Thailand melanjutkan tempoh perintah darurat sehingga akhir bulan Mei dan akan mempertimbangkan untuk mengurangkan beberapa sekatan, menurut jurucakap kerajaan.
Pada Isnin, Thailand melaporkan sembilan kes baharu COVID-19 dengan satu kematian menjadikan jumlah kumulatif kes positif 2,931 dan jumlah kematian 52, manakala 2,609 pesakit telah pulih, dibenarkan keluar dari hospital dan 270 masih menerima rawatan.
Ia adalah angka terendah sejak 7 Mac, dan tiada jangkitan tempatan baharu di Bangkok sejak penularan wabak itu dikesan pada Januari lepas.
Kematian terbaharu melibatkan seorang wanita berusia 64 tahun, dan ujian mendapati lima lagi ahli keluarganya turut didapati positif COVID-19.
Jurucakap Pusat Pentadbiran Situasi COVID-19 (CCSA) Thaweesilp Wissanuyothin berkata Perdana Menteri Jeneral Prayuth Chan o-cha yang mempengerusikan mesyuarat CCSA hari ini bersetuju untuk melanjutkan perintah darurat hingga 31 Mei.
Thailand sebelum ini mengisytiharkan darurat dari 26 Mac hingga 30 April dalam usaha mengekang pandemik COVID-19 di negara itu.
Beliau berkata CCSA turut mengesyorkan agar perintah berkurung dari pukul 10 malam hingga 4.00 pagi yang dikenakan di seluruh negara dilanjutkan hingga 31 Mei, di samping melanjutkan sekatan perjalanan bagi semua pelancong dari luar negara dan antara wilayah, menyekat perhimpunan besar-besaran dan memperluas dasar bekerja dari rumah.
Katanya Thailand akan menangguhkan sambutan Hari Pekerja (1 Mei), Hari Pertabalan (4 Mei), Perayaan Visakha atau Hari Wesak (6 Mei) serta upacara "Royal Ploughing Ceremony" (11 Mei).
"Penangguhan akan dibentangkan kepada kabinet, esok. Ia tertakluk kepada kelulusan kabinet," katanya pada sidang media harian mengenai COVID-19 di sini pada Isnin.
Thaweesilp berkata perintah darurat telah menunjukkan kesan yang baik dalam mengehadkan jumlah kes harian baharu dan melambatkan penyebaran COVID-19.
Katanya, pertemuan dengan CCSA turut membincangkan kelonggaran ke atas beberapa sekatan perniagaan dan aktiviti awam, namun beliau tidak menyatakan perincian mengenai perubahan, kaedah atau bila ia akan berlaku.
"Lembaga Pembangunan Ekonomi dan Sosial Kebangsaan (NESDB) dan beberapa agensi berkaitan akan mengadakan mesyuarat untuk memperincikan perkara itu dan mencadangkan kepada mesyuarat kabinet esok," katanya.
Katanya CCSA akan membuat penilaian terhadap langkah yang diambil setiap 14 hari.
Sementara itu, Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Thailand (CAAT) meneruskan larangan kemasukan penumpang dari luar negara kepada 31 Mei.
Dalam satu kenyataan Ketua Pengarah CAAT Chula Sukmanop berkata bagaimanapun larangan tidak dikenakan ke atas pesawat negara atau tentera, pendaratan kecemasan, pendaratan teknikal tanpa penumpang turun, penerbangan kemanusiaan, perubatan atau bantuan, penerbangan penghantaran pulang dan kargo.
Menurut beliau, penumpang yang tiba dengan penerbangan dikecualikan, perlu mengambil langkah di bawah peraturan kawalan penyakit iaitu menjalani kuarantin wajib 14 hari dan mematuhi peraturan di bawah dekri darurat.
-- BERNAMA
Bernama
Mon Apr 27 2020
Thailand sebelum ini mengisytiharkan darurat dari 26 Mac hingga 30 April dalam usaha mengekang pandemik COVID-19 di negara itu. Foto: Reuters
Laporan portal berita mengelirukan, berniat jahat - Arifin Arif
Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Sabah, Datuk Mohd Arifin Mohd Arif menafikan pendedahan sebuah portal yang mendakwa beliau menawarkan penyelesaian bagi menuduh mulut individu yang mendedahkan skandal rasuah melibatkan aktiviti perlombongan di Sabah.
1,500 anggota, pegawai PDRM ditugaskan di sekitar Batu Caves
Sebanyak 1,500 pegawai dan anggota polis kontinjen Selangor akan ditempatkan di sekitar Batu Caves bagi mengawal keadaan sempena sambutan Thaipusam, Selasa depan.
PAC panggil Loke bukan atas dasar politik - Mas Ermieyati
Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) terkejut dengan kenyataan Menteri Pengangkutan bahawa cadangan untuk memanggil Anthony Loke dianggap bermotifkan politik.
Pengerusinya, Datuk Mas Ermieyati Samsudin berkata, badan siasatan itu adalah sebuah Jawatankuasa Pilihan ditubuhkan Majlis Dewan Rakyat yang bertindak secara profesional.
Pengerusinya, Datuk Mas Ermieyati Samsudin berkata, badan siasatan itu adalah sebuah Jawatankuasa Pilihan ditubuhkan Majlis Dewan Rakyat yang bertindak secara profesional.
MAHAR kecam keras rancangan pemindahan rakyat Palestin
Malaysian Humanitarian Aid & Relief (MAHAR) dengan tegas menolak dan mengutuk rancangan pemindahan rakyat Palestin seperti dicadangkan Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump.
Akaun aplikasi X Tun Dr Mahathir digodam
Aplikasi X milik bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad iaitu @chedetofficial digodam dan tidak dapat diakses pada Rabu.
Hamas tolak sekeras-kerasnya cadangan Trump
Pemimpin Kanan Hamas, Izzat el-Reshiq berkata pihaknya menolak sekeras-kerasnya cadangan Presiden Donald Trump ke atas Gaza.
Palestin milik rakyatnya, cadangan Trump dikecam
Cadangan Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump untuk mengambil alih Semenanjung Gaza mendapat tentangan rakyat Palestin dan menyifatkan ia pelanggaran serius undang-undang antarabangsa.
Lawatan Mirziyoyev perkukuh hubungan Malaysia-Uzbekistan - PM Anwar
Anwar turut menzahirkan keyakinan bahawa lawatan Mirziyoyev itu mampu memberi manfaat yang maksimum kepada Malaysia serta rakyat.
11 terbunuh, lima cedera tembakan di pusat pendidikan di sweden
Sekurang-kurangnya 11 terbunuh dalam kejadian tembakan di pusat pendidikan Risbergska, Orebro Sweden pada Selasa.
AS hantar pesalah migran ke Guantanamo Bay, Trump perluas kem tahanan
Sebuah pesawat tentera Amerika Syarikat membawa migran yang ditahan telah mendarat di Guantanamo Bay, Cuba pada Selasa.
Menurut pegawai tenteranya, Presiden Donald Trump merancang untuk menggunakan pangkalan tentera laut di Cuba bagi menempatkan puluhan ribu migran yang ditahan.
Menurut pegawai tenteranya, Presiden Donald Trump merancang untuk menggunakan pangkalan tentera laut di Cuba bagi menempatkan puluhan ribu migran yang ditahan.
Syarikat penerbangan Thailand dinasihat elak guna ruang udara sekitar Taiwan
Pada Khamis, China mengumumkan pihaknya telah memulakan latihan ketenteraan di enam zon sekitar Taiwan sehingga Ahad.
COVID-19: Thailand terus larang penerbangan antarabangsa hingga 30 Jun
Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Thailand (CAAT) hari ini meneruskan larangan terhadap ketibaan penumpang penerbangan antarabangsa sehingga 30 Jun, bagi mengekang penularan pandemik COVID-19.
COVID-19: Thailand lanjut perintah darurat hingga 31 Mei
Thailand melanjutkan tempoh perintah darurat sehingga akhir bulan Mei dan akan mempertimbangkan untuk mengurangkan beberapa sekatan, menurut jurucakap kerajaan.
COVID-19: Penumpang dari negara berisiko perlu kemuka sijil kesihatan
Penumpang yang gagal mengemukakan dokumen tersebut dilarang menaiki penerbangan ke negara itu.