Kerajaan Pusat akan akan memberi perhatian kepada suara hati rakyat negeri Sarawak setelah Barisan Nasional (BN) sekali lagi diberi mandat untuk mentadbir negeri itu.
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata isu pembangunan prasarana, pendidikan dan keselamatan antara isu yang akan dilaksanakan BN untuk manfaat rakyat.
"Rakyat Sarawak melalui keputusan ini adalah dekat dihati mereka. Soal pembangunan prasarana, soal pendidikan, kemudahan asas, keselamatan dan lain-lain lagi yang dalam bidang kuasa Kerajaan Pusat akan dapat kita laksanakan untuk manfaat rakyat Sarawak.
"Saya juga telah memberi pengakuan bahawa kehendak rakyat Sarawak, suara hati rakyat akan diberi perhatian serius oleh Kerajaan Pusat.
"Ertinya apabila sentimen Sarawak untuk Sarawak bererti bahawa Sarawak inginkan Kerajaan Pusat mentafsirkan ini apa yang hak untuk rakyat Sarawak diberi pertimbangan dalam ruang lingkup perlembagaan kita," katanya dalam sidang media selepas Majlis Angkat Sumpah Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Adenan Satem di sini malam tadi.
Selain itu, katanya kerjasama yang baik diantara kerajaan negeri dan pusat akan diteruskan demi pembangunan negeri Sarawak.
BACA: BN menang besar Pilihan Raya Negeri Sarawak ke-11
BACA: Pilihan Raya Sarawak: #TeamAdenan menang besar
BACA: Adenan Satem kekal di DUN Tanjong Datu
"Kemenangan yang kita telah perolehi ini mencerminkan keyakinan rakyat Sarawak kepada kepimpinan Adenan Satem sabagai Ketua Menteri, apa yang saya sifatkan sebagai Team Adenan.
"Disamping itu, kemenangan ini juga melambangkan keyakinan rakyat kepada perkongsian yang begitu kukuh, antara kerajaan pusat dan kerajaan negeri Sarawak.
"Perkongsian kuasa dan kerjasama ini akan membolehkan BN menunaikan janji-janji yang kita telah buat dalam masa pilihan raya, disamping apa yang dihasratkan oleh rakyat Sarawak, yakni bagaimana BN boleh bawa Sarawak kepada tahap kemajuan yang lebih tinggi," ujar Najib.
Harits Asyraf Hasnan
Sat May 07 2016
NAJIB: Kerjasama yang baik diantara kerajaan negeri dan pusat akan diteruskan demi pembangunan negeri Sarawak. - Gambar Astro AWANI/Shahir Omar
Perangkap harimau di Kampung Kolam dikekalkan - Perhilitan Perak
Perangkap harimau yang dipasang Perhilitan Perak di Kampung Kolam, Tanjung Rambutan di sini pada 21 Jan, tidak akan dibuka.
Afrika Selatan tegas teruskan kes genosid Israel di ICJ walaupun diancam Trump
Tiada "sebarang kemungkinan" bagi Afrika Selatan untuk menarik balik kes yang difailkan pada Disember 2023 itu.
Menteri Libya selamat daripada cubaan bunuh di Tripoli
Menteri itu cedera dalam serangan selepas lelaki bersenjata yang tidak dikenali melepaskan tembakan ke arah kenderaannya.
AWANI Tonight 12 Feb 2025
AWANITonight with @_farhanasheikh
1. Act quick to enhance English proficiency among students - PM
2. Trump orders large scale cuts in federal workforce
1. Act quick to enhance English proficiency among students - PM
2. Trump orders large scale cuts in federal workforce
Ringgit ditutup mendatar berbanding dolar AS susulan sentimen berhati-hati
Ringgit ditutup tidak berubah berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) berikutan sentimen berhati-hati terhadap unjuran ekonomi semasa.
Consider This: Data Centres — What’s In It for Malaysia?
In the past couple of years, Malaysia has emerged as Southeast Asia’s leading investment destination for data centres. But amidst the buzz, concerns are mounting. Data centres are electricity and water guzzlers—straining national resources without necessarily delivering high-skilled jobs or significant economic value. So how do we ensure that these investments truly benefit the nation? On this episode of #ConsiderThis Melisa Idris speaks with Professor Dr Ong Kian Ming, Pro Vice-Chancellor for External Engagement at Taylor’s University. He previously served as Deputy International Trade and Industry Minister.
AWANI Tonight: Last Saturday of September is Malaysia's Cleanup Day
Malaysia will designate the last Saturday of every September as Malaysia Cleanup Day, with the Housing and Local Government Ministry leading the annual nationwide program approved by the Cabinet.
AWANI Tonight: Trump orders large-scale cuts in federal workforce
U.S. President Donald Trump has signed another executive order to reduce the federal workforce, directing agencies to work with top adviser Elon Musk and identify employees to be laid off
Jumlah mangsa banjir di Sabah, Sarawak terus menurun malam ini
Di Sabah, jumlah mangsa banjir terus berkurang kepada 206 orang daripada 55 keluarga setakat 8 malam.
Nasib kanak-kanak cedera dipercayai dipukul ibu dapat perhatian Menteri Pendidikan
Fadhlina yang diwakili Pegawai Khasnya menyampaikan sumbangan termasuk bakul makanan Rahmah, peralatan sekolah dan wang tunai kepada kanak-kanak perempuan itu.
Azalina kekal pendirian, gag order terhadap Titah Adendum tidak sepatutnya dimohon
Azalina menjelaskan kenyataan Ahmad Zahid merujuk kepada pendirian Ahli Parlimen blok BN berhubung isu gag order, selaras dengan Peraturan Mesyuarat 36(2).
Cadangan keluarkan MCA seperti 'bermimpi di siang hari' - Ahmad Zahid
Pengerusi BNDatuk Seri Ahmad Zahid Hamidi hari ini menegaskan gabungan itu tidak pernah membincangkan untuk mengeluarkan MCA sebaliknya komited untuk mengekalkan semangat jitu setiap parti komponen.
Ahmad Zahid yakin BN akan terus utuh dan relevan
Pengerusi BN percaya perkara itu mampu dicapai dengan kesepakatan dan semangat perjuangan yang tidak pernah luntur gabungan berkenaan.
'Tak mustahil BN singkir MCA berlaku' - Penganalisis
Menurut Ariff Aizuddin, situasi sedemikian mampu menjarakkan lagi BN dengan penyokong bukan Melayu terutamanya pengundi Cina.
BN mahu beri sumbangan dominan pada PRU16 - Ahmad Zahid
Barisan Nasional (BN) mahu menjadi parti yang dapat memberikan sumbangan besar dan dominan pada Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang, kata Pengerusinya Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.
Pemimpin sayap UMNO, BN harus diberi lebih ruang menjadi calon - Ahmad Zahid
Pemimpin sayap UMNO dan Barisan Nasional (BN) harus diberi peluang lebih luas untuk menjadi calon mewakili parti pada pilihan raya akan datang.
BN mahu tampil dengan dasar progresif bina masa depan negara - Pengerusi BN
Ahmad Zahid berkata dasar-dasar progresif tersebut akan menjadi keutamaan BN memandangkan isu-isu berkenaan amat dekat dengan generasi baharu.
50 tahun BN: Penjenamaan bina semula identiti parti - Ahmad Zahid
Barisan Nasional (BN) akan melakukan penjenamaan semula sebagai satu daripada tiga kerangka Moving Forward dalam menyusun semula kekuatan parti dan mengukuhkan kembali sokongan rakyat.
Era baharu BN tidak boleh bergantung kepada Ahmad Zahid sahaja - Dr Akmal
Era baharu Barisan Nasional (BN) tidak boleh bergantung kepada Pengerusi BN, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi semata-mata sebaliknya perlu dimulakan oleh generasi muda yang memimpin gabungan berkenaan.
Sambutan Jubli Emas BN pada 7 Dis - Ahmad Zahid
Sambutan Ulang Tahun Jubli Emas Ke-50 Barisan Nasional (BN) akan diadakan pada 7 Dis ini, kata Ahmad Zahid Hamidi.