KUALA LUMPUR: Zon Ekonomi Khas Johor-Singapura (JS-SEZ) dan Sistem Transit Aliran Johor Bahru-Singapura (RTS) mampu memberi kesan positif dalam hubungan dua negara jiran yang umpama adik-beradik.
Penganalisis ekonomi Dr Oh Ei Sun berkata Malaysia dan Singapura mampu menarik pelaburan dalam industri komputer dan cip selain mempunyai tenaga kerja yang matang.
"Singapura perlu mencari tempat yang lebih luas untuk melabur dan membina kilang sementara Malaysia dapat memanfaatkan pemindahan teknologi. Jadi kedua-dua negara berpotensi untuk bekerjasama dalam bidang yang sangat luas.
"Jika Malaysia dan Singapura dapat bekerjasama dalam bidang canggih seperti kecerdasan buatan (AI), langkah itu akan menjadikan kedua-dua negara sebagai pusat perkembangan teknologi tinggi di Asia Tenggara," katanya ketika menjadi tetamu dalam program Malaysia Petang Ini yang disiarkan secara langsung di saluran Bernama TV pada Rabu.
Oh berkata demikian ketika mengulas mengenai pengukuhan hubungan dua hala Malaysia-Singapura sempena lawatan sulung Perdana Menteri Singapura Lawrence Wong selepas dilantik sebagai perdana menteri republik itu pada 15 Mei lepas.
Menurut Oh, maklumat terperinci mengenai zon ekonomi khas berkenaan perlu diperjelaskan seperti adakah terdapat pengecualian cukai dan sebagainya bagi menggalakkan pelaburan di zon itu.
Beliau turut berharap perincian mengenai zon ekonomi khas Malaysia-Singapura akan menjadi antara fokus dalam sesi Permukiman Pemimpin Malaysia-Singapura kali ke-11 pada akhir tahun ini.
Katanya satu lagi isu di antara Malaysia dan Singapura yang perlu dicari langkah penyelesaian ialah kesesakan di Tambak Johor berikutan ramai warga Malaysia yang bekerja di Singapura dan berulang-alik setiap hari.
"Masalah ini mungkin dapat diselesaikan dengan pemanjangan MRT dari Singapura ke Johor Bahru.Tapi semua ini perlu koordinasi," kata Oh.
Mengenai isu global seperti perubahan iklim, beliau berkata masalah itu mempengaruhi sektor pertanian Malaysia dan kedudukan Singapura sebagai sebuah negara pulau. Oleh itu kerjasama dalam menangani perubahan iklim dapat memanfaatkan kedua-dua pihak.
Bagi isu di peringkat ASEAN, Oh berkata kerjasama di antara Malaysia, Singapura dan mungkin melibatkan Indonesia dalam menangani krisis di Myanmar dapat meningkatkan semangat kebersamaan dalam blok itu.
Wong tiba di Malaysia untuk lawatan kerja dua hari semalam atas jemputan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.
-- BERNAMA
Bernama
Wed Jun 12 2024

Sistem Transit Aliran Johor Bahru-Singapura (RTS) mampu memberi kesan positif dalam hubungan dua negara jiran yang umpama adik-beradik. - Bernama
Keselamatan: pastikan kenderaan perdagangan selamat digunakan - Loke
Syarikat pengendali kenderaan perdagangan berpotensi digantung operasi oleh Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD) sekiranya kenderaan milik mereka yang terlibat kemalangan gagal proses audit Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).
Kemalangan maut: Lelaki maut, kereta rempuh belakang lori treler
Seorang lelaki maut selepas kereta Perodua Myvi yang dipandunya merempuh belakang sebuah lori treler 40 kaki dalam satu kemalangan di Lebuhraya Damansara menghala ke Puchong awal pagi, pada Selasa.
Letupan Sungai Golok: PGA perketat kawalan sempadan, halang suspek masuk Malaysia
Pasukan Gerakan Am (PGA) memperketat kawalan di sempadan Malaysia-Thailand bagi menghalang suspek yang dikaitkan dengan insiden letupan bom di Sungai Golok, selatan Thailand daripada melarikan diri ke Malaysia.

ACLE: JDT anggap aksi menentang Buriram United seperti perlawanan akhir
Johor Darul Ta'zim (JDT) akan menganggap pertemuan menentang kelab Thailand Buriram United pada aksi kedua pusingan 16 terbaik Liga Juara-Juara Elite (ACLE) di Stadium Sultan Ibrahim di sini seperti p
Nahas lampu isyarat: seorang lagi mangsa meninggal dunia
Seorang lagi mangsa kemalangan membabitkan dua motosikal dan sebuah kereta di Jalan Persiaran Senawang 1 di Seremban pada Khamis lepas disahkan meninggal dunia malam Isnin.

Sabah Maju Jaya: Isu perumahan, masalah setinggan dapat perhatian
Kata Hajiji, masalah perumahan berpunca daripada kos sewa yang tinggi akhirnya menyumbang kepada lambakan perumahan setinggan.

Eropah jadi pengimport senjata terbesar AS buat kali pertama dalam 20 tahun - SIPRI
Eropah mengatasi Asia Barat sebagai pengimport senjata terbesar dari Amerika Syarikat (AS) bagi tempoh 2020-2024, meraih gelaran itu buat kali pertama dalam tempoh dua dekad.

Industri acara perniagaan P.Pinang jana RM1.29 bilion pada 2024 - Chow
Industri acara perniagaan di Pulau Pinang mencatatkan anggaran impak ekonomi (EEI) sebanyak RM1.29 bilion pada tahun lepas, peningkatan signifikan sebanyak 24.8 peratus berbanding 2023.

Bertrand yakin pelantikan Ken Nee bantu skuad terjun negara
Katanya, Ken Nee tahu apa diperlukan untuk kembali meraih kejayaan dan sentiasa peka dengan perkembangan teknik dan peraturan terjun terkini.

Lelaki maut, kereta rempuh belakang lori treler
Sebuah kereta Perodua Myvi telah melanggar belakang sebuah lori treler, mengakibatkan seorang lelaki tersepit di dalam kenderaan.

Kerajaan Johor rangka pelan induk bagi JS-SEZ - Onn Hafiz
Pelan induk itu membabitkan beberapa agensi utama seperti Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA).

JS-SEZ boleh pacu Johor sebagai enjin pertumbuhan ekonomi selatan - Penyelidikan
Zon Ekonomi Khas Johor-Singapura (JS-SEZ) berpotensi memacu Johor menjadi enjin pertumbuhan selatan untuk ekonomi, menurut RHB Investment Bank Bhd (RHB IB).

JS-SEZ bab baharu dalam usaha sama pembangunan ekonomi serantau
Pemeteraian perjanjian Zon Ekonomi Khas Johor-Singapura (JS-SEZ) semalam menandakan bab baharu dalam usaha sama membangunkan ekonomi serantau.

Johor cadang SFZ Forest City dilaksana bersama Zon Ekonomi Khas Johor-Singapura
Kerajaan Johor bercadang untuk meletakkan inisiatif Zon Kewangan Khas (SFZ) Forest City di bawah inisiatif Zon Ekonomi Khas Johor-Singapura (JS-SEZ).

SEZ Thailand: Malaysia cadang penglibatan swasta, syarikat pemula - Anwar
Malaysia mencadangkan kepada Thailand agar melibatkan sektor swasta dan syarikat pemula dalam penubuhan Zon Ekonomi Khas (SEZ).

Zon Ekonomi Khas Johor-Singapura dapat tarik FDI daripada syarikat multinasional - Maybank IB
Johor mempunyai tenaga buruh yang kompetitif, tanah yang banyak dan sumber tenaga yang lebih murah.

JS-SEZ wujud 100,000 peluang pekerjaan berkualiti - Onn Hafiz
Projek berimpak tinggi Zon Ekonomi Khas Johor-Singapura (JS-SEZ) dijangka mewujudkan sebanyak 100,000 peluang pekerjaan berkualiti dan bergaji tinggi.

Zon Ekonomi Khas, hab kewangan bakal lonjak Johor ke persada global
Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar membayangkan masa depan yang cerah bagi Johor, bertapak kukuh di persada global.

Zon Ekonomi Khas Johor-Singapura mampu jadikan Johor seperti Shenzhen - MB
Katanya, SEZ Johor-Singapura mampu menjadikan Johor seperti bandar Shenzhen di China yang berkembang maju selepas empat dekad menjadi SEZ.