KUALA LUMPUR: Politik dinasti atau mewariskan kekuasaan kepada ahli keluarga menjadi isu utama dan kebimbangan penduduk Indonesia menjelang Pilihan Raya Presiden Indonesia 2024 yang dijadualkan pada 14 Februari nanti.
Menurut Pengarah Eksekutif Lingkar Madani, Ray Rangkuti, isu politik dinasti ini menjadi sebutan rakyat Indonesia ketika siri kempen ketiga-tiga calon sedang berlangsung.
Ray menjelaskan, isu politik dinasti ini timbul ekoran pencalonan Gibran Rakabuming Raka yang merupakan anak sulung kepada Presiden Joko Widodo sebagai calon wakil presiden berpasangan dengan Prabowo Subianto.
Isu ini juga jelas beliau boleh menyebabkan pemilihan presiden Indonesia tidak akan selesai dengan hanya satu pusingan tetapi perlu melalui pusingan kedua pengundian.
"Isu politik dinasti ini cukup 'mengganggu' Pak Probowo yang sebelum ini cukup yakin mereka akan menang menerusi satu pusingan.
"Tetapi bila begitu besar isu politik dinasti ini timbul khususnya kepada anak-anak muda yang diwakili oleh mahasiswa di Indonesia, ia menahan sokogan terhadap Pak Probowo.
"Jadi sekarang ini kerana adanya isu politik dinasti, maka timbul adakah pemilihan ini cukup hanya satu pusingan atau perlu ditentukan dengan dua pusingan," katanya menerusi program Agenda AWANI.
Menurut Ray, masyarakat Indonesia tidak melihat Gibran sebagai wakil anak muda kerana dia mendapat pencalonan atas faktor anak Jokowi.
Jelas beliau, rakyat Indonesia tidak mahu anak muda dilihat bergantung kepada bapa untuk mendapat kedudukan tertentu.
Malah, dua calon presiden yang lain iaitu bekas gabenor Jawa Tengah, Ganjar Pranowo dan bekas gabenor Jakarta, Anies Baswedan juga dilihat mewakili anak muda Indonesia.
"Oleh kerana itu masyarakat Indonesia tidak melihat Gibran sebagai satu-satunya wakil anak muda dalam Pilpres ini.
"Malah masyarakat Indonesia melihat itu Gibran dapat menjadi calon wakil presiden kerana previllage orang tuanya, kerana bapanya.
"Jadi masyarakat Indonesia tidak mahu dilihat mereka sebagai orang yang mendukung Gibran itu kerana Gibran itu tidak mewakili anak muda," katanya lagi.
Kebimbangan tentang politik dinasti membuatkan rakyat Indonesia tidak lagi disibukkan dengan politik identiti yang timbul dalam pilihan raya presiden sebelum ini.
Prabowo-Gibran dicadangkan oleh Parti Gerindra, Golkar, Parti Amanat Nasional (PAN), Parti Solidariti Indonesia (PSI), Parti Bulan Sabit (PBB), Parti Demokrat, dan Parti Garuda.
Anies-Muhaimin Iskandar dicalonkan oleh Parti Nasdem, Parti Kebangkitan Negara (PKB) dan Parti Keadilan Sejahtera (PKS).
Pencalonan Ganjar-Mahfud MD pula dikemukakan oleh Parti Perjuangan Demokrasi Indonesia (PDIP), Parti Pembangunan Bersatu (PPP), Parti Perindo dan Parti Nurani Rakyat (Hanura).
Menurut Suruhanjaya Pilihan Raya Umum (KPU), senarai pengundi berdaftar untuk pilihan raya 2024 melebihi 204 juta, peningkatan sebanyak 12 juta pengundi berbanding pilihan raya 2019.
Irwan Muhammad Zain
Wed Jan 03 2024

Rakyat Indonesia tidak mahu anak muda dilihat bergantung kepada bapa untuk mendapat kedudukan tertentu. - Gambar fail

Harimau Malaya lawan Nepal di Stadium Sultan Ibrahim - FAM
Keputusan untuk beraksi di Stadium Sultan Ibrahim selepas mendapat perkenan daripada Pemangku Sultan Johor sebagai tanda permulaan revolusi Harimau Malaya.

Baca al-Quran empat jam sehari rutin harian Neelofa sepanjang Ramadan
Neelofa memulakan harinya seawal jam 4.30 pagi dengan mengerjakan solat sunat sebelum bersahur dengan suami.
AWANI Pagi: Panduan Mahu Kaya, Jadi Bangsa Enam Angka
8:30 pagi Khamis bersama pempengaruh kewangan dan penulis buku kewangan, Azraei Muhamad berkongsi buku tulisannya yang menawarkan panduan untuk menjadi kaya dan mengumpul kejayaan sehingga muncul sebagai bangsa enam angka dalam masa ditetapkan.
Pembiayaan lebih 1 bilion kepada Sapura, apa nasib vendor?
Presiden MOGSC, Ts. Syed Saggaf Syed Ahmad, membincangkan kesan pembiayaan lebih RM1 bilion kepada Sapura serta implikasinya terhadap vendor industri minyak dan gas. Adakah langkah ini memberi kelegaan atau menambah ketidaktentuan?

Suntikan RM1.1 bilion bukan dana hangus, dilaksanakan dalam bentuk pinjaman - PM Anwar
Keputusan itu dibuat selepas melalui proses ketat termasuk pelaksanaan audit forensik oleh firma perakaunan Ernst & Young, tegas Anwar.
Pasaran saham AS naik berikutan data inflasi yang lebih rendah
Saham AS meningkat pada hari Rabu selepas data inflasi yang lebih rendah daripada jangkaan membantu menghentikan penjualan besar-besaran, walaupun perang tarif yang berterusan oleh Presiden Donald Trump mengekang kenaikan. S&P 500 dan Nasdaq ditutup dalam wilayah positif, manakala Dow Jones berakhir sedikit lebih rendah.
Trump ancam tarif tambahan apabila EU, Kanada bertindak balas tarif sedia ada
Presiden Donald Trump mengenakan tarif 25 peratus ke atas semua import keluli dan aluminium ke Amerika Syarikat, mencetuskan tindak balas daripada Kesatuan Eropah dan Kanada. Trump mengancam untuk mengenakan tarif tambahan jika EU melaksanakan tarif balas terhadap barangan AS. Kanada, pembekal utama keluli dan aluminium ke AS, mengumumkan tarif balas sebanyak 25% ke atas logam tersebut serta produk lain bernilai C$29.8 bilion.

Ismail Sabri tiba di Ibu Pejabat SPRM Putrajaya
Ismail Sabri tiba di ibu pejabat SPRM pada pukul 9.48 pagi ini untuk dirakam keterangan berhubung kes rasuah serta pengubahan wang haram dihadapinya.
[Data & Statistik] Prestasi Bursa Malaysia setakat 13 Mac 2025
Naib Presiden Penyelidikan Ekuiti Rakuten Trade Sdn Bhd Thong Pak Leng berkata indeks serantau utama kebanyakannya lebih rendah apabila pelabur berhadapan situasi yang tidak menentu berpunca daripada ekonomi yang berpotensi untuk menguncup. Jadi bagaimana prestasi dagangan FBM KLCI setakat pagi Khamis? Ikuti perkembangan lanjut di Niaga AWANI.
[Data & Statistik] Prestasi ringgit setakat 13 Mac 2025
Ketua Ahli Ekonomi Bank Muamalat Malaysia Bhd Dr Mohd Afzanizam Abdul Rashid berkata pasaran bimbang mengenai perang perdagangan yang semakin meningkat, yang menjejaskan sentimen risiko. Bagaimana prestasi pembukaan ringgit berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) hari ini? Ikuti perkongsian lanjut di Niaga AWANI.

Pemilu 2024 dijangka berlangsung sebanyak dua pusingan - Lingkar Madani
Pemilihan Umum (Pemilu) 2024 dijangka berlangsung sebanyak dua pusingan.

Pilpres 2024: Bangunkan lebih banyak fakulti kedoktoran antara janji calon
Calon Presiden Indonesia, Prabowo Subianto berjanji akan membangunkan 300 fakulti kedoktoran jika terpilih memegang jawatan tersebut.

Pemilu 2024: KD dan anak berbeza fahaman tapi tidak bercakaran
Beberapa nama besar dalam dunia hiburan dan budayawan Indonesia turut hadir ke Jakarta Convention Center bagi mengikuti debat tersebut.

Isu politik dinasti jadi kebimbangan dalam pemilihan Presiden Indonesia - Penganalisis
Isu politik dinasti ini timbul ekoran pencalonan Gibran Rakabuming Raka yang merupakan anak sulung kepada Presiden Joko Widodo sebagai calon wakil presiden.

Megawati namakan Ganjar Pranowo calon Presiden daripada PDI-P
Partai Demokrasi Indonesia Perjuangan (PDI-P) mengumumkan Ganjar Pranowo sebagai calon presiden pada pilihan raya tahun depan.

Indonesia tangguh naikkan bayaran masuk ke Kuil Borobudur
Cadangan menaikkan harga tiket adalah sebahagian usaha memulihara kuil yang rosak akibat vandalisme.