Umat Islam di negeri ini meminta pendakwah terkenal, Datuk Mohammad Kazim Elias menarik balik keputusannya untuk tidak muncul dalam mana-mana program agama yang disiarkan di kaca TV.
Mereka menganggap keputusan yang diambil oleh pendakwah yang lebih dikenali sebagai Ustaz Kazim itu sebagai satu keputusan yang terburu-buru yang boleh merugikan umat Islam yang selama ini mengkagumi kebolehan beliau ketika berceramah sehingga mampu menarik ribuan penonton.
Menurut mereka, Ustaz Kazim perlu terus berdakwah meskipun terpaksa menghadapi pelbagai ujian dan rintangan kerana ujian itu sentiasa ada dan ia merupakan satu perkara biasa yang harus ditempuhi dengan tabah.
Seorang guru, Zambry Mat Ali berkata beliau sentiasa mengikuti agenda dakwah yang dibawa oleh Ustaz Kazim yang dianggapnya begitu baik dan berjaya menarik ribuan penonton untuk mengikuti ceramahnya.
"Saya merasakan Ustaz Kazim perlu meneruskan agenda dakwah beliau dan inilah satu-satu cara untuk menyebarkan Islam.
"Teknik penyampaian dia menarik penonton-penonton jadi saya rasa ini satu kerja dakwah yang baik dan perlu diteruskan."
BACA: Ustaz Kazim umum tarik diri berceramah di televisyen
Seorang kerani swasta, Erdayu Abdul Rani berpendapat Ustaz Kazim tidak wajar menarik diri untuk muncul dikaca TV kerana beliau mempunyai ribuan peminat yang sentiasa mengikuti ceramahnya di kaca TV.
"Pada pendapat peribadi saya, tidak wajar beliau membuat keputusan untuk menarik diri melakukan ceramah di media cetak atau media elektronik.
"Ia menjadi satu kerugian kerana jarang ada penceramah yang boleh tarik menarik pendengar daripada golongan muda, remaja dan ramai sanggup datang mendengar ceramah daripada beliau.
"Saya harap Ustaz Kazim sendiri menarik baliklah keputusan beliau. Biasalah sebagai pendakwah, orang kata ujian itu sentiasa ada dan sokongan kami tetap pada Ustaz Kazim."
Bagi seorang pembantu makmal, Amirul Hamdan, berpendapat ceramah Ustaz Kazim boleh dijadikan sumber pelarajan kerana ia memberi manfaat besar kepada umat Islam dan berharap pendakwah terkenal itu dapat meneruskan agenda dakwahnya.
"Kalau kita tengok ceramah Ustaz Kazim di TV ataupun mana-mana sumber video, ia boleh menjadi satu sumber pelajaran.
"Sebab mungkin kita tidak ada masa hendak dengar ceramah macam saya dengan isteri pun kita orang selalu tengok dia punya slot 'Kalau Dah Jodoh', jadi sama-sama kita orang boleh belajar daripada situ.
"Kalau ditamatkan secara langsung ini susahlah kalau nak cakap memang tidak ada sumber mahu belajar dah."
Bagi seorang pekerja swasta, Adzlin Md Fuad, tindakan terburu-buru yang diambil Ustaz Kazim itu boleh merugikan umat Islam sedangkan agenda dakwah beliau sentiasa mendapat sokongan besar umat Islam di negara ini.
"Pada pendapat saya sendiri, Ustaz Kazim tidak wajar berhenti memberi caramah kerana ilmu yang diberikan sangat berguna kepada golongan kita semua terutamanya umat Islam dan lain-lain.
"Saya mohon Ustaz Kazim tarik balik keputusan untuk berhenti memberi ceramah dikaca TV, siaran secara langsung."
Sementara itu Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir ketika ditanya pemberita mengenai isu Ustaz Kazim berkata, beliau mahu pendakwah terkenal itu terus berdakwah demi untuk kebaikan umat islam di negara ini.
"Orang seperti Kazim dapat memainkan peranan. Kita lihat umpamanya dia dalam caranya sebagai juru dakwah itu mereka mat-mat rempit yang dalam pakaian mereka biasa sanggup untuk datang mendengar ceramah Kazim.
"Ini kelebihan yang ada padanya dan kita sepatutnya menggunakan kesempatan untuk bersama-sama bersifat terbuka untuk sama-sama membantu dalam usaha kita untuk memberikan yang terbaik kepada masyarakat Islam kita."
Sebelum ini Ustaz Kazim mengumumkan untuk tidak muncul dalam mana-mana program agama yang disiarkan stesen televisyen selepas ini.
Katanya, beliau juga menarik diri sebagai penceramah dalam mana-mana rancangan TV.
Beliau membuat pengumuman itu kepada media sebaik selesai mengambil bahagian buat kali terakhir sebagai salah seorang ahli panel dalam Forum Perdana Hal Ehwal Islam bertempat di Padang Astaka SMK Dato' Kamarudin, Batu Kurau pada Khamis.
Astro Awani
Fri Mar 20 2015
![Ustaz Kazim diminta tarik balik keputusan tidak muncul di kaca TV Ustaz Kazim diminta tarik balik keputusan tidak muncul di kaca TV](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/http://img.astroawani.com/2015-03/51426814270_295x200.jpg)
Orang ramai menganggap keputusan yang diambil UstazKazim (tengah) itu sebagai satu keputusan yang terburu-buru yang boleh merugikan umat Islam yang selama ini mengkagumi kebolehan beliau. - Gambar fail
[TERKINI] Nasib Pesawah Terbela, Kepentingan Rakyat Terjamin - PM Anwar
Ini adalah penyelarasan harga lantai belian padi yang kedua dilaksanakan Kerajaan dalam tempoh dua tahun untuk menambah pendapatan pesawah.
![Google akan guna pembelajaran mesin untuk anggar usia pengguna Google akan guna pembelajaran mesin untuk anggar usia pengguna](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/61739443078_GooglePembelajaranM.jpg)
Google akan guna pembelajaran mesin untuk anggar usia pengguna
Ciri School Time kini boleh digunakan pada peranti pintar dan tablet untuk mengurangkan gangguan daripada aplikasi hiburan.
![Anggota polis didenda RM5,000 kerana terima rasuah Anggota polis didenda RM5,000 kerana terima rasuah](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41739443925_tbrasuahAnggotapo.jpg)
Anggota polis didenda RM5,000 kerana terima rasuah
Seorang anggota polis didenda RM5,000 selepas mengaku bersalah atas pertuduhan pilihan menerima rasuah RM1,000.
ASEAN 2025 | 13 Februari
ASEAN 2025 harini bersama Nickyson Nyambar membawa tumpuan berikut:
1. Malaysia terus tekad tarik minat pelabur - PM Anwar
2. Puteri Thailand anugerahkan kain diraja rekaan sendiri
3. Malaysia-Indonesia perkukuh kerjasama pertanian, keterjaminan makanan
1. Malaysia terus tekad tarik minat pelabur - PM Anwar
2. Puteri Thailand anugerahkan kain diraja rekaan sendiri
3. Malaysia-Indonesia perkukuh kerjasama pertanian, keterjaminan makanan
![Anwar bantu empat keluarga di Parlimen Tambun keluar dari kemiskinan tegar Anwar bantu empat keluarga di Parlimen Tambun keluar dari kemiskinan tegar](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/71739439696_TambunAhmadFarhan.jpg)
Anwar bantu empat keluarga di Parlimen Tambun keluar dari kemiskinan tegar
Perdana Menteri menyampaikan sumbangan kepada empat keluarga daripada kategori miskin tegar di Parlimen Tambun hari ini.
![Eksekutif akaun didakwa tunjuk isyarat lucah, halang tugas polis iring kenderaan TPM Eksekutif akaun didakwa tunjuk isyarat lucah, halang tugas polis iring kenderaan TPM](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-07/61690187975_CourtGavel.jpg)
Eksekutif akaun didakwa tunjuk isyarat lucah, halang tugas polis iring kenderaan TPM
Seorang eksekutif akaun didakwa atas dua pertuduhan menunjukkan isyarat lucah dan menghalang tugas anggota polis dengan memintas kenderaan polis pengiring kenderaan TPM.
![Permohonan PKR rayu kes bayaran bon Zuraida didengar 17 April Permohonan PKR rayu kes bayaran bon Zuraida didengar 17 April](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-11/41699939560_ZuraidaKamaruddin.jpg)
Permohonan PKR rayu kes bayaran bon Zuraida didengar 17 April
Semua pihak terlibat diarah kemuka hujahan bertulis selewat-lewatnya 2 April dan satu lagi sesi pengurusan kes akan diadakan pada 7 April untuk kemas kini pematuhan kepada arahan mahkamah.
53 wilayah Thailand dilanda pencemaran debu halus
53 wilayah di Thailand dilanda pencemaran debu halus tahap berbahaya kepada kesihatan pada pagi Khamis menurut Agensi Pembangunan Teknologi Geo-informatik dan Angkasa (Gistda).
Puteri Thailand anugerahkan kain diraja rekaan sendiri
Puteri Sirivannavari Nariratana Rajakanya berkenan menganugerahkan kain diraja "Siriraj Phasthra Phorn" yang direka oleh baginda sendiri kepada penenun dan artisan tempatan.
Galakkan digitalisasi usahawan wanita asia tenggara - Setiausaha Agung ASEAN
Setiausaha Agung ASEAN Dr. Kao Kim Hourn menggalakkan digitalisasi usahawan wanita di asia tenggara yang sering beri tumpuan kepada isu sosial yang diabaikan usahawan lelaki.
![Mohd Na'im adakan perbincangan produktif dengan 3 badan Islam Indonesia Mohd Na'im adakan perbincangan produktif dengan 3 badan Islam Indonesia](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-11/41730639860_tbDatoSetiaDrNa.jpg)
Mohd Na'im adakan perbincangan produktif dengan 3 badan Islam Indonesia
Pertemuan itu merangkumi maklumat terkini mengenai kerajaan baharu Indonesia dan kerjasama dalam industri halal, ekonomi Islam dan dakwah.
![Lawat rumah ibadat bukan Islam: JAIPk mohon maaf undang salah faham Lawat rumah ibadat bukan Islam: JAIPk mohon maaf undang salah faham](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-08/71722652105_tbJabatanAgamaIsla.jpg)
Lawat rumah ibadat bukan Islam: JAIPk mohon maaf undang salah faham
Kesemua peserta terlibat sedang mengikuti kursus yang bertujuan meningkatkan kefahaman mereka mengenai hal ehwal aktiviti dakwah.
![Awang selami ilmu agama, bimbing masyarakat Orang Asli setempat Awang selami ilmu agama, bimbing masyarakat Orang Asli setempat](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-04/41712028598_tbUstaz.jpg)
Awang selami ilmu agama, bimbing masyarakat Orang Asli setempat
Sifat murni Awang untuk mengembangkan ajaran Islam membuahkan hasil apabila beliau berjaya mengislamkan ramai masyarakat Orang Asli.
![Penceramah luar perlu mohon kebenaran khas mengajar di Melaka Penceramah luar perlu mohon kebenaran khas mengajar di Melaka](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2020-04/71587898391_AbdulHalimTawil.jpg)
Penceramah luar perlu mohon kebenaran khas mengajar di Melaka
Ia adalah sebagai langkah pengawalan dalam memastikan penceramah yang datang tidak membawa elemen perpecahan dan khilafiah.
![USIA disaran sesuaikan dakwah pada era digital - Hajiji USIA disaran sesuaikan dakwah pada era digital - Hajiji](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-10/81665821088_HAJIJIBUKAPUASA.jpg)
USIA disaran sesuaikan dakwah pada era digital - Hajiji
Dakwah boleh disampaikan dengan lebih berkesan jika pendakwah dan pertubuhan Islam memanfaatkan penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi
![Ustaz Kazim Elias mohon bantuan ubati penyakit 'misteri' Ustaz Kazim Elias mohon bantuan ubati penyakit 'misteri'](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-05/51652917396_UstazKazimElias.jpg)
Ustaz Kazim Elias mohon bantuan ubati penyakit 'misteri'
Beliau memerlukan bantuan sesiapa sahaja termasuk doktor atau perubatan alternatif untuk merawat penyakit dialaminya itu.
!['Dah lama orang tak nasihat' - Ebit Lew santuni GRO di Surabaya 'Dah lama orang tak nasihat' - Ebit Lew santuni GRO di Surabaya](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-05/61652528472_GROEbitLew.jpg)
'Dah lama orang tak nasihat' - Ebit Lew santuni GRO di Surabaya
Kongsi Ebit Lew, golongan ini sudah lama tidak didekati insan yang mahu berkongsi ilmu dan nasihat.
![Jaga adab, disiplin ilmu ketika sampaikan dakwah di media sosial - Jakim Jaga adab, disiplin ilmu ketika sampaikan dakwah di media sosial - Jakim](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-10/71634625324_AbdulAzizJusoh.jpg)
Jaga adab, disiplin ilmu ketika sampaikan dakwah di media sosial - Jakim
Perkara yang boleh menimbulkan kontroversi dan sensitiviti melampau, hendaklah dielakkan dan ilmu yang hendak disampaikan perlulah melihat kepada realiti semasa.
![Bukan sekadar hiburan, TikTok kini jadi medan dakwah Bukan sekadar hiburan, TikTok kini jadi medan dakwah](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2020-11/71605629483_TBTikTok.jpg)
Bukan sekadar hiburan, TikTok kini jadi medan dakwah
Ramai dalam kalangan pendakwah turut mempunyai akaun TikTok dan menghasilkan video pendek untuk menyampaikan ilmu agama.
![Ramadan 2021: Geng plastik hitam jangan malukan agama - JAIPk Ramadan 2021: Geng plastik hitam jangan malukan agama - JAIPk](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-04/51618133739_RagamRamadhanPlas.jpg)
Ramadan 2021: Geng plastik hitam jangan malukan agama - JAIPk
Mohd Yusop tidak mahu isu geng plastik hitam kembali menjadi perhatian setiap kali bulan Ramadan tiba.