Langkah-langkah penjimatan menerusi penstrukturan semula Bajet 2015 yang diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak semalam perlu dijadikan sebagai Agenda Nasional oleh rakyat.
Pengerusi Majlis Gabungan Alumni Universiti Teknologi MARA (UITM) Datuk Latt Shariman Abdullah berkata semua pihak daripada unit keluarga kepada jabatan kerajaan dan pihak swasta perlu membantu dalam menjayakan langkah penjimatan itu.
"Langkah penjimatan menerusi penstrukturan semula Bajet memang baik dan bertepatan pada masanya.
Apa yang perlu kita buat adalah 'Austerity Drive' atau langkah-langkah penjimatan itu perlu dijadikan Agenda Nasional oleh semua rakyat," katanya hari ini.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan bantuan awal persekolahan kepada ibu bapa pelajar Sekolah Kebangsaan Kebun Pinang, di sini.
Menurut Latt Shariman, tindakan Perdana Menteri mengumumkan penstrukturan Bajet semalam merupakan suatu bentuk penjelasan yang sistematik tentang apa yang sedang terjadi kepada ekonomi dunia dan tindakan yang perlu diambil.
"Perdana Menteri sudah beritahu apa yang dimaksudkan dengan "Budget Realignment". Kita kena tunjukkan satu semangat "austerity" (berjimat) untuk bersama-sama Perdana Menteri daripada unit keluarga hinggalah kepada jabatan kerajaan dan sektor swasta. Semua kena tolong," katanya.
Najib yang juga Menteri Kewangan mengumumkan beberapa langkah proaktif bagi memastikan pertumbuhan dan sasaran defisit negara kekal di landasan yang betul sebagai tindak balas kepada perubahan landskap ekonomi global.
Antara pengumuman itu ialah perbelanjaan pembangunan untuk 2015 akan dikekalkan sepenuhnya tetapi perbelanjaan operasi dijangka dikurangkan sehingga RM5.5 bilion.
Latt Shahriman juga berkata, langkah Perdana Menteri mengumumkan penstrukturan Bajet itu juga tidak bermotifkan politik, sebaliknya adalah untuk mempertahankan kepentingan ekonomi negara secara keseluruhannya.
Pembangkang yang begitu lantang mengkritik langkah penstrukturan Bajet 2015, perlu sedar bahawa negeri-negeri seperti Pulau Pinang, Selangor dan Kelantan yang diperintah mereka sedang berhadapan pelbagai masalah kritikal, katanya.
"Dia (pembangkang) boleh cerita macam-macam, tetapi dia kena tengok negeri-negeri mereka sendiri.
Masalah parti mereka sendiri pun sehingga kini tidak mampu diselesaikan," katanya.
Bernama
Wed Jan 21 2015

MAJLIS ALUMNI UITM : Jadikan langkah penjimatan agenda nasional - Gambar fail
Harga makanan di seluruh Gaza melonjak lebih 100 kali ganda - PBB
Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) mendedahkan bahawa harga makanan di seluruh Gaza melonjak lebih 100 kali ganda susulan tindakan Israel menyekat lintasan ke wilayah terkepung itu.
[TERKINI] Polis sahkan wanita Jepun jatuh dari tingkat 4 isteri usahawan dan pempengaruh
Ketua Polis Selangor Datuk Hussein Omar Khan mengesahkan kematian wanita warga Jepun yang maut terjatuh dari tingkat empat sebuah kondominium di SS16, Subang Jaya pagi Jumaat lalu adalah isteri kepada usahawan dan pempengaruh media sosial, Abdul Ridzuan Abdul Mutalib atau Ridzokumura.

Pendandan rambut mengaku tidak bersalah cederakan suami guna penyapu, pisau
Seorang pendandan rambut mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini hari ini, atas pertuduhan mencederakan suaminya, Jumaat lepas.

Wanita dipenjara 10 tahun kerana amang seksual anak perempuan jiran
Seorang wanita dihukum penjara 10 tahun oleh Mahkamah Sesyen, selepas didapati bersalah melakukan amang seksual terhadap remaja perempuan berusia 13 tahun.

Empat RUU berkaitan kecekapan perkhidmatan, kerajaan tempatan dibentang di Dewan Rakyat
RUU Iltizam Kecekapan Perkhidmatan Kerajaan 2025 bertujuan meningkatkan kualiti, kecekapan, dan keberkesanan perkhidmatan kerajaan.
[TERKINI] Dua lagi kakitangan digantung, pengurusan Astro bertemu MCMC
Astro Audio adakan siasatan dalam terperinci berhubung kes kandungan dalam talian yang menimbulkan sensitiviti dalam kalangan masyarakat khususnya kaum India. Pengurusan Tertinggi Astro telah mengadakan perjumpaan dengan MCMC.

Kandungan kurang sensitif: Astro Audio bertemu MCMC, gantung tugas Azad, Nabil, Radin dan dua lagi
Susulan insiden penerbitan kandungan kurang sensitif sehingga menyakiti hati dan mengundang kekecewaan pelbagai pihak, pihak Astro Audio telah menggantung tiga penyampai radio Pagi ERA dan dua lagi.

Pengembalian autonomi Parlimen sebahagian besar reformasi institusi Madani - PM
Kerajaan mahu pastikan Parlimen berfungsi sebagai badan legislatif yang benar-benar bebas, berwibawa, dan berdaya saing.
Hakim Jepun dipilih sebagai presiden baharu ICJ
Hakim Jepun, Yuji Iwasawa dipilih sebagai presiden baharu Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) bagi tempoh 2025 sehingga 5 Februari 2027.
Tingkat kemahiran, produktiviti mampu lonjak pendapatan
Peningkatan produktiviti boleh dicapai menerusi program menambah kemahiran seperti Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET), penguasaan teknologi kecerdasan buatan (AI) dan kewujudan pusat kecemerlangan, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Tiada perbincangan wujudkan kerajaan perpaduan, hanya perjumpaan biasa - Tun Mahathir
Tun Dr Mahathir Mohamad menjelaskan pertemuannya dengan beberapa pemimpin beberapa hari lalu hanyalah sebagai perjumpaan biasa.

SPRM anjur mesyuarat ACTWG APEC secara maya
Mesyuarat itu bermula pada 19 Oktober 2020 sehingga 23 Oktober nanti.

COVID-19: SKM peruntuk insentif pemulihan RM1 juta
Sehingga September, SKM meluluskan bayaran insentif PULIH berjumlah RM525,500 kepada 65 koperasi di negara ini.

PRN Sabah: Isu ekonomi, MA63 dan pembangunan jadi tumpuan
Madeline berkata, negeri-negeri yang kurang membangun juga perlu diberikan perhatian yang lebih.

Pemimpin Arab jadi sasaran alat Israel, AS - MAPIM
MAPIM mengutuk keras sikap pengecut dan bacul pemimpin Bahrain yang sanggup menjual diri kepada Israel dan Amerika dengan mengumumkan perjanjian damai bersama rejim itu.

Majlis Kemakmuran Bumiputera platform tertinggi perkukuh sosioekonomi Bumiputera - Perdana Menteri
Kerajaan mewujudkan Majlis Kemakmuran Bumiputera (MKB) sebagai platform tertinggi untuk memperbaharui dan memperkukuh pembangunan sosioekonomi Bumiputera.

Hadi Awang serah laporan mengenai Timur Tengah kepada Perdana Menteri
Duta Khas Perdana Menteri Ke Timur Tengah Datuk Seri Abdul Hadi Awang hari ini menyerahkan Laporan Eksekutif kepada Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Rasuah: Selangor tidak bercadang pindahkan penjawat awam negeri
Kerajaan Selangor tidak bercadang untuk merombak atau memindahkan penjawat awam termasuk penguat kuasa negeri, sebagai langkah penyelesaian bagi membendung gejala rasuah dalam sektor berkenaan.

Muhyiddin mahu tindakan segera bantu tingkatkan taraf kehidupan penduduk PPR
Lawatan itu, ujar Perdana Menteri, banyak memberi maklumat kepada dirinya mengenai kehidupan warga kota atau golongan miskin bandar.

#RealLifeHeroes mengangkat semangat Hari Kemanusiaan Sedunia 2020
19 Ogos 2020 merupakan tahun kesebelas kita sama-sama menyambut Hari Kemanusiaan Sedunia.