AirAsia Bhd hari ini melancarkan penerbangan terus dengan kekerapan empat kali seminggu dari sini ke Kuala Lumpur.
Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia, Tan Sri Tony Fernandes berkata penerbangan laluan itu bermula 21 Dis, 2017, merupakan perintis bagi komitmen AirAsia untuk Davao pada fasa seterusnya.
"Kami yakin Davao berpotensi menjadi pintu masuk antarabangsa ASEAN ke selatan Filipina, bermula dengan laluan baharu ini ke Kuala Lumpur," katanya semasa pelancaran laluan itu di Persidangan Pelaburan Davao 2017 di sini, hari ini.
Hadir sama Datuk Bandar Davao City, Sara Duterte-Carpio dan Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Philippines, Kapten Dexter Comendador.
Fernandes berkata, Davao merupakan antara bandar raya pertama yang menerima penerbangan AirAsia apabila syarikat itu memulakan operasi Filipina pada 2012.
"Malah, laluan Clark-Davao, yang dirintis oleh kami, merupakan satu daripada dua laluan sulung apabila kami memulakan AirAsia Philippines lima tahun lepas," katanya.
Davao merupakan laluan penerbangan langsung keempat dari Malaysia ke Filipina selepas Manila, Cebu dan Kalibo yang membawa sejumlah 577,536 penumpang pada 2015 dan 2016.
AirAsia turut menghubungkan penumpang ke bandar-bandar lain di Filipina termasuk Clark, Manila, Caticlan, Kalibo, Tacloban, Palawan, Cebu dan Tagbilaran.
Fernandes berkata, pada 2017 sahaja, AirAsia telah melancarkan penerbangan baharu dari Davao ke Cebu, Palawan dan Boracay selain penerbangan melalui Cebu ke destinasi antarabangsa seperti Singapura, Taipei dan Seoul.
Beliau berkata, AirAsia menyokong penuh pembangunan bandar di luar metropolitan Manila, dan berperanan memajukan pertumbuhan ekonomi selatan Filipina menerusi usaha mempertingkatkan kesambungan dan akses kepada perjalanan udara.
AirAsia dijangka mencatat faktor muatan antara 75 dan 80 peratus bagi laluan baharu itu, katanya.
"Filipina merupakan pasaran besar bagi AirAsia dan boleh membawa kejayaan seterusnya seperti pasaran Thailand.
"Inilah waktu yang sesuai untuk AirAsia Philippines dan AirAsia Indonesia menawarkan tawaran awam awal," katanya.
Fernandes berharap AirAsia Philippines boleh disenaraikan menjelang akhir tahun ini atau suku pertama tahun depan.
Beliau berkata tempoh sekarang merupakan waktu yang tepat untuk syarikat itu berkembang di Filipina di samping dalam keadaan dasar kerajaanya yang mesra dan pembukaan pasaran penerbangan.
Sempena pelancaran itu, AirAsia menawarkan harga tiket termasuk semua mulai RM99 sehala dari Kuala Lumpur ke Davao dan boleh ditempah hari ini sehingga 30 Julai, 2017 bagi tempoh penerbangan 21 Dis, 2017 hingga 28 Ogos, 2018.
Davao City, di pulau Mindanao selatan Filipina, merupakan pusat komersial pinggir laut berhampiranGunung Apo yang memiliki ketinggian 2,954 meter - puncak tertinggi negara itu.
Bandar penting tersebut menawarkan pelbagai persekitaran semula jadi seperti pulau dan pantai, selain tarikan bandar, festival berwarna-warni dan makanan yang lazat.
-- BERNAMA
Bernama
Fri Jul 21 2017
![AirAsia lancar penerbangan terus Davao-Kuala Lumpur AirAsia lancar penerbangan terus Davao-Kuala Lumpur](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/http://img.astroawani.com/2017-06/81497924482_tonyfernandes.jpg)
Tan Sri Tony Fernandes berkata penerbangan laluan itu bermula 21 Dis, 2017, merupakan perintis bagi komitmen AirAsia untuk Davao pada fasa seterusnya. -Gambar fail
AWANI 7:45 [11/2/2025] – Tamatkan Konflik Palestin-Israel | Persepsi Rasuah Sektor Awam | Pemulihan Aset 1MDB Berterusan | Polis Yakin Dapat Tangkap Suspek
Laporan berita padat dan ringkas #AWANI745 bersama Essan Yahya
Tumpuan #AWANI745 malam ini
- Malaysia-Turkiye sepakat segerakan negara berdaulat Palestin, jadikan anggota PBB
- Malaysia kekal kedudukan ke-57 CPI 2024, segerakan reformasi tangani rasuah
- Walaupun DOJ dibubar, pemulihaan aset 1MDB diteruskan negara dunia
- Tekad buru suspek tembak di Setia Alam, sampai dapat
Saksikan #AWANI745 di saluran 501 Astro AWANI, Astro AWANI apps dan astroawani.com/live-tv
#AWANInews
Tumpuan #AWANI745 malam ini
- Malaysia-Turkiye sepakat segerakan negara berdaulat Palestin, jadikan anggota PBB
- Malaysia kekal kedudukan ke-57 CPI 2024, segerakan reformasi tangani rasuah
- Walaupun DOJ dibubar, pemulihaan aset 1MDB diteruskan negara dunia
- Tekad buru suspek tembak di Setia Alam, sampai dapat
Saksikan #AWANI745 di saluran 501 Astro AWANI, Astro AWANI apps dan astroawani.com/live-tv
#AWANInews
![AI pacu kecekapan dan keberkesanan industri, sektor pekerjaan perlu lebih bersedia - Pakar AI pacu kecekapan dan keberkesanan industri, sektor pekerjaan perlu lebih bersedia - Pakar](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41739267504_TBKHAIRIEAHMAD.jpg)
AI pacu kecekapan dan keberkesanan industri, sektor pekerjaan perlu lebih bersedia - Pakar
Kecerdasan buatan (AI) bukanlah ancaman besar kepada masyarakat kerana ia tidak akan mampu menggantikan tugas manusia.
![Trump menaikkan tarif ke atas import aluminium, keluli Trump menaikkan tarif ke atas import aluminium, keluli](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-11/61698815307_TBaluminium.jpg)
Trump menaikkan tarif ke atas import aluminium, keluli
Trump turut menyatakan beliau sedang mempertimbangkan tarif ke atas kereta, cip semikonduktor dan farmaseutikal.
![Penipuan dalam talian, dua wanita rugi RM565,200 Penipuan dalam talian, dua wanita rugi RM565,200](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-05/71714977625_YahayaOthmanjpg.jpg)
Penipuan dalam talian, dua wanita rugi RM565,200
Dua wanita mengalami kerugian keseluruhan RM565,200 selepas masing-masing terpedaya dengan skim pelaburan, dan sindiket penipuan dalam talian di Pahang.
AWANI Ringkas: Proses pembersihan SK Nanga Selangau disertai tentera
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
#AWANIRingkas 11 Februari 2025 | 9 PM
Berikut merupakan rangkuman berita setakat 9 malam, 11 Februari 2025
1️⃣ Kes strok haba dilapor, petugas kesihatan titip nasihat
2️⃣ Proses pembersihan SK Nanga Selangau disertai tentera
3️⃣ Pegawai institusi kewangan antara enam ditahan
#awaniringkas
1️⃣ Kes strok haba dilapor, petugas kesihatan titip nasihat
2️⃣ Proses pembersihan SK Nanga Selangau disertai tentera
3️⃣ Pegawai institusi kewangan antara enam ditahan
#awaniringkas
![Harimau kumbang jantan mati dilanggar di Kuala Pilah Harimau kumbang jantan mati dilanggar di Kuala Pilah](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/61739265191_harimaukumbangmati.jpg)
Harimau kumbang jantan mati dilanggar di Kuala Pilah
Seekor harimau kumbang jantan seberat 40 hingga 50 kilogram mati dipercayai akibat dilanggar kenderaan di Kampung Orang Asli Tering, Jalan Tampin-Kuala Pilah, dekat sini, malam tadi.
Agenda AWANI: The world changing is the definition of property still the same
As the world evolves with technological advancements, economic shifts, and global crises, has our understanding of poverty kept up? Tonight at 9pm on #AgendaAWANI.
![Dua wanita rugi RM50,000 disamun dengan parang Dua wanita rugi RM50,000 disamun dengan parang](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/51736658985_parang.jpg)
Dua wanita rugi RM50,000 disamun dengan parang
Seorang lelaki mengugut mahu memotong rantai dipakai wanita itu jika enggan bekerjasama, selain menendang mangsa.
Siasatan masih berjalan - Saifuddin
Siasatan kes kematian seorang tahanan Penjara Taiping dipercayai akibat dipukul bulan lepas masih berjalan.
![Capital A sedang bincang pembelian pesawat, sebahagian daripada strategi pengembangan Capital A sedang bincang pembelian pesawat, sebahagian daripada strategi pengembangan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-12/51734998846_tbTonyFernandes.jpg)
Capital A sedang bincang pembelian pesawat, sebahagian daripada strategi pengembangan
Ditanya mengenai berapa jumlah pesawat baharu yang dirancang untuk dibeli, Fernandes berkata ia bergantung kepada keputusan lembaga pengarah.
![Capital A dijangka keluar daripada status PN17 menjelang suku pertama 2025 - Fernandes Capital A dijangka keluar daripada status PN17 menjelang suku pertama 2025 - Fernandes](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-12/61734996911_tbTonyFernandes.jpg)
Capital A dijangka keluar daripada status PN17 menjelang suku pertama 2025 - Fernandes
Pelan tersebut, antara lain, termasuk pengurangan modal RM6 bilion, namun tidak akan menjejaskan kekerapan penerbangan atau manfaat pekerja.
![Burung langgar enjin punca pesawat AirAsia berpatah balik Burung langgar enjin punca pesawat AirAsia berpatah balik](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-12/51733728315_tbPesawatAirAsia.jpg)
Burung langgar enjin punca pesawat AirAsia berpatah balik
AirAsia mengesahkan pesawat yang berpatah balik ke Lapangan Terbang Tawau pada Sabtu lalu adalah disebabkan amaran teknikal berkaitan salah satu enjin pesawatnya yang dilanggar burung.
![AirAsia tawar 27,000 tiket tambang tetap ke Sabah, Sarawak sempena Tahun Baharu Cina AirAsia tawar 27,000 tiket tambang tetap ke Sabah, Sarawak sempena Tahun Baharu Cina](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-12/61733218805_Airasia.jpg)
AirAsia tawar 27,000 tiket tambang tetap ke Sabah, Sarawak sempena Tahun Baharu Cina
AirAsia melancarkan 27,000 tiket tambang tetap bagi perjalanan dari Semenanjung Malaysia ke Sabah dan Sarawak sempena sambutan Tahun Baharu Cina tidak lama lagi.
![AirAsia bawa lebih 45 juta penumpang setakat ini - Capital A AirAsia bawa lebih 45 juta penumpang setakat ini - Capital A](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-10/61730100853_tbAirAsia.jpg)
AirAsia bawa lebih 45 juta penumpang setakat ini - Capital A
AirAsia membawa lebih 45 juta penumpang setakat ini, mengekalkan faktor muatan yang tinggi sebanyak 90 peratus, kata Capital A Bhd.
![AirAsia pacu KLIA jadi hab mega penerbangan dunia AirAsia pacu KLIA jadi hab mega penerbangan dunia](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-10/51729034170_TBTONYFERNANDES.jpg)
AirAsia pacu KLIA jadi hab mega penerbangan dunia
AirAsia mengukuhkan komitmen untuk memacu keterhubungan ASEAN dan meningkatkan status rantau ini sebagai pusat transit global, setara Dubai.
![76 peratus penerbangan menepati waktu yang dijadualkan - Loke 76 peratus penerbangan menepati waktu yang dijadualkan - Loke](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-10/81729054789_AnthonyLoke.jpg)
76 peratus penerbangan menepati waktu yang dijadualkan - Loke
Bagi penerbangan yang menghadapi kelewatan pula sejumlah 90.2 peratus telah ditangguhkan kurang daripada dua jam manakala baki penerbangan ditangguhkan melebihi dua jam.
![AirAsia tidak putus asa dapatkan lesen untuk beroperasi di Singapura AirAsia tidak putus asa dapatkan lesen untuk beroperasi di Singapura](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-09/81727356743_tbTonyFernandes.jpg)
AirAsia tidak putus asa dapatkan lesen untuk beroperasi di Singapura
"Jangan sekat saya di Singapura," kata Tony Fernandes.
![AirAsia kukuhkan rangkaian domestik, tambah 2,000 penerbangan mingguan AirAsia kukuhkan rangkaian domestik, tambah 2,000 penerbangan mingguan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-09/71727078598_AirAsiaflight.jpg)
AirAsia kukuhkan rangkaian domestik, tambah 2,000 penerbangan mingguan
AirAsia akan memperluas rangkaian penerbangan domestik di seluruh Malaysia dengan menambah 2,000 penerbangan mingguan dan sejumlah 150,000 tempat duduk bagi 40 laluan utama menjelang akhir tahun ini.
![AirAsia lancar dua laluan baharu ke China pada separuh kedua 2024 AirAsia lancar dua laluan baharu ke China pada separuh kedua 2024](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-07/61721701495_AirAsiaflight.jpg)
AirAsia lancar dua laluan baharu ke China pada separuh kedua 2024
AirAsia akan mengendalikan sejumlah 33 laluan ke dan dari China pada separuh kedua 2024 dengan pelancaran dua laluan baharu.