KUALA LUMPUR: Industri perbankan negara digesa kekal berdaya saing untuk tangani kerumitan dan percanggahan pada era pasca normal.
Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, pada era pasca normal, pengurusan institusi kewangan perlu berdepan cabaran yang sangat pantas.
Beliau juga menjelaskan, biarpun berdepan cabaran, institusi kewangan menjadi tonggak sistem ekonomi negara kerana ia akan memberi keyakinan kepada rakyat dan pelabur.
"Saya tegaskan sekali lagi bahawa, tonggak dalam sistem ekonomi negara itu juga institusi kewangan.
"Kalau institusi kewangan itu gagah perkasa dan diyakini ia akan membantu meningkat keyakinan rakyat dan pelabur sama ada domestik atau luar negara," katanya ketika berucap melancarkan program Memperkasakan PKS, 'myimpact SME Hub' di Menara Maybank, pada Isnin.
Anwar juga menjelaskan institusi kewagan seharusnya memikul tanggungjawab bersama-sama kerajaan untuk memastikan kejayaan reformasi ekonomi yang diketengahkan dalam rangka kerja Ekonomi MADANI.
Irwan Muhammad Zain
Mon Feb 19 2024
![Industri perbankan perlu kekal berdaya saing - PM Anwar Industri perbankan perlu kekal berdaya saing - PM Anwar](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-02/71708343807_AnwarIbrahimmyimp.jpg)
Anwar menjelaskan institusi kewagan seharusnya memikul tanggungjawab bersama-sama kerajaan untuk memastikan kejayaan reformasi ekonomi yang diketengahkan dalam rangka kerja Ekonomi MADANI. - Gambar fail
AS-Rusia setuju runding lagi, Ukraine tidak dilibatkan
Amerika Syarikat bersetuju untuk mengadakan lebih banyak rundingan dengan Rusia bagi menamatkan perang di Ukraine selepas mesyuarat awal yang tidak melibatkan Kyiv.
Pendekatan ini berbeza daripada dasar Washington sebelum ini yang lebih memilih untuk menekan Rusia melalui kerjasama rapat dengan sekutu-sekutunya.
Pendekatan ini berbeza daripada dasar Washington sebelum ini yang lebih memilih untuk menekan Rusia melalui kerjasama rapat dengan sekutu-sekutunya.
![Gangguan bekalan air 18 jam di Air Itam, Farlim, Paya Terubong Gangguan bekalan air 18 jam di Air Itam, Farlim, Paya Terubong](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/71739938792_GANGGUANBEKALANAIR.jpg)
Gangguan bekalan air 18 jam di Air Itam, Farlim, Paya Terubong
Sebanyak 33,500 akaun pengguna di Air Itam, Farlim dan Paya Terubong di sini akan mengalami gangguan bekalan air berjadual (SWSI) selama 18 jam bermula Jumaat hingga Sabtu ini.
Israel, Hamas runding gencatan senjata baharu minggu ini
Israel dan Hamas akan memulakan rundingan tidak langsung mengenai fasa kedua perjanjian gencatan senjata di Gaza minggu ini.
Rundingan bagi fasa kedua perjanjian ini dijadualkan bermula pada 4 Februari, tetapi Qatar, sebagai perantara bersama Mesir dan Amerika Syarikat, menyatakan bahawa rundingan rasmi masih belum dimulakan.
Rundingan bagi fasa kedua perjanjian ini dijadualkan bermula pada 4 Februari, tetapi Qatar, sebagai perantara bersama Mesir dan Amerika Syarikat, menyatakan bahawa rundingan rasmi masih belum dimulakan.
Perpaduan ASEAN, kunci kekuatan ekonomi serantau hadapi cabaran global
Menurut Wakil Perdagangan Thailand, H.E. Umesh Pandey, ASEAN mesti berfungsi sebagai satu entiti ekonomi yang dinamik dan saling bergantung bagi menghadapi cabaran perdagangan global yang semakin kompleks. Perpaduan yang kukuh akan memastikan kestabilan dan pertumbuhan berterusan, walaupun berdepan dengan krisis yang melanda dunia.
Perkasa peluang dagangan baharu antara Thailand dan Malaysia
Wakil Perdagangan Thailand, H.E. Umesh Pandey berkata, Malaysia dan Thailand memiliki kelebihan tersendiri dan kedua-dua negara perlu memanfaatkan kekuatan bersama dan melonjak ke tahap baharu.
100,000 rakyat Sabah terima bantuan tunai RM300 sebulan
Sebanyak 100,000 rakyat Sabah bakal menerima manfaat Program Sentuhan Kasih Rakyat (SYUKUR) menerusi bantuan tunai RM300 sebulan.
Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor, memaklumkan bahawa bantuan ini diberikan setiap bulan sehingga 31 Disember 2025 kepada penerima yang layak.
Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor, memaklumkan bahawa bantuan ini diberikan setiap bulan sehingga 31 Disember 2025 kepada penerima yang layak.
Polis siasat video tular anggota semasa ops tapis
Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Shahrulnizam Jaafar berkata, pihaknya telah terkesan satu kenyataan dan video tular menerusi Facebook pada jam 1 petang Selasa.
SPRM masih siasat kes ahli politik dan safe house RM5 juta
Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) masih menyiasat kes melibatkan seorang ahli politik terkemuka yang dikaitkan dengan sebuah "safe house", di mana sejumlah RM5 juta disimpan.
Menteri Undang-Undang dan Reformasi Institusi, Datuk Seri Azalina Othman Said, menjelaskan bahawa SPRM telah melengkapkan siasatan, namun kertas siasatan dikembalikan oleh timbalan pendakwa raya untuk tindakan lanjut.
Menteri Undang-Undang dan Reformasi Institusi, Datuk Seri Azalina Othman Said, menjelaskan bahawa SPRM telah melengkapkan siasatan, namun kertas siasatan dikembalikan oleh timbalan pendakwa raya untuk tindakan lanjut.
![ACLE: 'Cara Arif Aiman umpan penjaga gawang Pohang bijak' - Azmin Azram ACLE: 'Cara Arif Aiman umpan penjaga gawang Pohang bijak' - Azmin Azram](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/81739938848_TBJDT.jpg)
ACLE: 'Cara Arif Aiman umpan penjaga gawang Pohang bijak' - Azmin Azram
Teknik gerakan yang berakhir dengan jaringan disumbangkan Arif Aiman Hanapi ketika membantu JDT membenam Pohang Steelers merupakan sesuatu yang 'bijak'.
AWANI Ringkas: Birokrasi agihan bantuan
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
![Malaysia, Indonesia perintis inovasi kewangan awam Islam Malaysia, Indonesia perintis inovasi kewangan awam Islam](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-03/41710914183_ISMAICFINANCING.jpg)
Malaysia, Indonesia perintis inovasi kewangan awam Islam
Malaysia dan Indonesia diiktiraf sebagai perintis dalam membangunkan instrumen kewangan awam Islam dalam dasar fiskal.
![RHB tingkatkan sasaran perkhidmatan kewangan mampan kepada RM50 bilion menjelang 2026 RHB tingkatkan sasaran perkhidmatan kewangan mampan kepada RM50 bilion menjelang 2026](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-07/71658330913_RHB.jpg)
RHB tingkatkan sasaran perkhidmatan kewangan mampan kepada RM50 bilion menjelang 2026
RHB tingkatkan sasaran perkhidmatan kewangan mampan 2026 kepada RM50 bilion berbanding RM20 bilion sebelum ini berikutan pencapaian kukuh setakat ini.
![Industri perbankan bekerjasama dengan pengawal selia, agensi untuk tingkatkan keselamatan pelanggan Industri perbankan bekerjasama dengan pengawal selia, agensi untuk tingkatkan keselamatan pelanggan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-10/81697706940_TBbanking.jpg)
Industri perbankan bekerjasama dengan pengawal selia, agensi untuk tingkatkan keselamatan pelanggan
Industri perbankan berusaha meningkatkan langkah keselamatan mengikut modus operandi penipuan terkini.
![Kumpulan Maybank umum pelantikan barisan pengurusan tertinggi Kumpulan Maybank umum pelantikan barisan pengurusan tertinggi](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-08/41691402921_Maybank.jpg)
Kumpulan Maybank umum pelantikan barisan pengurusan tertinggi
Kumpulan Maybank mengumumkan beberapa pelantikan dalam barisan pengurusan tertingginya yang bertujuan memacu pertumbuhan dan membuka sepenuhnya potensi perbankan itu.
![Industri perbankan perlu kekal berdaya saing - PM Anwar Industri perbankan perlu kekal berdaya saing - PM Anwar](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-02/71708343807_AnwarIbrahimmyimp.jpg)
Industri perbankan perlu kekal berdaya saing - PM Anwar
Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menjelaskan pada era pasca normal, pengurusan institusi kewangan perlu berdepan cabaran yang sangat pantas.
![CBP buka cawangan ke-31 di Miri, beberapa lagi di Sabah dan Terengganu pada suku pertama 2024 CBP buka cawangan ke-31 di Miri, beberapa lagi di Sabah dan Terengganu pada suku pertama 2024](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-12/61701486194_CBPSarawak.jpg)
CBP buka cawangan ke-31 di Miri, beberapa lagi di Sabah dan Terengganu pada suku pertama 2024
Pembukaan cawangan Sarawak adalah untuk memenuhi keperluan masyarakat setempat seiring dengan perancangan strategik CBP.
![Kadar antara bank jangka pendek ditutup stabil Kadar antara bank jangka pendek ditutup stabil](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-10/81697706940_TBbanking.jpg)
Kadar antara bank jangka pendek ditutup stabil
Mudah tunai dalam sistem konvensional merosot sedikit kepada RM37.72 bilion daripada RM37.89 bilion pada pagi ini.
![Bank Islam lancar Kad Debit-i Visa Be U Bank Islam lancar Kad Debit-i Visa Be U](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-09/61694132602_TBBankIslam.jpg)
Bank Islam lancar Kad Debit-i Visa Be U
Kad Debit-i Visa Be U menyediakan transaksi yang cepat, selamat dan tanpa sentuhan di mana-mana pedagang Visa di seluruh dunia.
![Industri kewangan, perbankan akan membincangkan transisi yang adil bagi ekonomi hijau Industri kewangan, perbankan akan membincangkan transisi yang adil bagi ekonomi hijau](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-03/51647787785_greeneconomy.jpg)
Industri kewangan, perbankan akan membincangkan transisi yang adil bagi ekonomi hijau
Tengku Zafrul akan menyampaikan ucaptama bagi acara itu, manakala Nik Nazmi akan menyampaikan ucapan khas menteri.
![Ringgit ditutup rendah berbanding dolar AS ekoran kurangnya pemangkin Ringgit ditutup rendah berbanding dolar AS ekoran kurangnya pemangkin](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-12/61671536812_TBringgitmalaysia.jpg)
Ringgit ditutup rendah berbanding dolar AS ekoran kurangnya pemangkin
Pada 6 petang, mata wang tempatan jatuh kepada 4.4185/4225 berbanding dolar AS daripada kadar 4.4155/4210 pada penutup Rabu.