Pas melahirkan keyakinan untuk memenangi kes saman fitnahnya ke atas Sarawak Report yang akan dibicarakan pada isnin ini di London, kata Presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang.
Katanya ia berdasarkan bukti-bukti yang telah dihantar oleh peguam parti itu ke mahkamah di sana.
"Kita suruh minta maaf dia tidak mahu, kita dah hantar segala dokumen melalui peguam kita dan berdasarkan perkembangan semasa, peluang kita untuk menang saman fitnah ini (ke atas Editor Sarawak Report, Clare Rewcastle-Brown) lebih kurang 80 peratus.
"PAS sudah saman surat khabar ini (Sarawak Report). InsyaAllah, Isnin ini akan mula dibicara dan keputusan mungkin beberapa hari selepas itu.
"Peguam kita di London yang ambil kes ini memberi keyakinan kita akan menang. Dia (Sarawak Report) kena bayar belanja kewangan kita, sebab bukan murah, berjumlah RM1 juta," katanya pada Ceramah Perdana Parlimen Marang di sini, semalam.
Turut hadir pada ceramah itu adalah barisan calon PAS bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) di bawah Parlimen Marang, yang merupakan program ceramah pertama mereka sebaik sahaja penamaan calon.
Abdul Hadi memfailkan saman fitnah terhadap Rewcastle-Brown di Mahkamah Tinggi London pada 21 April lalu susulan laporan Sarawak Report pada 6 Ogos, 2017 yang mendakwa RM90 juta dimasukkan ke akaun pemimpin atasan PAS sebagai usaha Presiden UMNO Datuk Seri Najib Razak 'menarik' kepimpinan parti Islam itu menyokong Barisan Nasional dan UMNO
"Orang kata nak bayar RM1 juta Pas ambil duit dari mana. Ada orang Pas yang kaya-kaya yang tolong kita bayar dulu. Selepas itu, kita kutip derma balik untuk bayar. Orang yang fitnah ini ada di Malaysia tetapi dilapor akhbar luar, mereka sembunyi di Malaysia," katanya.
Pada Oktober 2007, Abdul Hadi menang kes saman ke atas Daily Mirror, sebuah akhbar tempatan di London berhubung kes laporan palsu yang mendakwa beliau sebagai perancang kepada beberapa siri pengeboman di United Kingdom.
-- BERNAMA
Bernama
Sun Apr 29 2018
ABDUL HADI: Peguam kita di London memberi keyakinan kita akan menang, Sarawak Report kena bayar belanja kewangan kita, sebab bukan murah, berjumlah RM1 juta. - Gambar fail
Buruh mengaku tidak bersalah rogol anak tiri
Tertuduh, 53, didakwa merogol anak perempuan tirinya yang ketika itu berusia 14 tahun pada Oktober 2024.
JDT umum ketibaan 'kereta kebal' baru, Alvaro Gonzalez!
Pemain berusia 25 tahun itu pernah beraksi bersama kelab Real Zaragoza, Espanyol, Villarreal, Marseille dan juga Liga Saudi Pro, Al-Nassr.
DeepSeek vs ChatGPT: Revolusi AI yang Menggegar Dunia!
Dunia kini heboh dengan pengenalan DeepSeek, model AI yang lebih mampu milik dan menyaingi ChatGPT dalam keupayaan canggih. DeepSeek, dibangunkan oleh startup AI dari China, cemerlang dalam tugas teknikal seperti penaakulan logik, pengkodan, dan matematik, serta dipuji kerana kelajuan dan ketepatannya. Sebagai model sumber terbuka dengan reka bentuk Mixture of Experts, ia efisien dan mudah diakses. Sebaliknya, ChatGPT, dibangunkan oleh OpenAI, terkenal dengan pengalaman mesra pengguna dan kepelbagaian dalam penceritaan kreatif, pengetahuan umum, dan tugas perbualan. Walaupun DeepSeek unggul dalam senario teknikal, ChatGPT menawarkan pengalaman pengguna yang luas dan terperinci yang sesuai untuk pelbagai audiens.
Artis dinasihat semak sebelum terima tawaran, elak dieksploitasi
Freddie Fernandez berkata, langkah itu penting bagi mengelakkan mereka dieksploitasi oleh perniagaan yang menyalahi undang-undang.
'Tak mustahil BN singkir MCA berlaku' - Penganalisis
Menurut Ariff Aizuddin, situasi sedemikian mampu menjarakkan lagi BN dengan penyokong bukan Melayu terutamanya pengundi Cina.
Hujan berterusan di Sabah dan Sarawak hingga esok
MetMalaysia memaklumkan, daerah yang dijangka terlibat ialah Telupid, Beluran dan Sandakan.
Pusingan Kerja Petugas Kaunter semua kementerian bermula hari ini
Langkah ini selaras dengan matlamat reformasi perkhidmatan awam untuk mewujudkan sistem kerja yang lebih dinamik serta responsif kepada keperluan rakyat.
Ringgit dibuka tinggi berbanding dolar AS
Ringgit dibuka tinggi berbanding dolar AS berikutan Amerika Syarikat menangguhkan kenaikan tarif import ke atas Kanada dan Mexico.
Arman Rumaizi dilantik Naib Canselor UPNM
Sebelum pelantikan ini, Arman Rumaizi memegang jawatan sebagai Ketua Staf Markas Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sejak 2022.
Remaja perempuan maut diserang jerung ketika berenang di Australia
Mangsa yang berusia 17 tahun mengalami kecederaan yang mengancam nyawa dan tidak dapat diselamatkan.
Polis selesai ambil keterangan Abdul Hadi - KPN
Polis mengesahkan telah merakam keterangan Presiden Pas Tan Sri Abdul Hadi Awang hari ini bagi membantu siasatan berhubung kenyataan beliau bertajuk "Ketinggian Islam wajib dipertahankan".
Abdul Hadi bertemu BJI, bincang perkukuh gerakan Islam antarabangsa
Pertemuan antara Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang dan delegasi Bangladesh Jamaat Islami (BJI) berpotensi memperkukuh jaringan gerakan Islam di peringkat antarabangsa.
Abdul Hadi agak uzur, enggan ditemui pemberita
Tan Sri Abdul Hadi Awang kelihatan agak uzur dan enggan ditemui pemberita sebaik selesai menyampaikan kuliah duha di Masjid Rusila di sini pada Jumaat.
Ibu mentua Presiden Pas meninggal dunia
Ibu mentua Presiden PAS Tan Sri Abdul Hadi Awang, Dayang Abdullah, 90, meninggal dunia tengah malam tadi.
"Marang satu minit pun tak pernah masuk penjara" - Saifuddin Nasution
Saifuddin Nasution menegaskan dari aspek sejarah, Ahli Parlimen Marang, Tan Sri Abdul Hadi Awang tidak pernah dimasukkan ke penjara.
Keputusan PM Anwar tidak ambil gaji tidak bertentangan ajaran Islam - JPPA PKR
Keputusan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak mengambil gaji adalah tidak bertentangan dengan ajaran Islam sama ada dari sudut niat mahupun pelaksanaannya.
Abdul Hadi desak kerajaan tidak tutup pintu untuk diberi nasihat
Kerajaan didesak tidak menutup pintu untuk ditegur dan diberi nasihat bagi menjamin keadilan di negara ini dapat terus ditegakkan.
'Hassan Nasrallah kata perang akan berlaku bagi bebas Baitul Maqdis, Masjid al-Aqsa' - Abdul Hadi
Setiausaha Agung Hizbullah, Hassan Nasrallah pernah memberitahu bahawa peperangan akan berlaku bagi membebaskan Bait al-Maqdis dan Masjid al-Aqsa.
Pas perlu lupakan Muafakat Nasional, tumpu strategi baharu - Khairy
Khairy Jamaluddin sarankan Pas fokus strategi baharu dan tidak lagi bergantung pada Muafakat Nasional yang dianggap tidak relevan.
Muktamar Pas: "Biarlah dia cari dosa kering" - Ahmad Zahid
Beliau mengulas tindakan Pas didakwa menjadikan Muktamar Tahunan Ke-70 parti itu sebagai pentas memfitnah dan memaki hamun lawan mereka.