"Arwah rakan sebilik. Kami sangat rapat.”
Demikian luahan pilu Lans Koperal Izzmann Adam Ismail, rakan kepada Konstabel Adam Che Aziz, yang maut dalam kemalangan ketika menjalankan tugas di Kampung Kubang Pasu dekat Hosba, di sini, awal pagi tadi.
Kedua-duanya berusia 25 tahun dan kebetulan mempunyai nama gelaran yang sama.
Izzmann dipanggil Adam Besar sementara Adam digelar Adam Kecil.
Izzmann berkata dia amat terasa kehilangan Adam, rakan sebilik dan rakan setugas yang dikenali sejak setahun lalu.
“Saya sedih dengan pemergian Adam," tambahnya.
Katanya kepada pihak media, kali terakhir mereka berhubung ialah lewat petang Khamis.
Ketika itu, katanya, mangsa tidak banyak membalas kiriman WhatsApp yang dihantarnya.
"Semalam, kawan-kawan yang dalam operasi kata, dia (Adam) macam terlebih sikit, kerja semangat. Dia selalunya jenis senyap, tak cakap banyak, rajin bantu orang," kata Izzmann.
Dalam kejadian pada jam 2 pagi ini, Adam meninggal dunia di tempat kejadian akibat kecederaan parah di kepala dan badan susulan motosikal yang ditunggangnya terbabas.
BACA: Polis trafik maut kemalangan, motosikal terbabas ke laluan bertentangan
Terdahulu, Ketua Polis Daerah Kubang Pasu Supt Mohd Ismail Ibrahim berkata, ketika kejadian mangsa yang bertugas di Cawangan Trafik, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kubang Pasu sedang menjalankan tugas dalam Ops Samseng Jalanan.
Katanya, motosikal yang ditunggangi mangsa dipercayai terbabas ke kanan jalan arah bertentangan, lalu terseret serta terlanggar kabel elektrik di tepi jalan dan terus terlanggar ke tiang lampu di kanan jalan.
Ketika itu mangsa dipercayai dalam perjalanan dari arah Hosba menghala ke Kampung Darat.
Adie Sufian Zulkefli
Fri Nov 15 2019
Izzmann menunjukkan motosikal yang terlibat dalam kemalangan membabitkan rakan baiknya, Adam. - Astro AWANI
Syarikat subsidiari tidak berfungsi akan digabung atau ditutup
Syarikat subsidiari Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS) akan distruktur semula melalui proses penggabungan bagi meningkatkan kecekapan operasi dan penjimatan kos.
Timbalan Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan Datuk Arthur Joseph Kurup berkata penutupan syarikat yang tidak berdaya maju serta membebankan akaun kumpulan NAFAS juga akan dilaksanakan.
Timbalan Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan Datuk Arthur Joseph Kurup berkata penutupan syarikat yang tidak berdaya maju serta membebankan akaun kumpulan NAFAS juga akan dilaksanakan.
Kerajaan terus perkasa kesiapsiagaan ASEAN bagi muktamadkan DEFA
Malaysia, menerusi kepengerusian ASEAN pada tahun ini akan meneruskan usaha strategik untuk memastikan tahap kesiapsiagaan negara-negara ASEAN dalam memuktamadkan Perjanjian Rangka Kerja Ekonomi Digital (DEFA).
Parlimen: Kerajaan belum muktamad projek LPT3
Cadangan projek pembinaan Lebuhraya Pantai Timur 3 (LPT 3) dengan anggaran kos RM9.8 billion masih belum dimuktamadkan, persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini.
Timbalan Menteri Kerja Raya Datuk Seri Ahmad Maslan berkata lebuh raya bertol penuh yang menghubungkan Kampung Gemuroh, Kuala Terengganu ke Kampung Tunjong, Kota Bharu, Kelantan itu memerlukan penelitian mendalam, termasuk aspek kemampuan pihak konsesi.
Timbalan Menteri Kerja Raya Datuk Seri Ahmad Maslan berkata lebuh raya bertol penuh yang menghubungkan Kampung Gemuroh, Kuala Terengganu ke Kampung Tunjong, Kota Bharu, Kelantan itu memerlukan penelitian mendalam, termasuk aspek kemampuan pihak konsesi.
2025 bukan tahun yang mudah - Khazanah
Khazanah Nasional menjangka tahun 2025 sebagai tahun mencabar dengan ketidaktentuan global dan kadar faedah tinggi, namun pelaburan jangka panjang dan inovasi akan menjadi tumpuan.
Pendirian Malaysia sama dengan negara Islam lain - PM
Pendirian Malaysia sama seperti negara Islam lain mengenai situasi semasa di Gaza, Palestin.
Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, beliau akan meneliti terlebih dahulu kenyataan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump sebelum mengulas lanjut.
Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, beliau akan meneliti terlebih dahulu kenyataan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump sebelum mengulas lanjut.
Op Sky: Tiga selebriti hadir ke SPRM esok
Tiga selebriti akan hadir memberi keterangan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada Khamis, bagi membantu siasatan membabitkan sindiket syarikat perunding kewangan.
MBSA benar jualan mercun, bunga api di empat bazar Ramadan
MBSA hanya membenarkan jualan mercun dan bunga api di empat bazar Ramadan di bawah kendaliannya sepanjang Ramadan kali ini.
Dakwaan fitnah terhadap bekas Naib Canselor UKM: Polis rakam keterangan dua individu
Polis merakam keterangan dua individu daripada pengurusan tertinggi sebuah universiti awam tempatan berhubung dakwaan fitnah dan tohmahan membabitkan bekas Naib Canselor UKM.
Pendirian Malaysia terhadap Gaza sama dengan negara Islam lain - PM Anwar
Pendirian Malaysia sama seperti negara Islam lain mengenai situasi semasa di Gaza, Palestin.
Niaga AWANI Khas: Mencorak pelaburan mampan negara
Dinamik geoekonomi dan geopolitik menuntut syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC) mempelbagaikan portfolio selain mencari alternatif dalam menampan ketidaktentuan tersebut.
'Kami sangat rapat,' - Adam Besar amat terasa kehilangan rakan sebilik
Izzmann yang digelar Adam besar amat terasa kehilangan rakan sebilik dan rakan setugas yang dikenali sejak setahun lalu.