenai isu Palestin.
Trump kembali kenakan 'tekanan maksimum' ke atas Iran
Langkah itu dibuat menjelang pertemuan Trump dengan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu di White House.
Ringgit dibuka tinggi berbanding dolar AS
Pada 8 pagi, mata wang tempatan naik kepada 4.4285/4480 berbanding dolar AS daripada 4.4400/4495 semalam.
“Amerika akan ambil alih Semenanjung Gaza dan urus dengan baik,” kata Donald Trump
"Kami akan mencipta pembangunan ekonomi yang akan menyediakan peluang pekerjaan dan perumahan tanpa had kepada penduduk di kawasan itu."
Malaysia perlu kembangkan pasaran dalam blok negara tidak dianggotai AS - Penganalisis
Malaysia perlu kembangkan aktiviti ekonomi dengan RCEP dan CPTPP yang tidak melibatkan Amerika Syarikat.
China lancar siasatan 'antitrust' ke atas Google
China melancarkan siasatan antitrust terhadap syarikat gergasi teknologi Amerika Syarikat (AS), lapor Sputnik/RIA Novosti, memetik Pentadbiran Negara China untuk Peraturan Pasaran pada Selasa.
London sedia tindakan balas jika AS kenakan tarif ke atas produk Britain - Laporan
United Kingdom sedang mempersiapkan tindakan balas sekiranya Presiden Amerika Syarikat Donald Trump mengenakan tarif ke atas produk-produk Britain.
China kenakan cukai 15 peratus ke atas arang batu dan LNG dari Amerika Syarikat
China mengenakan cukai 15 peratus ke atas arang batu dan gas asli cecair (LNG) dari Amerika Syarikat (AS).
Senat AS sahkan Chris Wright sebagai Setiausaha Tenaga
Senat Amerika Syarikat pada malam Isnin mengesahkan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Liberty Energy, Chris Wright sebagai Setiausaha Jabatan Tenaga yang baharu, lapor Xinhua.
AS tarik diri Majlis Hak Asasi Manusia PBB, henti dana untuk pelarian Palestin - Laporan
Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump dijangka menandatangani perintah eksekutif pada Selasa untuk menarik diri daripada Majlis Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).