JAKARTA: Kerajaan Indonesia mengecam ratusan peneroka Israel yang memasuki kawasan Masjid Al-Aqsa di Kota Lama Baitulmuqaddis yang diduduki semasa acara Perarakan Bendera mereka pada Rabu.
"Tindakan sedemikian adalah sangat provokatif dan sangat menyinggung perasaan umat Islam di seluruh dunia," kata Kementerian Luar Indonesia dalam satu hantaran di platform media sosial X pada Khamis malam, lapor agensi berita ANTARA.
Masjid Al-Aqsa adalah tempat ketiga paling suci dalam Islam, selepas Masjidil Haram di Makkah dan Masjid Nabi di Madinah, Arab Saudi.
Dalam kenyataannya, Kementerian Luar Indonesia mengulangi gesaan agar semua bentuk pelanggaran dan tindakan kekerasan yang dilakukan oleh pasukan tentera Israel di wilayah yang diduduki Palestin, termasuk Semenanjung Gaza, dihentikan segera.
Mengenai Perarakan Bendera, Agensi Berita dan Penerangan Palestin (WAFA) melaporkan pada 5 Jun ribuan peneroka Israel, diiringi oleh polis Israel, menyerbu Kota Lama Baitulmuqaddis yang diduduki bagi memulakan acara itu.
Memasuki melalui Pintu Jaffa dan Pintu Damsyik, mereka berarak melalui kejiranan Kota Lama ke Plaza Tembok Barat, bersebelahan dengan Masjid Al-Aqsa, menurut WAFA..
Perarakan Bendera adalah acara tahunan yang menandakan ulang tahun pendudukan Baitulmuqaddis pada 1967.
Perarakan mengibarkan bendera Israel itu disertai oleh menteri-menteri kerajaan Israel dan ahli Knesset, termasuk Menteri Keselamatan Nasional Itamar Ben-Gvir, Menteri Kewangan Bezalel Smotrich, Menteri Warisan Amihai Eliyahu, dan Menteri Pengangkutan Miri Regev.
--BERNAMA-ANTARA
Bernama
Fri Jun 07 2024

Masjid Al-Aqsa adalah tempat ketiga paling suci dalam Islam, selepas Masjidil Haram di Makkah dan Masjid Nabi di Madinah, Arab Saudi. - Gambar fail/Pexels

Eropah jadi pengimport senjata terbesar AS buat kali pertama dalam 20 tahun - SIPRI
Eropah mengatasi Asia Barat sebagai pengimport senjata terbesar dari Amerika Syarikat (AS) bagi tempoh 2020-2024, meraih gelaran itu buat kali pertama dalam tempoh dua dekad.

Industri acara perniagaan P.Pinang jana RM1.29 bilion pada 2024 - Chow
Industri acara perniagaan di Pulau Pinang mencatatkan anggaran impak ekonomi (EEI) sebanyak RM1.29 bilion pada tahun lepas, peningkatan signifikan sebanyak 24.8 peratus berbanding 2023.

Bertrand yakin pelantikan Ken Nee bantu skuad terjun negara
Katanya, Ken Nee tahu apa diperlukan untuk kembali meraih kejayaan dan sentiasa peka dengan perkembangan teknik dan peraturan terjun terkini.

Lelaki maut, kereta rempuh belakang lori treler
Sebuah kereta Perodua Myvi telah melanggar belakang sebuah lori treler, mengakibatkan seorang lelaki tersepit di dalam kenderaan.

Phuket catat pendapatan pelancongan tertinggi di Thailand pada 2024 melebihi 490 bilion baht
Phuket, destinasi pelancongan utama Thailand mencatatkan pendapatan pelancongan tertinggi pada 2024 dengan menjana lebih 490 bilion baht (100 baht = RM13.08).

Hannah yakin kepimpinan Ahmad Shapawi untuk teraju YAKEB
Katanya, pengalaman luas Ahmad Shapawi dapat membantu membela kebajikan bekas atlet negara dan memastikan mereka dapat sokongan sewajarnya.

Program berteraskan teknologi bakal perkasa sektor pertanian di Bentong
Pihaknya telah kenal pasti produk yang kini di peringkat PoC bagi membantu pemain industri menggunakan teknologi dalam sektor pertanian.

21 lokasi dikenal pasti untuk pembangunan tapak perpaduan
Pembangunan tapak perpaduan akan dilaksanakan melalui Projek Pembangunan Ruang Sosial dan Ruang Fizikal di KRT Perumahan Strata Kos Rendah.

Kerajaan perkukuh usaha pastikan Malaysia diiktiraf destinasi pelaburan, rakan dagang dipercayai
Malaysia berpotensi mendapat manfaat daripada peralihan perdagangan global yang berlaku akibat ketegangan perdagangan antara Amerika Syarikat dan China.
Calon BN sudah disenarai pendek - Ahmad Zahid
Calon Barisan Nasional (BN) bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Ayer Kuning, April ini telah disenarai pendek dan akan diumumkan seminggu sebelum tarikh penamaan calon.

Jordan selar peneroka Israel “serbu” pekarangan Masjid Al-Aqsa
Serbuan itu merupakan pelanggaran terang-terangan undang-undang antarabangsa, status quo sejarah dan undang-undang di Baitulmaqdis.

Indonesia kecam provokasi Israel di Al-Aqsa semasa perarakan bendera
Kerajaan Indonesia mengecam ratusan peneroka Israel yang memasuki kawasan Masjid Al-Aqsa di Kota Lama Baitulmuqaddis yang diduduki semasa acara Perarakan Bendera mereka pada Rabu.

Keganasan peneroka Israel ke atas penduduk Palestin meningkat - Laporan PBB
Laporan yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada Isnin mendedahkan trend membimbangkan berhubung peningkatan keganasan yang dilakukan oleh peneroka haram Israel.