Buruh kontrak diupah di New York untuk mengebumikan mayat di Pulau Hart selepas bandar itu mencatat jumlah kematian tinggi dalam tiga hari kebelakangan ini.
Dengan angka kematian melebihi 5,000 sehingga kini, mayat mangsa COVID-19 turut dikebumikan di kubur-kubur besar.
Menurut pihak berkuasa, kawasan ini sahaja menerima peningkatan lima kali ganda operasi pengebumian berbanding tempoh biasa.
Rumah mayat di New York juga sudah tidak cukup tempat untuk menampung angka korban yang semakin meningkat.
Tempoh simpanan mayat yang tidak dituntut kini dipendekkan kepada hanya 14 hari sebelum mayat dikebumikan.
Bandar New York sejak abad ke-19 lagi telah menggunakan lokasi di Pulau Hart untuk menguburkan mayat tanpa waris terdekat atau keluarga yang tidak dapat mengaturkan pengebumian.
Lazimnya, 25 mayat dikebumikan setiap minggu oleh penghuni penjara berpendapatan rendah yang bekerja di pulau itu, yang terletak di pantai timur bandar Bronx dan boleh diakses hanya dengan bot.
Bagaimanapun, jumlah itu mula meningkat pada Mac ketika koronavirus tersebar dengan cepat, sekali gus menjadikan New York sebagai pusat penularan pandemik.
Mereka kini menguburkan kira-kira 24 mayat sehari untuk lima hari dalam seminggu, kata jurucakap pemantau kawasan Jason Kersten.
Untuk proses pengebumian di pulau tersebut, mayat dibungkus dengan beg mayat dan diletakkan di dalam keranda.
Nama mayat ditulis dengan huruf besar pada setiap keranda dan dikebumikan di dalam kubur besar yang digali dengan jentera.
"Mereka akan tambah dua kubur besar baharu sekiranya diperlukan," kata Kersten.
Tambahnya, buruh kontrak diupah untuk membantu prosedur pengebumian.
"Bagaimanapun, bagi tujuan keselamatan, orang yang dijatuhi hukuman penjara tidak membantu proses pengebumian selama tempoh pandemik," kata Kersten lagi.
Sebuah kapal dilihat tiba di pulau itu pada pagi Khamis dengan sebuah trak kemudian mengalihkan puluhan mayat di dalam peti sejuk beku.
Agensi
Fri Apr 10 2020
Buruh kontrak diupah di New York untuk mengebumikan mayat di Pulau Hart selepas bandar itu mencatat jumlah kematian tinggi dalam tiga hari kebelakangan ini. -AP
Parlimen: Kerajaan belum muktamad projek LPT3
Cadangan projek pembinaan Lebuhraya Pantai Timur 3 (LPT 3) dengan anggaran kos RM9.8 billion masih belum dimuktamadkan, persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini.
Timbalan Menteri Kerja Raya Datuk Seri Ahmad Maslan berkata lebuh raya bertol penuh yang menghubungkan Kampung Gemuroh, Kuala Terengganu ke Kampung Tunjong, Kota Bharu, Kelantan itu memerlukan penelitian mendalam, termasuk aspek kemampuan pihak konsesi.
Timbalan Menteri Kerja Raya Datuk Seri Ahmad Maslan berkata lebuh raya bertol penuh yang menghubungkan Kampung Gemuroh, Kuala Terengganu ke Kampung Tunjong, Kota Bharu, Kelantan itu memerlukan penelitian mendalam, termasuk aspek kemampuan pihak konsesi.
2025 bukan tahun yang mudah - Khazanah
Khazanah Nasional menjangka tahun 2025 sebagai tahun mencabar dengan ketidaktentuan global dan kadar faedah tinggi, namun pelaburan jangka panjang dan inovasi akan menjadi tumpuan.
Pendirian Malaysia sama dengan negara Islam lain - PM
Pendirian Malaysia sama seperti negara Islam lain mengenai situasi semasa di Gaza, Palestin.
Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, beliau akan meneliti terlebih dahulu kenyataan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump sebelum mengulas lanjut.
Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, beliau akan meneliti terlebih dahulu kenyataan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump sebelum mengulas lanjut.
Op Sky: Tiga selebriti hadir ke SPRM esok
Tiga selebriti akan hadir memberi keterangan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada Khamis, bagi membantu siasatan membabitkan sindiket syarikat perunding kewangan.
MBSA benar jualan mercun, bunga api di empat bazar Ramadan
MBSA hanya membenarkan jualan mercun dan bunga api di empat bazar Ramadan di bawah kendaliannya sepanjang Ramadan kali ini.
Dakwaan fitnah terhadap bekas Naib Canselor UKM: Polis rakam keterangan dua individu
Polis merakam keterangan dua individu daripada pengurusan tertinggi sebuah universiti awam tempatan berhubung dakwaan fitnah dan tohmahan membabitkan bekas Naib Canselor UKM.
Pendirian Malaysia terhadap Gaza sama dengan negara Islam lain - PM Anwar
Pendirian Malaysia sama seperti negara Islam lain mengenai situasi semasa di Gaza, Palestin.
Niaga AWANI Khas: Mencorak pelaburan mampan negara
Dinamik geoekonomi dan geopolitik menuntut syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC) mempelbagaikan portfolio selain mencari alternatif dalam menampan ketidaktentuan tersebut.
AWANI Ringkas: Tiga selebriti hadir ke SPRM esok beri keterangan
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
MAHB: PAC perlu guna saluran betul untuk dapatkan penjelasan - Loke
PAC perlu menggunakan saluran yang betul apabila ingin mendapatkan sebarang penjelasan daripada Kementerian Pengangkutan termasuk mengenai penjualan saham MAHB.
Angka korban kebakaran Los Angeles meningkat kepada 28
Empat kebakaran liar masih berlaku di seluruh Los Angeles County, menurut Jabatan Perhutanan dan Perlindungan Kebakaran California.
Angka korban meningkat kepada 19 susulan banjir kilat dan tanah runtuh di Jawa Tengah
Tujuh lagi mangsa masih hilang, dan pasukan SAR terus berusaha mengesan mereka selepas tragedi itu melanda Kampung Kasimpar di Petungkriyono pada Isnin.
Angka korban kebakaran hotel Turkiye meningkat kepada 76 orang
Pihak berkuasa sedang menjalankan ujian DNA untuk mengenal pasti beberapa mayat yang ditemui di lokasi kebakaran.
Kebakaran pusat beli-belah Indonesia: 5 mayat ditemui dalam bilik karaoke
Lima mayat telah dikeluarkan pada Jumaat daripada kebakaran yang berlaku di sebuah pusat beli-belah di bahagian barat Jakarta pada Rabu malam.
23 maut, 5 cedera kemalangan bas di Libya
Sekurang-kurangnya 23 orang maut dan lima lagi cedera dalam kemalangan membabitkan sebuah bas di lebuh raya sekitar perkampungan Abu Qurain berhampiran kawasan Al-Loud di timur Libya pada Ahad.
Kebakaran Los Angeles: 14 maut, angka korban dijangka meningkat
Pegawai memberi amaran pada Ahad bahawa angka korban, yang kini mencecah 14 orang berkemungkinan meningkat.
Lagi nahas pesawat, 10 maut di Colombia
Sekurang-kurangnya 10 orang maut selepas sebuah pesawat kecil terhempas di barat laut Colombia, menurut pihak berkuasa pada Jumaat, lapor Xinhua.
4 maut, 16 cedera dalam rempuhan di Masjid Umayyad, Syria
Empat orang terbunuh manakala 16 lagi cedera dalam insiden rempuhan di Masjid Umayyad yang menjadi mercu tanda di Damsyik pada Jumaat, lapor Agensi Berita Rasmi Syria (SANA).
Angka korban gempa bumi di Tibet meningkat kepada 126, cedera 188 orang
Seramai 126 orang disahkan terkorban manakala 188 lagi cedera setakat 7 malam Selasa.
Angka korban di Gaza melebihi 45,700 orang selepas 59 lagi rakyat Palestin maut
Kementerian Kesihatan Palestin menyatakan kira-kira 108,856 orang telah cedera dalam serangan berterusan berkenaan.