JAKARTA: Menteri Pertanian Indonesia Syahrul Yasin Limpo menyatakan kerjasama ASEAN-Australia bertujuan menyokong usaha ASEAN untuk memperkuat keselamatan makanan dan menghadapi pelbagai cabaran global semasa, lapor Agensi Berita ANTARA.
"ASEAN telah mengekalkan hubungan dengan Australia selama 50 tahun. Agenda penting semasa ialah keselamatan merentas wilayah dan mengukuhkan kerjasama dan yang kedua ialah isu makanan akibat krisis," menurut Limpo dalam satu kenyataan pada Jumaat.
Pada Sidang Kemuncak ASEAN-Australia ke-3, menteri itu berkata kerjasama antara kedua-dua wilayah diharap dapat memperkukuh pencapaian keselamatan makanan di tengah-tengah cabaran besar, seperti isu perubahan iklim, pemulihan daripada pandemik COVID-19, dan ketegangan politik yang berterusan.
Pada Forum ASEAN-Australia ke-35 pada 17 Mac 2023, semua negara anggota ASEAN dan Australia bersetuju dengan cadangan Indonesia untuk menyediakan Pernyataan Bersama ASEAN-Australia mengenai Kepimpinan ASEAN-Australia dalam Memperkukuh Kerjasama Keselamatan Makanan pada Masa Krisis.
"Kami memerlukan kerjasama ini untuk menangani cabaran yang juga datang dari alam semula jadi, seperti perubahan iklim yang tidak menentu dan potensi krisis lain, yang perlu kita selesaikan bersama," katanya.
Limpo berkata kerjasama ASEAN dengan pelbagai negara dalam sektor makanan akan membincangkan aspek penanaman, termasuk teknologi dan inovasi dalam sektor pertanian.
Selain itu, beliau menekankan keperluan untuk menangani masalah makanan secara sinergi.
Dalam kenyataan bersama itu, pemimpin dari ASEAN dan Australia komited untuk mengekalkan keselamatan makanan serantau terhadap kemungkinan kejutan masa depan dengan mengukuhkan seni bina kesihatan serantau, memastikan keselamatan makanan serantau, mempercepatkan peralihan tenaga yang inklusif dan saksama, serta mengukuhkan daya tahan ekonomi dan kestabilan kewangan.
Kedua-dua wilayah tersebut akhirnya bersetuju untuk membuat persediaan untuk keselamatan makanan jangka panjang dengan meningkatkan daya tahan terhadap perubahan iklim dan bencana alam melalui memudahkan pelaburan pertanian mampan, termasuk sistem amaran awal, insurans pertanian, dan pengurangan risiko banjir dan kemarau.
--BERNAMA-ANTARA
Bernama
Fri Sep 08 2023

Kerjasama ASEAN dengan pelbagai negara dalam sektor makanan akan membincangkan aspek penanaman, termasuk teknologi dan inovasi dalam sektor pertanian.
AWANI Pagi: Berita tumpuan & menarik di astroawani.com [12 Mac 2025]
Antara fokus AWANI Pagi bersama Nursyazwani Saiful Sham & Geegee Ahmad
- Transaksi BNPL naik ketara kepada RM7.1 bilion
- Dari Kuala Lipis ke Istana Buckingham, #CTDK di kelas tersendiri
- SPRM ambil keterangan Ismail Sabri Khamis ini - Azam Baki
#AWANIpagi #AWANInews
- Transaksi BNPL naik ketara kepada RM7.1 bilion
- Dari Kuala Lipis ke Istana Buckingham, #CTDK di kelas tersendiri
- SPRM ambil keterangan Ismail Sabri Khamis ini - Azam Baki
#AWANIpagi #AWANInews

Muhammad Azeem dalam radar wakili Malaysia di Universiade 2025
Pemilihan akhir masih bergantung kepada perbincangan dengan Majlis Sukan Negara (MSN).

Gaji lewat dipercayai punca pekerja kilang merusuh
Dalam kejadian jam 12.05 tengah hari itu berlaku pertelingkahan antara sekumpulan pekerja dengan dua penyelia kilang tersebut.
Pertahanan udara tembak jatuh 337 dron Ukraine di wilayah Rusia
Pertahanan udara Rusia menembak jatuh 337 dron Ukraine di beberapa wilayah Russia pada waktu malam, termasuk 91 di Wilayah Moscow, menurut Kementerian Pertahanan Rusia. #AWANInews
JDT gagal mara ke suku akhir, tewas kepada Buriram United
Kelab gergasi bola sepak tanah air Johor Darul Ta'zim (JDT) gagal mara ke peringkat suku akhir Liga Juara-Juara Asia Elite (ACLE) 2024/25 selepas tewas 0-1 kepada wakil Thailand Buriram United di Stadium Sultan Ibrahim di Iskandar Puteri, pada Selasa malam. #AWANInews
Lagu nyanyian Siti Nurhaliza, anta permana jadi pilihan Raja Charles III
Lagu Anta Permana yang diluncurkan pada tahun 2018 membuat kemunculan pada minit ke-43 dalam 17 senarai lagu yang dipilih sempena sambutan Hari Negara-Negara Komanwel. #AWANI745 #AWANInews

Jumlah mangsa banjir di Sabah menurun kepada 2,655 orang pagi ini
Jumlah mangsa banjir berlindung di PPS di Sabah menurun kepada 2,655 orang daripada 916 keluarga setakat 8 pagi ini.

Anggota polis bunuh anak sendiri berusia dua bulan
Kubur bayi itu telah digali semula untuk melakukan siasatan terperinci bagi mengenal pasti punca sebenar kematiannya.

ACLE: JDT tidak bernasib baik - TMJ
Usai tamat cabaran JDT, Tunku Ismail, meluahkan pencapaian yang cukup membangga ini menerusi laman X.

Pemimpin politik bertindak sebagai jambatan perpaduan, bukan cetus api - Sultan Pahang
Baginda bertitah pemimpin haruslah berhenti daripada menjadi 'badut' mempolemikkan isu raja, agama dan kaum (3R).

Kepengerusian ASEAN: Malaysia mahu tetapkan standard baharu dalam tadbir urus global
Sebagai Pengerusi ASEAN 2025, Malaysia beraspirasi untuk menetapkan standard baharu dalam tadbir urus global.

Anwar puji Wisma Putra berjaya perkukuh imej Malaysia di peringkat global
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini memuji Kementerian Luar atau Wisma Putra atas kejayaannya dalam memperkukuh imej dan pengaruh Malaysia di peringkat global.

Menteri Luar China seru jadikan Laut China Selatan kawasan keamanan, persahabatan, kerjasama
Hasil usaha China dan negara ASEAN, Laut China Selatan kekal aman dan stabil tahun lepas serta menjadi perairan paling selamat dan sibuk untuk pelayaran dan penerbangan antarabangsa.

Setiausaha Agung ASEAN seru pemain industri sokong inisiatif Grid Kuasa US$764 bilion
Setiausaha Agung ASEAN menyeru pihak berkepentingan dalam industri untuk menyokong inisiatif Grid Kuasa ASEAN (APG).

Ringgit teruskan momentum mengukuh berbanding dolar AS
Ringgit meneruskan aliran pengukuhannya berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) pada akhir urus niaga Jumaat.

Nazir Razak seru ASEAN jadikan ekonomi serantau realiti, melangkaui retorik
Pemimpin korporat menggesa ASEAN untuk mengukuhkan dirinya sebagai hab perdagangan dan pelaburan yang kukuh di tengah-tengah ketegangan ekonomi global yang semakin meningkat.

Trafik penumpang udara Malaysia melonjak, catat 9.2 juta penumpang pada Januari - MAVCOM
MAVCOM mengumumkan prestasi trafik penumpang udara Malaysia bagi Januari 2025 yang mencatatkan 9.2 juta penumpang.

MWC 2025: 19 MoU dimeterai, perkukuh agenda teknologi, digital Malaysia
Kerjasama penting termasuk CelcomDigi dengan Ericsson untuk transformasi industri minyak dan gas, serta Digital Nasional Bhd dengan Ericsson dan META untuk mempercepat penggunaan teknologi 5G.

Pola cuaca buruk akan beri tekanan kepada pengeluaran makanan Malaysia - Mohamad Sabu
Perubahan iklim semakin mengancam keterjaminan makanan Malaysia, dengan corak cuaca tidak menentu dan peningkatan suhu global menjejaskan sektor pertanian.

ASEAN perlu perkukuh kepusatan, tumpu sasaran realistik - Nazir Razak
Ekonomi Asia Tenggara digesa untuk meningkatkan perdagangan dan memperkukuh kepusatan bagi melindungi negara mereka daripada keadaan global yang tidak menentu di tengah-tengah ancaman tarif Presiden A