KUALA LUMPUR: Proses vaksinasi COVID-19 perlu dilakukan dengan pantas dan mengikut jadual yang ditetapkan bagi memastikan pemulihan ekonomi berjalan seperti diunjurkan.
Ketua Ekonomi, Asia Timur dan Pasifik Bank Dunia, Aaditya Mattoo berkata terdapat negara yang telah memperoleh vaksin, namun proses suntikan berjalan dengan perlahan.
Selain itu, beliau akui, banyak negara kaya bertindak membeli dan menyimpan bekalan vaksin sekali gus memperlahankan proses vaksinasi.
"Apabila kami (Bank Dunia) melihat pelaksanaan vaksinansi, ia hanya sekitar satu hingga lima peratus populasi.
"Ini bermakna terdapat jurang yang besar daripada jumlah vaksin yang sedang atau telah diperoleh dengan jumlah individu yang telah divaksin.
"Antara sebab mengapa proses vaksinasi perlahan sama ada banyak negara masih belum terima vaksin atau negara kaya membolot vaksin tersebut, di mana ada negara yang menyimpan hampir dua kali ganda daripada jumlah yang mereka perlukan," katanya dalam sidang media secara maya pada Jumaat.
Beliau sebelum itu membentangkan Kemaskini Laporan Ekonomi Asia Timur dan Pasifik bagi April 2021 bertajuk 'Uneven Recovery'.
Antara faktor penyumbang lain termasuk negara yang tidak mempunyai kapasiti untuk memenuhi pelan imunisasi COVID-19 yang dirancang.
"Jadi kita perlu sedar bahawa tiada negara yang akan selamat selagi semua negara belum selamat.
"Jadi isu vaksin di peringkat nasional ini merupakan satu masalah yang besar," ujarnya.
Bank Dunia pada Jumaat mengunjurkan ekonomi Malaysia berkembang pada 6.0 peratus, turun 0.7 peratus berbanding unjuran yang dibuat pada Disember tahun lalu.
Ekonomi Malaysia dijangka pulih seperti pra-pandemik COVID-19 sekitar suku ketiga dan suku keempat tahun ini, lapor Bank Dunia.
Astro Awani
Fri Mar 26 2021
![Vaksinasi COVID-19 perlu pantas, pastikan kelangsungan ekonomi - Bank Dunia Vaksinasi COVID-19 perlu pantas, pastikan kelangsungan ekonomi - Bank Dunia](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-03/41616726318_AadityaMattoo.jpg)
Aaditya Mattoo berkata terdapat negara yang telah memperoleh vaksin, namun proses suntikan berjalan dengan perlahan. - Foto ASEAN.org
![ASEAN: Malaysia sumbang AS$200,000 bantu proses keanggotaan Timor-Leste ASEAN: Malaysia sumbang AS$200,000 bantu proses keanggotaan Timor-Leste](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41738824440_MohamadHasan.jpg)
ASEAN: Malaysia sumbang AS$200,000 bantu proses keanggotaan Timor-Leste
Malaysia menyumbang AS$200,000 kepada Unit Timor-Leste, yang akan beroperasi di Sekretariat ASEAN di Jakarta, Indonesia.
Kilang peluru automasi tinggi buatan tempatan beroperasi Mac ini
Sultan Pahang, AL-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan merasmikan kilang peluru automasi tinggi pertama dalam negara milik Ketech Asia Sdn. Bhd., yang terletak di Kuala Lipis, Pahang, pada Khamis.
Harga emas terus meningkat
Harga emas meneruskan rekod kenaikan apabila pelabur terus mencari aset selamat di tengah-tengah kebimbangan perang perdagangan Amerika Syarikat (AS)-China dan kesannya terhadap pertumbuhan ekonomi.
Inflasi perubatan naik punca tuntutan insurans kesihatan naik
Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan berkata peningkatan berterusan inflasi kos perubatan menyebabkan kadar tuntutan insurans dan takaful perubatan dan kesihatan (MHIT) semakin meningkat
Risiko eksport semikonduktor ke AS minimum - Tengku Zafrul
Menteri berkenaan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz berkata risiko negatif terhadap eksport semikonduktor ke Amerika Syarikat adalah pada tahap minimum.
![Tiga penjawat awam antara lima individu ditahan rasuah balak libatkan RM1 juta Tiga penjawat awam antara lima individu ditahan rasuah balak libatkan RM1 juta](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41738835598_Tangkapan.jpg)
Tiga penjawat awam antara lima individu ditahan rasuah balak libatkan RM1 juta
Lima individu termasuk tiga penjawat awam yang disyaki memberi dan menerima rasuah melibatkan nilai RM1 juta bagi mendapatkan kawasan pembalakan.
Kemunculan AI bahari jadikan Malaysia hab pusat data neutral - Tengku Zafrul
Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz berkata kemunculan teknologi AI yang pelbagai ini membolehkan Malaysia menjadi pusat data yang neutral untuk syarikat AI dari Barat dan Timur seperti China.
KPM kerjasama dengan KKM, PDRM bendung trend vape pelajar sekolah
Kementerian Pendidikan memandang serius isu peningkatan trend penggunaan rokok elektronik atau vape melibatkan 20,000 pelajar sekolah tahun lalu.
Satu sesi persekolahan di seluruh negara menjelang 2030
Kementerian Pendidikan menyasarkan semua sekolah di seluruh negara melaksanakan sistem satu sesi persekolahan menjelang 2030.
![Tiga ladang babi di Selangor disita, sah dijangkiti demam babi Afrika - Exco Tiga ladang babi di Selangor disita, sah dijangkiti demam babi Afrika - Exco](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/71738834689_IrIzhamHashim.jpg)
Tiga ladang babi di Selangor disita, sah dijangkiti demam babi Afrika - Exco
Tiga ladang ternakan babi di Selangor disita selepas disahkan dijangkiti penyakit African Swine Fever (ASF) atau demam babi Afrika.
![[KOLUMNIS] Memahami Misi #25CPI Malaysia 2033: Tekad negara memerangi rasuah [KOLUMNIS] Memahami Misi #25CPI Malaysia 2033: Tekad negara memerangi rasuah](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-12/41733199958_rasuah.jpg)
[KOLUMNIS] Memahami Misi #25CPI Malaysia 2033: Tekad negara memerangi rasuah
Malaysia telah menetapkan sasaran berani melalui Misi #25CPI, iaitu mencapai kedudukan 25 teratas dalam Indeks Persepsi Rasuah menjelang 2033.
![Pasaran getah ditutup bercampur-campur Pasaran getah ditutup bercampur-campur](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-03/71710142417_TBPENOREHGETAHMONSOO.jpg)
Pasaran getah ditutup bercampur-campur
Pasaran getah tempatan ditutup bercampur-campur pada Jumaat, disokong oleh prestasi negara serantau yang bertindak balas terhadap prospek ekonomi China yang positif, kata seorang peniaga.
![Bank Dunia sediakan pembiayaan tingkatkan ketahanan iklim Bangladesh Bank Dunia sediakan pembiayaan tingkatkan ketahanan iklim Bangladesh](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-05/41621412664_TheWorldBank.jpg)
Bank Dunia sediakan pembiayaan tingkatkan ketahanan iklim Bangladesh
Dua perjanjian pembiayaan berjumlah US$900 juta itu untuk membantu negara itu mencapai kemampanan alam sekitar dan ketahanan iklim.
![Pembangunan Malaysia perlu rangka pendekatan menyeluruh, mengikut konteks - Pakar ekonomi Pembangunan Malaysia perlu rangka pendekatan menyeluruh, mengikut konteks - Pakar ekonomi](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-10/51729768719_NoorAzlanGhazali.jpg)
Pembangunan Malaysia perlu rangka pendekatan menyeluruh, mengikut konteks - Pakar ekonomi
Pakar ekonomi menyarankan keperluan untuk Malaysia menilai semula pendekatan pembangunan agar lebih menyeluruh dan mengikut konteks.
![Bank Dunia lantik Judith Green sebagai Pengurus Negara untuk Malaysia Bank Dunia lantik Judith Green sebagai Pengurus Negara untuk Malaysia](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-11/41732515645_WorldBank.jpg)
Bank Dunia lantik Judith Green sebagai Pengurus Negara untuk Malaysia
Kumpulan Bank Dunia melantik Judith Green sebagai Pengurus Negara yang baharu untuk Malaysia.
![Bank Dunia lulus pinjaman US$750 juta, tingkatkan transformasi digital Filipina Bank Dunia lulus pinjaman US$750 juta, tingkatkan transformasi digital Filipina](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-05/41621412664_TheWorldBank.jpg)
Bank Dunia lulus pinjaman US$750 juta, tingkatkan transformasi digital Filipina
Bank Dunia meluluskan pinjaman sebanyak US$750 juta pada Rabu untuk mempercepatkan transformasi digital di Filipina.
![DAT percepat sasaran Malaysia capai status negara berpendapatan tinggi - Bank Dunia DAT percepat sasaran Malaysia capai status negara berpendapatan tinggi - Bank Dunia](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-10/41728913018_tbDrZaferMustafaog.jpg)
DAT percepat sasaran Malaysia capai status negara berpendapatan tinggi - Bank Dunia
Penerimagunaan yang meluas dan peningkatan teknologi pertanian digital (DAT) akan mempercepat perjalanan Malaysia untuk mencapai status negara berpendapatan tinggi, menurut laporan Bank Dunia.
![Malaysia perlu lebih banyak pembaharuan fiskal untuk mantapkan ekonomi - Bank Dunia Malaysia perlu lebih banyak pembaharuan fiskal untuk mantapkan ekonomi - Bank Dunia](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-08/61724235365_DrApurvaSanghi.jpg)
Malaysia perlu lebih banyak pembaharuan fiskal untuk mantapkan ekonomi - Bank Dunia
Ekonomi Malaysia telah mengekalkan kekuatannya, hasil daripada gabungan pembaharuan domestik seperti rasionalisasi subsidi diesel dan rangsangan luar, menurut Bank Dunia.
![Indonesia sasar jadi destinasi penempatan modal Indonesia sasar jadi destinasi penempatan modal](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-06/51718345868_JAKARTA.jpg)
Indonesia sasar jadi destinasi penempatan modal
Kerajaan Indonesia sedang melaksanakan inisiatif strategik untuk menubuhkan pejabat keluarga, entiti persendirian yang bertujuan menguruskan urusan perniagaan keluarga mewah, lapor Xinhua.
![Bank Dunia lulus pinjaman US$750 juta untuk tingkatkan pemulihan Filipina Bank Dunia lulus pinjaman US$750 juta untuk tingkatkan pemulihan Filipina](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-05/41621412664_TheWorldBank.jpg)
Bank Dunia lulus pinjaman US$750 juta untuk tingkatkan pemulihan Filipina
Bank Dunia pada Sabtu mengumumkan kelulusan pinjaman US$750 juta bagi mengukuhkan pemulihan ekonomi Filipina, lapor Xinhua.