TEKA-teki berhubung status di laman Instagram pelakon wanita terkenal, Datin Seri Umie Aida yang seakan-akan menjurus pada perselisihan faham dengan seorang rakan artis yang tidak dinamakan beliau akhirnya terjawab.
Jawapan pada persoalan itu terungkai sebaik pelakon dan penyanyi jelita, Erra Fazira mengemukakan permohonan maaf secara terbuka kepada Umie di laman Instagramnya.
Perkongsian yang dibuat Erra menjelang solat Jumaat tengah hari tadi menjadi bahan perbincangan di media sosial.
Ini ekoran tindakan Umie yang tidak menamakan siapakah rakan artis yang didakwa telah mengkhianati persahabatan yang terjalin antara mereka sejak sekian lama.
“Kepada semua, saya mohon maaf di atas segala apa yang terjadi. Saya manusia biasa yang ada buat salah dan pernah menyakiti hati teman saya, Umie.
“Umie pernah memaafkan saya sebelum ini dan saya mengecewakannya lagi buat kali ketiga. Umie memendam perasaan dan pernah menghantar mesej secara peribadi dengan baik,” tulis Erra.
Primadona filem Melayu itu bagaimanapun, menutup ruangan komen pada status yang dimuat naiknya.
Dalam permohonan maaf secara terbuka itu juga, Erra turut mengharapkan pengakuan itu dapat menghentikan perbalahan dan perdebatan semua pihak khususnya di media sosial.
Erra, 45 tahun, dalam masa sama juga berharap konflik yang tercetus antara dia dan Umie akan berakhir sebaik permohonan maaf itu dikemukakannya.
Perselisihan yang tercetus antara kedua mereka juga, disifatkan Erra memberi pengajaran besar padanya.
“Umie jika tiada bukti, tidak akan bersuara. Saya harap dengan pengakuan ini dapat menghentikan semua perbalahan. Saya belajar daripada kesilapan dan akan memperbaiki kekurangan diri.
“Ternyata saya banyak kekurangan dan harus terus baiki diri. Saya mohon maaf sekali lagi pada semua, termasuk Umie,” katanya.
Astro AWANI berusaha menghubungi kedua-dua artis ternama itu bagi mendapatkan maklum balas lanjut, namun baik panggilan telefon mahupun mesej di aplikasi WhatsApp tidak dijawab mereka.
Astro Awani
Fri Jun 14 2019
![Kali ketiga buat silap, Erra Fazira mohon maaf pada Umie Aida Kali ketiga buat silap, Erra Fazira mohon maaf pada Umie Aida](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/http://img.astroawani.com/2019-06/81560497406_TBERRAFAZIRAUMIEAIDA.jpg)
Netizen tertanya-tanya apakah sebenarnya punca yang menyebabkan hubungan baik Erra Fazira dan Umie Aida retak.
Joehari mampu tingkatkan prestasi pasukan bola sepak negara - Hannah
Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh yakin dengan kepimpinan Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) Datuk Mohd Joehari Mohd Ayub untuk membawa perubahan positif kepada pasukan negara.
10 Berita Pilihan - (15 Februari 2025)
Antara pelbagai berita dalam dan luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.
El Salvador rampas 1.7 metrik tan kokain, tiga ditahan
Pihak berkuasa El Salvador mengumumkan rampasan 1.7 metrik tan dadah kokain dianggar bernilai US$44.8 juta dalam operasi pada 7 Februari lalu.
Yaman protes, bantah rancangan 'gila' Trump ingin ambil alih Gaza
Turut hadir di perhimpunan tersebut ialah Menteri Pertahanan Houthi Yaman, Mohammed Al-Atifi
Tiga tebusan Israel merdeka, 369 tahanan Palestin dibebaskan sebagai pertukaran
Tebusan Israel Iair Horn, Sagui Dekel-Chen dan Sasha Troufanov diserahkan kepada pasukan Palang Merah selepas perundingan di antara Qatar, Mesir dan Amerika Syarikat (AS) berjaya.
Lima resolusi rampas Kedah pada PRU akan datang
Konvensyen Perpaduan Kedah 2025 menggariskan lima resolusi yang dipersetujui bersama hasil garapan pandangan pimpinan dan akar umbi Pakatan Harapan (PH) serta Barisan Nasional (BN).
Ketua Setiausaha PH, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata, resolusi itu untuk hala tuju Kedah dalam Kerajaan Perpaduan dengan sasaran merampas kepimpinan kerajaan Kedah pada pilihan raya umum akan datang.
Ketua Setiausaha PH, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata, resolusi itu untuk hala tuju Kedah dalam Kerajaan Perpaduan dengan sasaran merampas kepimpinan kerajaan Kedah pada pilihan raya umum akan datang.
Bekas wartawan Utusan Melayu, Muhammad Basir meninggal dunia
Bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad, Muhammad Basir Abu Bakar meninggal dunia pada usia 46 tahun, di Hospital Serdang dekat sini, pada Sabtu.
![Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-09/61726155786_TBBERITAx.jpg)
Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Berikut adalah berita yang paling menjadi tumpuan sepanjang Sabtu, 15 Februari 2025.
![Perbuatan, kenyataan gugat keharmonian negara tidak boleh dikompromi - Aaron Perbuatan, kenyataan gugat keharmonian negara tidak boleh dikompromi - Aaron](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/51739634787_DatukAaronAgoDaga.jpg)
Perbuatan, kenyataan gugat keharmonian negara tidak boleh dikompromi - Aaron
Sebarang tindakan atau kenyataan yang boleh menggugat keharmonian antara kaum dan agama di negara ini tidak boleh diterima dan dikompromi, kata Menteri Perpaduan Negara Datuk Aaron Ago Dagang.
Enam bintang Running Man pukau 6,000 peminat di MIECC
Enam bintang program hiburan popular dari Korea Selatan, Running Man memukau lebih 6,000 peminat di konsert Running Man “Run 2 U” Live In Kuala Lumpur
![Borak SeeNI program bual bicara terbaharu Astro Prima, Nu Ideaktiv Borak SeeNI program bual bicara terbaharu Astro Prima, Nu Ideaktiv](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-10/71727770860_BorakSeeNI.jpg)
Borak SeeNI program bual bicara terbaharu Astro Prima, Nu Ideaktiv
Borak SeeNI kini bersiaran di Astro Prima setiap Selasa hingga Jumaat jam 11 pagi bagi membincangkan topik kekeluargaan, isu semasa dan gaya hidup.
!['Ketepikan ego, tolak ansur demi anak' - Erra Fazira nasihatkan pasangan bercerai 'Ketepikan ego, tolak ansur demi anak' - Erra Fazira nasihatkan pasangan bercerai](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-02/61707018658_ErraFaziraAleesya.jpg)
'Ketepikan ego, tolak ansur demi anak' - Erra Fazira nasihatkan pasangan bercerai
Menurut Erra, dia tidak mahu anaknya merasai nasib sama sepertinya tidak merasa kasih sayang bapa.
![Jakoa Pahang urus hantar mayat Erra Fazira, Wak Sai Bah Ema Jakoa Pahang urus hantar mayat Erra Fazira, Wak Sai Bah Ema](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-12/51702615619_OrangAsli.jpg)
Jakoa Pahang urus hantar mayat Erra Fazira, Wak Sai Bah Ema
Usaha membawa pulang mayat dua wanita Orang Asli ke kampung masing-masing pada Jumaat telah dilakukan Jabatan Kemajuan Orang Asli (Jakoa) Pahang.
![Saya bukan nabi - Perceraian kali ketiga uji kesabaran Engku Emran Saya bukan nabi - Perceraian kali ketiga uji kesabaran Engku Emran](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-09/71695796357_ujikesabaran.jpg)
"Saya bukan nabi" - Perceraian kali ketiga uji kesabaran Engku Emran
Engku Emran meluahkan rasa terkilan apabila berita perceraiannya yang kali ketiga menjadi bahan bualan di media sosial.
!['Saya tak pernah beri komen begini' - Erra Fazira hormati privasi Engku Emran 'Saya tak pernah beri komen begini' - Erra Fazira hormati privasi Engku Emran](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-09/51695703074_TBErraFazira.jpg)
'Saya tak pernah beri komen begini' - Erra Fazira hormati privasi Engku Emran
Erra menjelaskan dia tidak pernah mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung 'sikap sebenar' Engku Emran seperti yang didedahkan sebuah hantaran di media sosial.
![Takdir pertemuan Engku Emran dengan tiga wanita hebat Takdir pertemuan Engku Emran dengan tiga wanita hebat](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-09/81695594438_BekasIsteri.jpg)
Takdir pertemuan Engku Emran dengan tiga wanita hebat
Kehadiran Erra Fazira, Laudya Cynthia Bella dan Noor Nabila disifatkan Engku Emran membawa makna dan erti dalam kehidupannya.
![Teruja diganding dengan Erra Fazira, Fasha Sandha dedah sikap sebenar idolanya Teruja diganding dengan Erra Fazira, Fasha Sandha dedah sikap sebenar idolanya](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-07/81689390664_TBRampasCintaku.jpg)
Teruja diganding dengan Erra Fazira, Fasha Sandha dedah sikap sebenar idolanya
Fasha yang berkongsi gambar di balik tabir penggambaran drama itu di Instagram meluahkan perasaannya apabila pertama kali berlakon bersama pelakon kegemarannya itu.
![Erra Fazira tidak tahu menahu hal rumah tangga Engku Emran, Noor Nabila Erra Fazira tidak tahu menahu hal rumah tangga Engku Emran, Noor Nabila](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-02/81677405945_ErraMindOrder.jpg)
Erra Fazira tidak tahu menahu hal rumah tangga Engku Emran, Noor Nabila
Sebagai bekas isteri, Erra menghormati privasi Engku Emran dan enggan masuk campur perihal status rumah tangga.
![Erra Fazira mohon maaf tidak dapat hadir majlis perkahwinan Shahir AF Erra Fazira mohon maaf tidak dapat hadir majlis perkahwinan Shahir AF](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-09/81662877407_ErraFaziraShahir.jpg)
Erra Fazira mohon maaf tidak dapat hadir majlis perkahwinan Shahir AF
Pelakon jelita Erra Fazira mengakui menerima jemputan ke majlis perkahwinan penyanyi Shahir yang telah berlangsung pada awal September lalu.
![Persiapan perkahwinan sudah bermula - Shahir AF8 bakal akhiri zaman bujang Persiapan perkahwinan sudah bermula - Shahir AF8 bakal akhiri zaman bujang](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-07/61657767961_shahirakademifant.jpg)
"Persiapan perkahwinan sudah bermula" - Shahir AF8 bakal akhiri zaman bujang
Bekas kekasih Erra Fazira belum bersedia kongsi wajah bakal isteri.