Sidang Dewan Rakyat terhenti hampir 15 minit apabila Ahli Parlimen Nibong Tebal, Datuk Mansor Othman rebah ketika membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan (Belanjawan) 2020 hari ini.
Timbalan Yang Di-Pertua Dewan Rakyat, Nga Kor Ming segera menghentikan sidang Dewan Rakyat dan meminta pasukan perubatan segera memberi bantu sewajarnya.
Beberapa Ahli Parlimen berdekatan Syed Ibrahim Syed Noh (PH-Ledang) dan Wong Chen (PH-Subang) termasuk doktor perubatan, Dr Kelvin Yii Lee Wuen (PH-Bandar Kuching) segera memberi bantuan.
Tatkala diberi bantuan, turut kelihatan bergegas masuk ke dalam Dewan Rakyat adalah Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.
Selang beberapa minit, Mansor dilihat mampu berdiri sambil dipapah oleh pasukan perubatan dan dibawa ke Klinik Parlimen.
Selepas beberapa minit menerima bantuan perubatan di Klinik Parlimen, Mansor dibawa oleh pasukan perubatan ke Institut Jantung Negara untuk pemeriksaan dan rawatan lanjut.
Menurut Dr Wan Azizah, Mansor sudah mula memberikan respon ketika beliau sampai untuk memberi bantuan kepadanya.
"Alhamdulillah dia dah okay, mungkin tekanan darah turun sikit semasa itu, dan dia dah pulih. Alhamdulillah, tapi dia mesti ikut prosedur," kata Wan Azizah, sambil menambah Mansor akan diberi rawatan lanjut di IJN.
"Doktor kata berkemungkinan syncopal attack, bila you bangun, bercakap dan blood pressure turun sikit, lepas tu macam pitam," tambahnya.
Harits Asyraf Hasnan
Mon Oct 21 2019

Sidang Dewan Rakyat terhenti hampir 15 minit apabila Ahli Parlimen Nibong Tebal, Datuk Mansor Othman rebah ketika membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan (Belanjawan) 2020 hari ini. - Foto Astro AWANI/Harits Asyraf Hasnan
Dua individu ditahan, dadah bernilai RM6.3 juta dirampas
Dua suspek jerat diri sendiri apabila kantoi menyorokkan dadah di Waffel Braker untuk diterbangkan ke Sarawak menerusi Kuala Lumpur Imternational Airport (KLIA)
116 aduan diterima, Perak catat kes tertinggi
Sebanyak 116 aduan diterima sepanjang Ops Pantau dijalankan, Perak mencatat jumlah kes tertinggi iaitu 10 kes, diikuti oleh Selangor dengan empat kes
Malaysia bekerjasama sama rapat dengan AS, Singapura
Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) dalam kenyataan pada Selasa memaklumkan, kementerian itu juga akan terus bekerjasama rapat dengan AS dan Singapura untuk mencari cara yang berkesan bagi menangani isu tersebut.
Polis terima 6 laporan, siasat tiga pengacara Radio Era FM
Polis membuka kertas siasatan terhadap petugas radio Era FM milik Astro selepas tular video yang menyaksikan perbuatan tiga pengacara stesen berkenaan yang didakwa mempersendakan upacara keagamaan Hindu
Malaysia-Indonesia selesai secara damai - Saifuddin
Malaysia dan Indonesia sepakat menyelesaikan insiden tembakan di perairan Tanjung Rhu, Selangor secara damai bagi memastikan hubungan diplomatik kekal terpelihara.
Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata, kejayaan ini hasil rundingan beliau ke Jakarta pada Februari lalu.
Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata, kejayaan ini hasil rundingan beliau ke Jakarta pada Februari lalu.
[TERKINI] Ismail Sabri beri keterangan di SPRM pada Rabu - Azam Baki
Bekas Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob akan hadir ke Ibu Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada Rabu bagi membantu siasatan kes rasuah dan pengubahan wang haram membabitkan dirinya.

Cukai perkhidmatan bagi perkhidmatan kesihatan bersekutu hanya dikenakan jika disediakan di luar premis yang diluluskan
Cukai perkhidmatan hanya dikenakan sekiranya perkhidmatan kesihatan bersekutu disediakan di luar premis yang telah diluluskan pengecualian cukai, menurut Kementerian Kewangan (MOF).

Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Berikut adalah berita yang paling menjadi tumpuan sepanjang Selasa, 4 Mac 2025.

Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini
Antara pelbagai berita luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.

Mesir kemukakan pelan pembinaan semula Gaza, seru pembentukan pentadbiran peralihan
Pembinaan semula Gaza perlukan pembentukan pentadbiran dan keselamatan peralihan bagi memastikan prospek penyelesaian dua negara dipertahankan.

57 MP pembangkang khianati usaha reformasi institusi Parlimen - PM
Sokongan penuh dua pertiga Ahli Parlimen dalam meluluskan RUU berkenaan, adalah membuktikan betapa kukuh dan stabil Kerajaan Madani di bawah pimpinan Anwar.

Empat RUU berkaitan kecekapan perkhidmatan, kerajaan tempatan dibentang di Dewan Rakyat
RUU Iltizam Kecekapan Perkhidmatan Kerajaan 2025 bertujuan meningkatkan kualiti, kecekapan, dan keberkesanan perkhidmatan kerajaan.

Tingkat kemahiran, produktiviti mampu lonjak pendapatan - PM Anwar
Anwar berkata langkah ini bagi memastikan individu memperoleh lonjakan pendapatan seiring dengan peningkatan produktiviti.

Caruman KWSP untuk bukan warganegara, nilai KDNK tumpuan Dewan Rakyat hari ini
Chiew Choon Man (PH-Miri) akan meminta penjelasan mengenai caruman KWSP untuk bukan warganegara yang dilihat membebankan majikan.

Dewan Rakyat lulus RUU Perbekalan Tambahan (2024) 2025
RUU yang dibentangkan Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan itu diluluskan dengan lebih suara bersetuju selepas dibahaskan Ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang.

Platform fail aduan, cabar tindakan turunkan kandungan media sosial akan diwujudkan
Pengguna media sosial boleh mempertahankan kandungan mereka melalui tribunal yang disediakan.

Strategi bantu OKU dapat akses pekerjaan antara tumpuan Dewan Rakyat hari ini
Strategi untuk membantu OKU mendapatkan akses kepada pekerjaan yang sewajarnya dijangka menjadi tumpuan persidangan Dewan Rakyat hari ini.

RUU Perkhidmatan Parlimen 2025 jamin kebebasan Parlimen, bukti reformasi institusi
RUU Perkhidmatan Parlimen 2025 penting bagi mengembalikan kebebasan Parlimen dan memastikan keberkesanan institusi itu menjalankan fungsinya seperti termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

Majlis Media Malaysia mampu jamin integriti pengamal media
Dengan adanya usaha baik itu, integriti pengamal media boleh dijamin kerana ia akan diselia oleh pengamal media sendiri.

Dewan Rakyat lulus usul Laporan Ketua Audit Negara 1/2025
Dewan Rakyat hari ini meluluskan usul Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) 1/2025 Penyata Kewangan Agensi Persekutuan Tahun 2023.