Notis pembubaran akan dikeluarkan terhadap Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) jika gagal menjawab dan menyerahkan maklumat serta dokumen yang dikehendaki Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS) dalam tempoh 30 hari, berkuatkuasa 28 Februari lalu.
Ketua Pengarahnya, Surayati Ibrahim berkata, meskipun keperluan minimum menurut Seksyen 14(3) Akta Pertubuhan adalah tujuh hari bagi memberikan maklum balas, jabatan itu memberikan tempoh masa yang lebih panjang iaitu 30 hari.
“Oleh yang demikian, jika pihak PPBM gagal menyerahkan maklumat dan dokumen yang diminta sebagaimana notis yang telah dikeluarkan menurut Seksyen 14 (2) Akta Pertubuhan tersebut, tindakan susulan daripada RoS adalah mengikut Seksyen 14 (5) Akta Pertubuhan iaitu mengeluarkan satu perintah pembubaran ke atas PPBM.
“Notis tersebut telah diserahkan kepada Setiausaha Agung PPBM, Datuk Shahruddin Md Salleh.
Parti itu dikehendaki menjawab dan menyerahkan kepada RoS semua maklumat serta juga dokumen sepertimana yang dinyatakan di dalam Notis tersebut,” katanya dalam satu kenyataan.
Katanya, notis itu dikeluarkan berikutan aduan ahli PPBM kepada RoS dan jabatan itu memerlukan maklumat tersebut bagi melengkapkan siasatan.
“Notis 14(2) adalah suatu notis merujuk kepada perkara yang diarahkan oleh RoS untuk mengemukakan minit-minit mesyuarat cawangan, bahagian dan pusat serta perihal penyata kewangan parti,” katanya.
Surayati menjelaskan, notis dikeluarkan itu adalah suatu notis statutori berdasarkan kuasa menurut Akta Pertubuhan.
November tahun lalu, RoS mendakwa Armada tidak terkandung dalam perlembagaan Bersatu dan pihaknya masih belum meluluskan pindaan perlembagaan parti itu yang ingin menggunakan istilah bagi pemuda mereka.
Pada bulan sama, Presiden PPBM, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan akan mengemukakan laporan berkaitan penubuhan parti kepada RoS bagi mendapatkan maklum balas lebih terperinci mengenai desakan mengadakan Mesyuarat Agung Tahunan.
Pada 30 Disember tahun lalu, PPBM mengadakan AGM bagi sebagai mengikuti tuntutan RoS seperti yang termaktub dalam Akta Pertubuhan.
Sinar Harian
Sat Mar 10 2018

PPBM dikehendaki menjawab dan menyerahkan kepada RoS semua maklumat serta juga dokumen sepertimana yang dinyatakan di dalam Notis tersebut.

Hampir 1 daripada 10 warga emas di Korea Selatan hidap penyakit Alzheimer
Jumlah pesakit demensia di Korea Selatan juga dijangka melebihi satu juta orang tahun depan, menurut data yang dikeluarkan.

Pendatang asing disaran manfaat Program Repatriasi Migran - Saifuddin Nasution
Pendatang asing yang berhasrat pulang ke kampung halaman bagi menyambut Aidilfitri diminta memanfaatkan Program Repatriasi Migran yang dilanjutkan hingga April ini.

Polis Melaka galak penduduk daftar VSP
Polis Melaka akan bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan (PBT) bagi menggalakkan lebih ramai penduduk negeri ini mendaftar dalam aplikasi Volunteer Smartphone Patrol (VSP).

KDN kaji model perjanjian antarabangsa selesai isu pencerobohan nelayan Vietnam
KDN sedang mengkaji model kerjasama antarabangsa melibatkan eksplorasi hasil laut sebagai antara usaha menyelesaikan isu pencerobohan oleh nelayan Vietnam di perairan negara.
Individu pertama dibenar keluar hospital guna jantung titanium
Seorang lelaki berusia 40-an menjadi individu pertama dibenarkan keluar dari hospital setelah dipasang jantung tiruan sepenuhnya pada Rabu.
Doktor di Sri Lanka lancar mogok, tuntut keadilan mangsa rogol
Sekumpulan doktor di Sri Lanka melancarkan mogok sehari bermula pagi Rabu sebagai tanda solidariti terhadap seorang doktor wanita yang dipercayai dirogol ketika bertugas di Hospital Pengajar Anuradhapura pada Isnin.
Perkhidmatan stesen kereta api Quetta dihentikan buat sementara waktu
Penggantungan operasi ini bertujuan meningkatkan lagi keselamatan orang ramai susulan serangan ke atas sebuah kereta api penumpang dari Quetta ke Peshawar pada Selasa yang meragut beberapa nyawa.
Tujuh negara memenuhi piawaian kualiti udara WHO
Menurut firma pemantauan kualiti udara, Switzerland IQAir, Chad dan Bangladesh adalah negara paling tercemar di dunia pada 2024, dengan purata paras asap lebih 15 kali lebih tinggi daripada garis panduan WHO.
Duterte mungkin dipenjara sehingga 30 tahun atau seumur hidup
Bekas Presiden Filipina Rodrigo Duterte mungkin menghadapi hukuman penjara sehingga 30 tahun atau seumur hidup jika disabitkan kesalahan oleh Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) atas tuduhan jenayah terhadap kemanusiaan berhubung perang dadah.

Remaja perempuan hilang selepas ditegur leka bermain telefon ditemukan selamat
Seorang remaja perempuan berusia 16 tahun yang dilaporkan hilang selepas keluar dari rumah keluarganya di Seksyen 20 di sini, Ahad lepas ditemukan selamat di rumah rakannya di Kuala Terengganu.

COVID-19: Trump umum sekatan perjalanan ke semua negara Eropah kecuali UK
kesemua perjalanan dari Eropah akan digantung selama 30 hari.

Skim harga barang: Tempoh dilanjutkan, lebih barangan disenaraikan
Tempoh Skim Harga Maksimum Musim Perayaan Hari Raya Puasa tahun ini lebih panjang iaitu 30 hari berbanding 15 hari sebelum ini.

Di manakah ibu Nur Aaliya Safiyya?
Ibu kepada bayi berusia 30 hari itu dicari bagi melengkapkan syarat mendapatkan sijil kelahiran JPN yang masih belum diluluskan.

RoS akan keluar notis pembubaran PPBM
Notis pembubaran akan dikeluarkan terhadap PPBM jika gagal menjawab dan menyerahkan maklumat serta dokumen yang dikehendaki RoS dalam tempoh 30 hari.