Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) Selangor mengumumkan bertanding di 12 kerusi di negeri itu dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).
Menurut Ketua Penerangan PPBM Selangor, Sallehuddin Amiruddin, parti itu akan bertanding di sembilan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan tiga kerusi Parlimen.
"Hasil perbincangan dengan pucuk pimpinan parti, kita telah memutuskan 12 calon ini akan mewakili parti pada PRU14 di Selangor," katanya pada satu sidang media di sini, hari ini.
Sebelum ini, PPBM negeri pernah mengusulkan untuk mendapatkan 12 kerusi DUN namun terpaksa akur dengan keputusan kepimpinan tertinggi parti.
"Memang kita minta sebanyak itu, tetapi kita akur dengan keputusan yang dibuat bagi mengambil kira permintaan parti lain dalam Pakatan Harapan," tambah Sallehuddin.
Siang tadi, dilaporkan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menggantung keputusan Pendaftar Pertubuhan (ROS) yang membubarkan sementara pendaftaran PPBM.
Berikut adalah senarai calon-calon PPBM Selangor bagi PRU14:
Parlimen
P092 Sabak Bernam: Kalam Salan (Naib Ketua PPBM Sabak Bernam)
P093 Sungai Besar: Mohd Ashyraf Basri
P095 Tanjung Karang: Kapten (B) Datuk Dr Zulkaferi Hanafi (Ketua Bahagian Sungai Buloh)
DUN
N01 Sungai Air Tawar: Mohd Hamizar Sulaiman
N07 Batang Kali: Harumaini Omar
N08 Sungai Burong: Mohd Azmil Misman (Ketua Bahagian Tanjung Karang)
N12 Jeram: Mohd Najib Itam Othman (Ketua Kuala Selangor)
N13 Kuang: Mejar Datuk Abd Wahid Bidin
N24 Semenyih: Mohd Rais Zulkifli
N44 Selat Klang: Datuk Abdul Rashid Asari
N51 Sijangkang: Roszani Roslan
N55 Dengkil: Adif Syan Abdullah
Syah Hairizal Kamalul Arifin
Mon Apr 23 2018
PPBM akan bertanding di sembilan kerusi Dewan Undangan Negeri dan tiga kerusi Parlimen. - Astro AWANI
Gandingan Tomok-Nana menjadi, Konsert Memori Mungkin Berulang nyata hebat
Tomok dan Nana memberi persembahan cukup bertenaga untuk menghiburkan peminat masing-masing dalam Konsert Tomok dan Siti Nordiana: Memori Mungkin berulang.
Pantau Agenda Reformasi: Utamakan perbahasan demi kepentingan rakyat
Ikuti diskusi bersama Datuk Seri Dr Jahaberdeen Mohamed Yunoos, Peguam dan Pengasas RAPERA, membincangkan tentang mesyuarat pertama penggal keempat Parlimen ke-15 yang bermula hari ini dan tumpuan utama titah Yang di-Pertuan Agong Sultan Ibrahim pada istiadat pembukaan.
Penjaja kecil sumbang 15% tenaga kerja sektor tidak formal
Penjaja skala kecil di Malaysia menyumbang kira-kira 15 peratus daripada tenaga kerja sektor tidak formal pada 2023 dengan 73 peratus daripada mereka tertumpu di kawasan bandar.
Tiada pembayaran insentif getah untuk pekebun kecil bagi Januari 2025 - LGM
Insentif Pengeluaran Getah (IPG) tidak diaktifkan untuk pekebun kecil getah di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak bagi Januari 2025, kata Lembaga Getah Malaysia (LGM).
Dalam kenyataannya hari ini, agensi itu berkata ini berikutan IPG berkenaan akan hanya diaktifkan jika harga purata bulanan peringkat ladang bagi getah sekerap mencecah paras RM3.00 sekilogram ke bawah.
Dalam kenyataannya hari ini, agensi itu berkata ini berikutan IPG berkenaan akan hanya diaktifkan jika harga purata bulanan peringkat ladang bagi getah sekerap mencecah paras RM3.00 sekilogram ke bawah.
Sidang parlimen: Tumpu ekonomi digital, tipu dalam talian
Usaha pemerkasaan ekonomi digital perlu menjadi antara agenda penting yang dibahaskan oleh ahli-ahli Parlimen. Penganalisis ekonomi dari UniKL Business School, Prof. Madya Dr. Aimi Zulhazmi Abdul Rashid berpandangan, jalan penyelesaian konkrit perlu diwujudkan untuk mengatasi isu-isu seperti infrastruktur dan penipuan dalam talian.
Presiden Uzbekistan adakan lawatan rasmi ke Malaysia bermula Selasa
Presiden Uzbekistan Shavkat Mirziyoyev akan mengadakan lawatan rasmi ke Malaysia selama dua hari bermula Selasa.
Jalaluddin Hassan sedia beri kerjasama, Ziana Zain kunci mulut
Datuk Jalaluddin Hassan bersedia untuk memberi kerjasama penuh kepada SPRM sekiranya dipanggil bagi membantu siasatan kes rasuah melibatkan sebuah syarikat perunding kewangan.
Bomba terus pantau banjir di Sabah, Sarawak melalui PGOK
Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia akan terus memantau keadaan banjir di Sabah dan Sarawak menerusi Pusat Gerakan Operasi Kebombaan Kebangsaan.
AWANI Ringkas: Kadar caruman rendah pekerja asing
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
KKM kesan lebih 800 kes kesihatan dalam kalangan mangsa banjir di Sabah, Sarawak
22 daripada 30 fasiliti kesihatan di Sarawak dan 27 fasiliti kesihatan di Sabah yang terjejas akibat banjir telah beroperasi semula.
PPBM umum bertanding 12 kerusi di Selangor
Parti itu akan bertanding di sembilan kerusi Dewan Undangan Negeri dan tiga kerusi Parlimen.
#MalaysiaMemilih: BN boleh menang di Kedah, tapi...
Berdasarkan kaji selidik, Barisan Nasional mungkin akan berdepan kekalahan pada PRU14 nanti jika calon yang sama dipertandingkan.
MCA N. Sembilan sudah siapkan senarai calon PRU-14
Beliau berkata senarai itu merangkumi muka baharu dan lama serta calon wanita.