Halimey Abu Bakar, calon Pakatan Harapan (PH) bagi pilihan raya kecil (PRK) Seri Setia, yakin beliau mendapat sokongan daripada sesetengah 'penyokong senyap' Pas di kawasan itu.
"Ini akan memberikan kelebihan kepada saya dalam persaingan itu. Memandangkan saya orang tempatan dan ibu bapa saya juga orang sini (Seri Setia), banyak orang UMNO dan Pas mengenali saya dan ibu bapa saya," kata beliau.
"Justeru, sokongan Pas akan ada tetapi silent (senyap). Saya jangka kalau dapat 30-40 peratus sokongan PAS pada hari pengundian pun cukup baik," kata beliau kepada Bernama selepas menganjurkan jamuan Hari Raya Aidiladha bagi media di Projek Perumahan Rakyat (PPR) Lembah Subang di sini hari ini.
Halimey dari Parti Keadilan Rakyat sedar bahawa Pas telah menjalin kerjasama dengan penyokong UMNO dalam usaha untuk menembusi kawasan di Seri Setia dan oleh itu beliau tidak mengambil mudah lawannya dari Pas, Dr Halimah Ali.
Pilihan raya kecil Seri Setia pada 8 Sept diadakan berikutan kematian penyandangnya Prof Dr Shaharuddin Badaruddin pada 2 Ogos akibat kanser usus. Pilihan raya kecil Seri Setia diadakan serentak dengan pilihan raya kecil Balakong.
Selangor menyaksikan tiga pilihan raya kecil sejak Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) dengan pilihan raya kecil pertama di Sungai Kandis diadakan pada 4 Ogos.
PRK Seri Setia menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara Halimey, bekas anggota Majlis Bandaraya Petaling Jaya dan Dr Halimah yang juga bekas anggota Exco kerajaan negeri Selangor dan bekas anggota Dewan Undangan Negeri Selat Klang.
Mengenai isu yang dihadapi oleh penduduk PPR Lembah Subang, Halimey berkata beliau telah mengadakan pertemuan dengan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraida Kamaruddin dan meminta supaya satu penyelesaian diusahakan dengan menggantikan lif dan tangki air di flat kos rendah itu.
Beliau berkata unit-unit ini mempunyai salah satu daripada jumlah penduduk tertinggi dari kumpulan bawah B40 dan usaha akan dijalankan untuk meningkatkan status sosio ekonomi penduduk.
Halimey berkata kebanyakan penduduk dari akar umbi yang ditemui mahu wakil dari kerajaan yang memerintah dipilih untuk memastikan kesinambungan "Inisiatif Peduli Rakyat" yang diperkenalkan oleh kerajaan Selangor yang diterajui PKR.
-- BERNAMA
Bernama
Wed Aug 22 2018

Halimey (Kiri) berdepan calon dari Pas Dr Halimah Ali untuk memikat hati pengundi Seri Setia. - Gambar fail
LCS 1 diserah Ogos 2026, pembinaan LCS 2-5 ikut jadual
Kapal Tempur Pesisir (LCS) 1 bakal diserahkan kepada Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) pada Ogos 2026, manakala LCS 2 hingga 5 sedang dalam pembinaan mengikut jadual yang telah ditetapkan.

MOTAC perkasa inap desa, tingkat kemahiran pengusaha
Kerajaan terus komited memperkasa komuniti inap desa dengan meningkatkan kemahiran pengusaha melalui bantuan pembangunan kapasiti khususnya dalam program Pengalaman Homestay Malaysia (PPHM).

Rasuah pendaftaran kelahiran: 12 individu direman, empat dibebaskan dengan jaminan
Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan reman 12 individu bagi membantu siasatan kes rasuah membabitkan pendaftaran lewat kelahiran.

Wartawan portal berita didakwa tuduhan rasuah Jumaat ini - Azam Baki
Ketua Pesuruhjaya SPRM Tan Sri Azam Baki ketika mengesahkan perkara itu berkata tindakan tersebut diambil selepas perkara itu dirujuk kepada Timbalan Pendakwa Raya hari ini.

Wakil wanita dalam pengurusan kanan dijangka turun kepada 36.2 peratus pada 2025
Laporan bertajuk Women in Business oleh Grant Thornton mendedahkan berlaku penurunan yang membimbangkan melibatkan perwakilan wanita dalam jawatan pengurusan kanan di Malaysia.

1,821 veteran terima kenaikan kadar pencen hilang upaya
Sebanyak 1,821 veteran Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang mengalami kecederaan semasa dalam perkhidmatan menerima Kenaikan Kadar Pencen Hilang Upaya (PHU) yang berkuat kuasa 1 Jan lepas.
AWANI Borneo [12/3/2025] – Peruntukan baik pulih| Balik kampung| Pendidikan Tinggi Percuma
AWANI Borneo bersama Assim Hassan
1. Sekolah terjejas banjir di Sabah akan terima peruntukan baik pulih
2. Lee Kim Shin beri jaminan penerbangan untuk Sarawak mencukupi untuk hari raya.
3. Senarai kursus terlibat Skim Pendidikan Tinggi Percuma Sarawak diumum November ini.
1. Sekolah terjejas banjir di Sabah akan terima peruntukan baik pulih
2. Lee Kim Shin beri jaminan penerbangan untuk Sarawak mencukupi untuk hari raya.
3. Senarai kursus terlibat Skim Pendidikan Tinggi Percuma Sarawak diumum November ini.

Panel dinding stesen LRT Masjid Jamek runtuh, tiada kemalangan jiwa - Rapid Rail
Insiden terbabit bagaimanapun tidak melibatkan sebarang kemalangan jiwa dan kerosakan besar pada struktur binaan stesen.
Thailand ramal jana RM131 bilion Sambutan Tahun Baharu
Festival Songkran menarik minat ramai pelancong khususnya daripada kalangan pelawat antarabangsa, tidak ketinggalan juga rakyat Malaysia.
Agenda AWANI: Mengurus perpaduan, cakap baik-baik
Apa cabaran terbesar dalam menguruskan perpaduan dan mempromosi hidup bersama dalam budaya damai di Malaysia? Jadikan media sosial sebagai platform semai kecintaan, bukan kebencian? Diskusi 8.30 malam

PRU15: Bendera parti diturunkan, petugas SPR tampil beri penjelasan
Tindakan itu dibuat kerana pemasangan bendera tersebut melanggar Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954.

Peratusan keluar undi rendah kerana cuaca dan cuti panjang
Jumlah pengundi yang keluar mengundi adalah seramai 23,423 orang berbanding 53,492 pengundi layak mengundi bagi DUN Seri Setia.

Calon PH mengundi di SK Kg Lindungan
Halimey turut menggesa pengundi Seri Setia turun menunaikan tanggungjawab masing-masing hari ini.

'Kereta Camry buruk saya sahajalah kalau nak isytihar' - Halimah
Calon Pas di DUN Seri Setia, Dr Halimah Ali menegaskan, beliau tidak mempunyai masalah untuk mengisytihar harta.

Calon PH Seri Setia menangis jawab kenyataan calon Pas
Suasan PRK di Dun Seri Setia semakin hangat dengan tempoh berkempen tinggal kurang 48 jam lagi.

PRK Seri Setia: Penganjur debat tidak mohon permit - calon PH
Menurutnya, badan bukan kerajaan (NGO) yang menjadi penganjur program tersebut juga terdiri daripada penyokong Pas, malah turut tidak berdaftar dengan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS).

PRK Seri Setia: Agaknya Halimey gentar untuk berdebat - Dr Halimah
Menurut Dr Halimah, beliau telah menerima jemputan debat berkenaan hari ini.

PRK Seri Setia: Tak perlu berdebat dengan calon Pas - Halimey
Halimey berkata beliau hanya mendapat tahu mengenai dakwaan kononnya beliau dan Dr Halimah akan berdebat hanya melalui penyebaran maklumat yang tular di media sosial.

Isu BR1M, janji 100 hari PH tidak gugat pengundi Seri Setia - Halimey
Program Inisitif Peduli Rakyat (IPR) yang diperkenalkan oleh kerajaan negeri Selangor lebih besar sumbangannya dan memberi lebih banyak manfaat kepada rakyat.

PRK Seri Setia: Pemansuhan BR1M tidak jejas peluang - Calon PH
Beliau yakin pengundi di kawasan itu hanya mahukan DUN itu terus ditadbir oleh kerajaan PH.