"JIKA pemilik laman web dapat menyasarkan iklan kepada pengunjung dalam kurang sesaat, kenapa teknologi sama tidak dapat digunakan untuk mencegah kandungan negatif yang disiar secara langsung?"
Itu persoalan yang diajukan Persatuan Pengiklan New Zealand dan Majlis Komunikasi Komersial kepada platform media sosial yang didakwa gagal menapis bahan siaran pada laman web mereka.
Tindakan ini susulan insiden serangan pengganas di Christchurch yang disiar secara langsung di media sosial pada Jumaat.
Ia turut mengeluarkan kenyataan menyeru syarikat di bawah seliaannya untuk mempertimbangkan semula pelaburan iklan serta platform pengiklanan mereka.
Ekoran kenyataan itu, beberapa syarikat ternama New Zealand dilapor bertindak memboikot platform media sosial yang didapati menayangkan serangan tidak berperikemanusiaan itu, lapor The New Zealand Herald.
ASB Bank, francais makanan segera Burger King serta syarikat telekomunikasi Spark antaranya dilapor telah menarik iklan mereka daripada Facebook dan Google.
Syarikat lain seperti Kiwibank, ANZ Bank New Zealand, Bank of New Zealand dan Lotto New Zealand juga telah menarik pengiklanan digital mereka sejak berlakunya insiden tersebut.
Kesepakatan dicapai syarikat-syarikat itu adalah bagi menegaskan pendirian tentang "bahaya akibat kandungan dalam talian yang tidak dikawal selia" dan menggesa syarikat berasaskan teknologi terbabit mengambil tindakan sewajarnya.
"Beberapa syarikat mula mempersoalkan sama ada mereka mahu dikaitkan dengan platform media sosial yang tidak dapat mengesan atau tidak bertanggungjawab di atas kandungan di laman tersebut.
"Kami mencabar Facebook dan pemilik platform lain untuk segera mengambil langkah mengawal kandungan negatif dengan berkesan sebelum tragedi lain disiarkan secara dalam talian," menurut kenyataan itu lagi.
Facebook dan Google dilapor tidak menjawab permintaan untuk memberikan komen berhubung perkara ini.
Tidak dinyatakan tempoh boikot itu akan dijalankan.
Amirah Shariffudin
Tue Mar 19 2019
![Serangan Christchurch: Syarikat ternama boikot, tarik iklan daripada Facebook, Google Serangan Christchurch: Syarikat ternama boikot, tarik iklan daripada Facebook, Google](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/http://img.astroawani.com/2019-03/71552991980_ASB.jpg)
Antara syarikat yang dilapor telah menarik pengiklanan digital mereka sejak berlakunya insiden penembakan Christchurch. -Astro AWANI
![Google bayar US$340 juta kepada Itali selesaikan kes cukai tertunggak Google bayar US$340 juta kepada Itali selesaikan kes cukai tertunggak](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-12/51702459753_TBGOOGLE.jpg)
Google bayar US$340 juta kepada Itali selesaikan kes cukai tertunggak
Google dan pihak berkuasa kewangan Itali capai persetujuan serta menyelesaikan audit cukai bagi tempoh 2015 hingga 2020 tanpa prosiding undang-undang.
![Rusia sedia sambung perbincangan berkenaan Ukraine - Putin Rusia sedia sambung perbincangan berkenaan Ukraine - Putin](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41740002799_TBPutin.jpg)
Rusia sedia sambung perbincangan berkenaan Ukraine - Putin
Dalam masa sama, kata Putin, membina semula kepercayaan dengan Amerika Syarikat adalah penting bagi mencapai kemajuan bermakna.
![WHO lapor penyakit baharu belum dikenal pasti di DR Congo WHO lapor penyakit baharu belum dikenal pasti di DR Congo](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-10/51728085724_Suspectedmpoxpatie.jpg)
WHO lapor penyakit baharu belum dikenal pasti di DR Congo
Dua kluster kes dan kematian berkaitan penyakit tidak dikenal pasti itu telah dikesan di dua zon kesihatan di Wilayah Equateur, DR Congo.
![ACLE: Ini sebab Shandong Taishan tarik diri walau layak ke pusingan 16 ACLE: Ini sebab Shandong Taishan tarik diri walau layak ke pusingan 16](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/61740001410_TBAFC.jpg)
ACLE: Ini sebab Shandong Taishan tarik diri walau layak ke pusingan 16
Keputusan dibuat disebabkan ketidakselesaan fizikal yang serius membabitkan pemain-pemain dan selepas penilaian dibuat oleh pasukan perubatan.
![Shandong Taishan tarik diri saingan ACL Elite, laluan JDT masih samar Shandong Taishan tarik diri saingan ACL Elite, laluan JDT masih samar](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/51740000807_TBAFC.jpg)
Shandong Taishan tarik diri saingan ACL Elite, laluan JDT masih samar
Shandong Taishan FC memutuskan untuk tidak menyertai perlawanan Peringkat Liga Zon Timur menentang Ulsan HD FC dari Korea Selatan semalam.
![Melaka perhebat program gotong-royong hapus Aedes Melaka perhebat program gotong-royong hapus Aedes](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/71736157021_wabakdenggisandak.jpg)
Melaka perhebat program gotong-royong hapus Aedes
Usaha itu selaras dengan komitmen berterusan Jabatan Kesihatan Negeri dalam memusnahkan tempat pembiakan yang boleh merisikokan penduduk.
![WHO lancar kempen vaksinasi polio besar-besaran di Gaza Sabtu ini WHO lancar kempen vaksinasi polio besar-besaran di Gaza Sabtu ini](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-09/51726067904_tbpoliovaccine.jpg)
WHO lancar kempen vaksinasi polio besar-besaran di Gaza Sabtu ini
Kempen vaksinasi polio besar-besaran dirancang bermula di #Gaza Sabtu ini (22 Februari), dengan sasaran lebih 591,000 kanak-kanak berumur bawah 10 tahun.
![Rusia buka kedutaan di tujuh negara Afrika menjelang 2026 Rusia buka kedutaan di tujuh negara Afrika menjelang 2026](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-12/61735290530_TBrusia.jpg)
Rusia buka kedutaan di tujuh negara Afrika menjelang 2026
Menjelang 2026, Rusia berhasrat untuk membuka kedutaan di Gambia, Liberia, Comoros, Niger, Sierra Leone, Togo dan Sudan Selatan.
![Maldives akan usir ekspatriat gagal serah data biometrik Maldives akan usir ekspatriat gagal serah data biometrik](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/61739976606_Maldives.jpg)
Maldives akan usir ekspatriat gagal serah data biometrik
Operasi Kurangi, yang dilancar pada Mei 2024, bertujuan untuk menyediakan penyelesaian kekal kepada isu pendatang tanpa dokumen di Maldives.
![Rusia, Syria akan adakan perbincangan peringkat tinggi minggu depan Rusia, Syria akan adakan perbincangan peringkat tinggi minggu depan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-08/41659697159_SergeiLavrov.jpg)
Rusia, Syria akan adakan perbincangan peringkat tinggi minggu depan
Rusia dan Syria dijadual mengadakan perbincangan peringkat tinggi minggu depan, kata Menteri Luar Rusia, Sergey Lavrov.
![Serangan Christchurch: Syarikat ternama boikot, tarik iklan daripada Facebook, Google Serangan Christchurch: Syarikat ternama boikot, tarik iklan daripada Facebook, Google](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/http://img.astroawani.com/2019-03/71552991980_ASB.jpg)
Serangan Christchurch: Syarikat ternama boikot, tarik iklan daripada Facebook, Google
Ia turut mengeluarkan kenyataan menyeru syarikat di bawah seliaannya untuk mempertimbangkan semula pelaburan iklan serta platform pengiklanan mereka.