Seorang kakitangan kerajaan terkejut apabila melihat seekor anak anjing yang baru dilahirkan hanya mempunyai satu mata di bahagian tengah muka dalam kejadian di Chachoengsao, Thailand.
Pemilik Somjai Phummaman, 45, berkata, dia menyedari kejadian itu apabila ibu anjing yang melahirkan dua ekor anak di dalam sebuah bilik, lapor Daily Mail.
Dia kemudiannya meletakkan ibu dan anak-anak anjing itu ke dalam bakul sebelum terkejut melihat seekor daripadanya memiliki satu mata sahaja.
Phummaman berkata, jirannya yang teruja mahu melihat keunikan anak anjing menyamakan anak anjing itu dengan watak animasi popular Minions.
Kelahiran anak anjing pada Ahad lalu sehingga kini menunjukkan perkembangan positif namun perlu minum susu menggunakan botol.
"Kami berharap anak anjing itu selamat walaupun mengalami kecacatan. Kami mahu menjaga dia sebagai haiwan kesayangan sehingga membesar dengan sihat.
"Semua orang kagum melihatnya dan mengatakan keunikan memiliki mata satu pastinya membawa tuah.
"Kami masih tidak jelas jika mata tunggal anjing berfungsi dengan baik kerana deria penglihatan anak anjing akan berkembang sepenuhnya dalam tempoh dua bulan." katanya.
Katanya, setakat ini dia belum bersedia menjual anak anjing itu walaupun mendapat permintaan daripada rakan-rakannya.
"Saya dan keluarga tidak akan menjual anak anjing ini. Kami mahu melihat anak anjing ini membesar di depan mata kami," katanya.
Sebelum ini tular di laman sosial, video berdurasi 1 minit 35 saat memaparkan dua ekor anak anjing dan salah satunya memiliki mata satu di bahagian tengah mukanya.
Video itu menarik perhatian netizen yang menyifatkan anak anjing itu luar biasa. - Agensi
Agensi
Wed Feb 05 2020
![Anak anjing mata satu Anak anjing mata satu](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/http://img.astroawani.com/2020-02/41580900361_jpg.jpg)
Anak anjing milik Phummaman tular di laman sosial. - Foto Viral Press
Tumpuan Jumaat – 14 Februari 2025
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan di Astro AWANI.
10 Berita Pilihan - (13 Februari 2025)
Antara pelbagai berita dalam dan luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.
Dialog Tiga Penjuru: Tangani persepsi rasuah dalam kalangan peniaga untuk baiki skor CPI
Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Azam Baki dan Presiden Transparency International Malaysia (TI-M), Dr. Muhammad Mohan memberi penekanan menangani persepsi rasuah dalam kalangan peniaga untuk memperbaiki skor Indeks Persepsi Rasuah (CPI). #DialogTigaPenjuru
Dialog Tiga Penjuru: Segerakan RUU Pendanaan Politik, mula dengan skop lebih kecil – Azam Baki
Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Azam Baki berkata undang-undang berkaitan pendanaan politik perlu disegerakan dengan tumpuan awal diberikan kepada pendanaan kempen pilihan raya. Jelasnya, penguatkuasaan undang-undang ini adalah ideal ketika ini memandangkan beberpa siri pilihan raya akan bermula tidak lama lagi. #DialogTigaPenjuru
Dialog Tiga Penjuru: Kurang transaksi fizikal, kurang risiko rasuah
Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Shamsul Azri Abu Bakar dan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Azam Baki sepakat bahawa mengurangkan transaksi fizikal di kaunter perkhidmatan awam akan mengurangkan risiko rasuah. #DialogTigaPenjuru
Dialog Tiga Penjuru: Indeks Persepsi Rasuah: SPRM akan lebih terbuka, MPC akan ambil tindakan
Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Azam Baki berkata pihaknya akan memastikan agensinya lebih terbuka dan telus dalam melaporkan sebarang siasatan yang dijalankan. Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Shamsul Azri Abu Bakar dan Presiden Transparency International Malaysia (TI-M), Dr. Muhammad Mohan seterusnya mencadangkan agar Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC) yang merupakan sebahagian sumber survei CPI agar mengambil tindakan sewajarnya. #DialogTigaPenjuru
Korea Selatan larang 'power bank' di ruang penyimpanan atas
Penumpang yang melakukan perjalanan dengan syarikat penerbangan Korea Selatan tidak lagi dibenarkan menyimpan bateri mudah alih (power bank) dan rokok elektronik di dalam ruang penyimpanan atas mulai bulan depan.
260 mangsa pekerjaan scam di Myanmar berjaya diselamatkan
Kumpulan tentera etnik Karen (Democratic Karen Buddhist DKBA) pada Rabu menyerahkan 260 individu pelbagai kewarganegaraan dipercayai menjadi mangsa penipuan pekerjaan dalam operasi scam di Myanmar. Trak-trak yang membawa kumpulan individu yang terlibat dalam pekerjaan secara paksa itu dilihat menyeberang ke sempadan Thailand dari Myanmar.
Empat maut akibat letupan di medan selera Taiwan
Empat terkorban manakala lapan yang lain cedera dalam insiden letupan di sebuah kedai di Taiwan. Menurut kenyataan bomba Taichung, letupan berlaku di medan selera di sebuah kedai yang terletak di tingkat 12 bangunan.
Suspek rempuhan perlu dihukum, dilarang memasuki Jerman
Suspek yang menjadi dalang rempuhan kereta di Munich perlu dihukum dan dibuang negara kata Canselor Jerman, Olaf Scholz.
![Anak anjing mata satu Anak anjing mata satu](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/http://img.astroawani.com/2020-02/41580900361_jpg.jpg)
Anak anjing mata satu
Dia menyedari kejadian itu apabila ibu anjing yang melahirkan dua ekor anak di dalam sebuah bilik.