UMNO dinasihat tidak menggunakan isu cukai barang dan perkhidmatan (GST) sebagai jaminan cukai itu dapat menurunkan harga barang semasa berkempen pada pilihan raya kecil (PRK) Permatang Pauh.
Penganalisis politik, Prof Datuk Dr Mohammad Agus Yusoff berkata, hujah GST yang dikatakan lebih rendah cukai jualan dan perkhidmatan (SST) dilihat kempen tidak masuk akal.
"Di Permatang Pauh ini, isu utamanya adalah GST. Macam mana rakyat hendak percaya calon UMNO boleh membawa perubahan, jika GST sekarang sudah cukup memeritkan mereka.
"Apatah lagi jika setiap hari pengundi disuapkan dengan hujah cukai GST adalah lebih rendah dari SST. Itu kempen yang tidak masuk akal. Yang rakyat mahu ialah jika cukai GST lebih rendah, mengapa harga barang sekarang lebih mahal?" katanya dalam catatan terbaharu di laman Facebooknya.
PRK Permatang Pauh bakal menyaksikan pertandingan empat penjuru antara calon Barisan Nasional (BN), Parti Keadilan Rakyat (PKR), Parti Rakyat Malaysia dan seorang calon bebas.
Empat calon berkenaan ialah Suhaimi Sabudin, 44, daripada BN; Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, 62 (PKR); calon bebas Salleh Isahak, 53; dan Azman Shah, 50 (Parti Rakyat Malaysia).
BACA: PRK P.Pauh: 'Keluar daripada legasi Anwar satu langkah terbaik' - pengundi
BACA: Hadi hormati pendirian PAS Permatang Pauh boikot PRK
Kata Dr Mohammad Agus, UMNO masih dilihat berpeluang untuk menang di Permatang Pauh jika tidak menyentuh isu GST semasa berkempen.
"Politik ini serba mungkin. Biarpun sukar untuk menang di Permatang Pauh, tetapi UMNO tetap masih ada peluang. Cumanya cukup-cukuplah berkempen atas isu GST menurunkan harga barang. Realistiklah!," jelasnya.
Ujarnya, pengundi juga disifatkan susah hendak percaya calon UMNO boleh membawa perubahan selain menyedari isu utama di PRK Permatang Pauh adalah GST.
Namun katanya, perbincangan yang dibuat juga melihat UMNO boleh menang dengan majoriti kecil di Permatang Pauh.
"Hujahnya kerana jentera UMNO termasuk jentera kerajaan pusat bekerja kuat di Permatang Pauh. Kedua, calon pertaruhan PKR adalah calon kitar semula. Ketiga, PKR telah membuktikan bahawa ia parti keluarga yang hanya berjuang untuk Anwar yang pasti ditolak rakyat.
"Keempat, PAS tidak membantu calon PKR. Kelima, PR sudah di ambang perpecahan dan ini tidak memberi kelebihan kepada PKR. Keenam, pengundi Melayu tidak akan memberi undi kepada presiden parti yang menolak hudud.
"Kawan saya bersemangat dengan hujahnya kerana ada sinar baru untuk perubahan bagi masyarakat di Permatang Pauh. Mereka sangat berharap dengan wakil rakyat UMNO nanti, rakyat Permatang Pauh tidak lagi menjadi katak di bawah tempurung," katanya.
Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan hari pengundian bagi PRK Permatang Pauh pada 7 Mei, manakala pengundian awal 3 Mei.
Astro Awani
Sun Apr 26 2015

MOHAMMAD AGUS: Jangan guna GST sebagai bahan kempen PRK Permatang Pauh - Gambar fail
AWANI Borneo [6/3/2025] – Bincang dasar kewangan strategik | Hak autonomi umno Sabah | Dua juragan tempatan ditahan
#AWANIBorneo bersama Fauzi Zin
- Abang Jo, Masidi hadiri Mesyuarat Majlis Kewangan Negara 2025 di Putrajaya
- Penggantungan keahlian Shahelmey hak autonomi UMNO Sabah
- APMM rampas lebih tujuh tan barang kawalan disyaki cuba diseludup ke negara jiran
- Abang Jo, Masidi hadiri Mesyuarat Majlis Kewangan Negara 2025 di Putrajaya
- Penggantungan keahlian Shahelmey hak autonomi UMNO Sabah
- APMM rampas lebih tujuh tan barang kawalan disyaki cuba diseludup ke negara jiran
Mangsa kebakaran Kg Tabuan Lot reda hilang persiapan sambut raya
Semalam detik hitam menimpa penghuni empat kediaman di Kampung Tabuan Lot, Kuching

Bursa Malaysia ditutup rendah ekoran tekanan jualan ke atas saham kewangan
Indeks penanda aras Bursa Malaysia berakhir dengan prestasi rendah pada Khamis, diseret turun oleh tekanan jualan yang berterusan ke atas saham berwajaran tinggi terpilih.
Pempengaruh antarabangsa kongsi kegembiraan bersama penduduk Pulau Bum-Bum
Beberapa pempengaruh antarabangsa berkunjung ke Pulau Bum-Bum bagi merasai pengalaman berpuasa selain berkongsi kegembiraan bersama penduduk menerusi inisiatif Changemakers 2025 MyFoundation.
Penggantungan keahlian Shahelmey hak autonomi UMNO Sabah
Pengarah Pilihan Raya UMNO Sabah, Jeffery Nor Mohamed berkata penggantungan keahlian Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tanjung Keramat, Datuk Shahelmey Yahya dalam parti itu yang diumumkan sebelum ini adalah sah dan rasmi.
Program Ketuk Sahur tingkat perpaduan antara kaum
Sebanyak 250 buah rumah akan dikunjungi dalam Program Ketuk Sahur anjuran Pusat Khidmat DUN Nangka termasuk rumah penduduk bukan Islam.
Jentera UMNO guna pendekatan lebih sistematik hadapi PRN-17
Pengarah Jentera Pilihan Raya UMNO Sabah, Jeffrey Nor Mohamed optimis tahap kesiapsiagaan umno sabah juga kini sudah di tahap yang memuaskan dan bersedia untuk bertarung dengan mana-mana parti pada
APMM rampas lebih tujuh tan barang kawalan disyaki cuba diseludup
Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) berjaya rampas lebih tujuh tan barang kawalan bersubsidi tanpa permit di percayai cuba di seludup ke negara jiran dalam dua operasi berasingan di perairan daerah ini, Selasa lepas.
Abang Jo, Masidi hadiri Mesyuarat Majlis Kewangan Negara 2025
Mesyuarat tahunan ini menjadi platform rundingan antara kerajaan Persekutuan dan negeri mengenai hal ehwal kewangan.

Tiada 'double standard' siasat kes 3R - Saifuddin
Polis tidak bersikap pilih kasih dalam menjalankan siasatan terhadap kes melibatkan isu agama, raja dan kaum (3R).

Video jelik, budaya kotor perlu dihentikan segera - Ahmad Fadhli
Perbuatan merakam video jelik dan budaya kotor dalam jabatan atau agensi kerajaan perlu dihentikan segera bagi mengelakkan penyebaran aib individu tertentu.

Ahmad Maslan tidak bodoh - Mohammad Agus
Penganalisis politik, Prof Datuk Dr Mohammad Agus Yusoff menegaskan tidak pernah menyatakan secara terbuka Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan sebagai seorang pemimpin yang bodoh.

PRK P.Pauh: Jangan guna GST sebagai bahan kempen - Mohammad Agus
UMNO dinasihat tidak menggunakan isu cukai barang dan perkhidmatan (GST) sebagai jaminan cukai itu dapat menurunkan harga barang semasa berkempen pada pilihan raya kecil (PRK) Permatang Pauh.

Tidak letak calon DUN Chempaka keputusan terbaik bagi Umno - Mohammad Agus
Cadangan UMNO Kelantan untuk tidak bertanding di kerusi DUN Chempaka disifatkan petanda baik keharmonian landskap politik di negeri itu.

Perlukah PT3 yang kelam-kabut dikekalkan? - Mohammad Agus
Kecelaruan yang timbul daripada keputusan Peperiksaan Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) dilihat tidak dapat membantu meningkatkan sistem pendidikan negara.