Mempertaruhkan calon MCA, Datuk Seri Dr Wee Jeck Seng mewakili Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya kecil (PRK) Parlimen Tanjung Piai kali ini adalah ujian besar UMNO dan Pas dalam usaha memenangi pilihan raya di kawasan campuran menerusi gabungan Muafakat Nasional.
Penasihat BN, Datuk Seri Najib Razak berkata, ketika ini, Muafakat Nasional dikatakan hanya boleh memenangi pilihan raya di kawasan majoriti Melayu seperti di Pahang, Kedah Dan Terengganu.
Menurutnya, terdapat juga dakwaan pihak tertentu menyifatkan peluang Muafakat Nasional memenangi kawasan campuran seperti Parlimen Tanjung Piai yang mempunyai 42 peratus pengundi masyarakat Cina hampir tiada.
"Sebab itu kemenangan Jeck Seng pada PRK kali ini amat penting kerana ianya boleh menjadi ujian besar Pas dan UMNO yang selama ini dianggap tidak boleh memenangi kawasan campuran.
"Kita kena buktikan melalui kemenangan Muafakat Nasional dan calon BN pada PRK kali ini, ianya menunjukkan kerjasama Muafakat Nasional mencakupi kepentingan semua rakyat yang lebih besar daripada mendapatkan kemenangan umat Islam semata-mata.
"Kita boleh menang di Parlimen Tanjung Piai. Jangan kita fikir kepentingan umat Islam semata-mata, sebaliknya kita kena ada matlamat lebih besar untuk menunjukkan agama Islam sebagai agama universal yang turut dihormati umat bukan Islam.
"Jadikan PRK Parlimen Tanjung Piai bukan sembarangan PRK, bukan pilihan raya memenangkan MCA atau BN, tetapi kemenangan Muafakat Nasional dengan agama Islam sebagai agama teras," katanya ketika berceramah pada majlis Himpunan Penyatuan Ummah Muafakat Nasional dan Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Negeri Johor di Pekan Nanas, di sini malam tadi.
Turut hadir Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man serta dihadiri lebih 10,000 hadirin.
BACA: Tanjung Piai Memilih: Ini bukan soal saya, Najib ingatkan PH
Sementara itu, Najib turut membidas tindakan media pro-kerajaan mendakwa Jeck Seng mengeluarkan kenyataan menentang tulisan jawi menerusi catatan dalam laman Facebook peribadinya yang berbahasa Mandarin.
Najib berkata, pihaknya sudah meneliti terjemahan kenyataan itu dan mendapati Jeck Seng tidak pernah menentang tulisan jawi sebagai mana didakwa.
BACA: Sekarang bilik penjara saya kosong - Anwar Ibrahim
Menurutnya, Jeck Seng dalam kenyataannya menjelaskan tulisan khat sama dengan kaligrafi lain dan mana-mana sekolah bebas hendak mempelajarinya.
"Ada portal memutar belit kenyataan Jeck Seng... Kononnya Jeck Seng menentang tulisan jawi.
"Saya sudah semak dan Jeck Seng tidak pernah menentang tulisan Jawi. Jeck Seng menganggap tulisan khat Jawi sama dengan kaligrafi lain, di mana pelajar sekolah bebas untuk mempelajarinya.
"Jangan termakan dengan putar belit pihak tertentu, jangan termakan hasutan pihak kerajaan kerana pencalonan Jeck Seng boleh menjadi ujian besar Pas dan UMNO dalam inisiatif memenangi kawasan campuran," katanya.
BACA: Selepas bantah isu tulisan jawi, Dong Zong bela Utusan pula
Sinar Harian
Thu Nov 14 2019

Najib menyampaikan ucapan pada Himpunan Penyatuan Ummah Muafakat Nasional dan Maulidur Rasul Peringkat Negeri Johor di Kampung Sawah malam tadi. Foto Sinar Harian
AWANI Ringkas 11 Mac 2025 | 9 AM
Berikut merupakan rangkuman berita setakat 9 pagi, 11 Mac 2025
1️⃣ PGA perketat kawalan sempadan, halang suspek masuk Malaysia
2️⃣ Seorang lagi mangsa meninggal dunia
3️⃣ Israel sekat makanan dan bantuan, situasi Gaza memburuk
#awaniringkas
1️⃣ PGA perketat kawalan sempadan, halang suspek masuk Malaysia
2️⃣ Seorang lagi mangsa meninggal dunia
3️⃣ Israel sekat makanan dan bantuan, situasi Gaza memburuk
#awaniringkas
AWANI Ringkas: Letupan Bom di Sungai Golok
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

Putera Mahkota Arab Saudi, Setiausaha AS bincang perkembangan serantau dan antarabangsa
Putera Mahkota merangkap Perdana Menteri Arab Saudi, Mohammed bin Salman dan Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS) Marco Rubio membincangkan perkembangan serantau dan antarabangsa.

Jenazah ketiga kemalangan di Senawang selamat dikebumikan
Kira-kira 100 orang termasuk ahli keluarga, rakan Allahyarham Aisar Azim dan penduduk kampung mengiringi perjalanan terakhir remaja itu.
AWANI Pagi: Berita tumpuan & menarik di astroawani.com [11 Mac 2025]
Antara fokus AWANI Pagi bersama Nursyazwani Saiful Sham & Geegee Ahmad
- Penolong Pegawai perubatan bakal diberi kuasa keluar preskripsi ubat asas
- Syarikat penerbangan baharu, Ascend Airways bakal beroperasi di Malaysia hujung tahun 2025
- Artis, masyarakat jangan normalisasi maksiat - Ahmad Sanusi
- Penolong Pegawai perubatan bakal diberi kuasa keluar preskripsi ubat asas
- Syarikat penerbangan baharu, Ascend Airways bakal beroperasi di Malaysia hujung tahun 2025
- Artis, masyarakat jangan normalisasi maksiat - Ahmad Sanusi

'Kopi Penumbuk' dikesan kandungi Tadalafil - Agensi Makanan Singapura
Agensi itu menasihatkan pengguna agar tidak membeli atau mengambil produk yang dipasarkan di platform e-dagang tempatan sebagai produk kopi.
AWANI Pagi: ASEAN Kita: ASEAN & Australia, stronger together
Join us for a special episode of ASEAN KITA as we sit down with H.E. Tiffany McDonald, Australia's Ambassador to ASEAN. We’ll explore Australia’s strategic vision, economic partnership, climate collaboration, and expectations for ASEAN as Malaysia chairs the region in 2025. Stay tuned for insights on the future of ASEAN-Australia ties!

97 kompaun dikeluarkan kepada pengendali makanan bazar Ramadan di Kelantan
Zaini berkata kompaun itu melibatkan pelbagai kesalahan di bawah Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009.

Hari Komanwel: Menteri UK puji kekuatan Malaysia
West memuji keindahan Malaysia dan layanan mesra diterimanya dan menekankan perbincangan bermanfaat dengan wakil kerajaan mengenai objektif bersama.
Pintu empangan takungan air di Sepanyol dibuka
Hujan lebat berterusan akibat Taufan Jana menyebabkan pintu pelepasan empangan takungan air di Avila, Sepanyol terpaksa dibuka pada Isnin.

PRK DUN Ayer Kuning: Calon BN disenarai pendek - Ahmad Zahid
Calon Barisan Nasional (BN) bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Ayer Kuning, April ini telah disenarai pendek dan akan diumumkan seminggu sebelum tarikh penamaan calon.

BN tiada masalah cari calon sesuai untuk PRK DUN Ayer Kuning
BN mempunyai calon yang layak dan telah menyenarai pendek calon yang berpotensi untuk bertanding, kata Zambry.

MCA dakwa ada parti dalam PH cuba gunakan media beri tekanan, keluar BN
MCA mendakwa terdapat usaha daripada beberapa parti dalam PH yang menggunakan media bagi memberi tekanan kepada MCA supaya keluar daripada BN.

Chow Kon Yeow kekal terajui Majlis Pimpinan PH Pulau Pinang
Ketua Menteri Pulau Pinang, Chow Kon Yeow, dilantik semula sebagai Pengerusi Majlis Pimpinan Pakatan Harapan (PH) Pulau Pinang bagi tempoh 2024-2026.

PRK Ayer Kuning: Zahid sahkan notis telah dihantar ke SPR
Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengesahkan surat notis kekosongan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Ayer Kuning telah dihantar kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Amanah Perak beri laluan kepada BN letak calon di PRK Ayer Kuning
Amanah Perak turut memulakan persiapan awal menyusun jentera bagi memastikan calon BN kelak mengekalkan kemenangan di Ayer Kuning.

UMNO, BN Sabah harus dominan pada PRN demi kemajuan Sabah - Ahmad Zahid
UMNO dan Barisan Nasional (BN) harus menjadi parti dominan semula di Sabah pada pilihan raya negeri (PRN) ke-17 akan datang.

BN atur gerak kerja awal hadapi PRK
Saarani berkata jentera parti tidak akan menunggu pengumuman tarikh SPR dan akan segera memulakan aktiviti ke arah memenangi PRK tersebut.

Warisan nafi wujud persefahaman bahagi kerusi dengan BN - Darell Leiking
Datuk Darell Leiking berkata dakwaan sebuah portal berita mengenai persefahaman antara Warisan dan BN Sabah itu hanyalah andaian dan spekulasi semata-mata.

Azalina kekal pendirian, gag order terhadap Titah Adendum tidak sepatutnya dimohon
Azalina menjelaskan kenyataan Ahmad Zahid merujuk kepada pendirian Ahli Parlimen blok BN berhubung isu gag order, selaras dengan Peraturan Mesyuarat 36(2).