GAZA: Jet tempur Israel pada Selasa melancarkan serangan udara menyasarkan kedudukan kumpulan pejuang Palestin di Semenanjung Gaza yang dikepung.
Menurut saksi dan wartawan Agensi Anadolu, jet tempur Israel melancarkan peluru berpandu ke arah kedudukan kumpulan bersenjata di Gaza City dan kawasan tengah Semenanjung Gaza.
Serangan itu menyebabkan letupan kuat berlaku di sebahagian besar Semenanjung Gaza.
Kementerian Kesihatan Palestin tidak memberikan sebarang maklumat sama ada terdapat sebarang kemalangan jiwa.
Kumpulan pejuang Palestin di Gaza dan Israel berbalas tembakan pada Selasa sejurus kematian seorang tahanan Palestin di penjara Israel akibat mogok lapar.
Khader Adnan meninggal dunia pada Selasa selepas melancarkan mogok lapar selama 86 hari.
Perkhidmatan Penjara Israel (IPS) berkata Adnan, seorang anggota kumpulan Jihad Islam ditemukan tidak sedarkan diri dan dibawa ke hospital namun usaha menyelamatkannya gagal.
Kematiannya mencetuskan kecaman dan Perdana Menteri Palestin Mohammad Shtayyeh menyifatkannya sebagai "pembunuhan yang disengajakan".
Lelaki berusia 44 tahun itu, dari pekan Arraba, barat Jenin, memulakan mogok laparnya pada 5 Februari untuk membantah penahanannya oleh pihak berkuasa Israel.
Adnan berulang kali ditahan oleh tentera rejim dan melancarkan beberapa mogok lapar untuk membantah penahanannya.
Pada 2012, Adnan melancarkan mogok lapar selama 66 hari, memaksa pihak berkuasa Israel membebaskannya. Dia melancarkan mogok lapar sama pada 2015 dan 2018.
Sementara itu, Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa menggesa Israel menghentikan langkah unilateral yang boleh meningkatkan lagi ketegangan dan mengancam penyelesaian dua negara berikutan keganasan terbaharu di wilayah Palestin.
Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh EU selepas pertemuan secara bersemuka pertama antara ketua dasar luar EU Josep Borrell dan Menteri Luar Israel Eli Cohen di Brussels, ia berkata komitmen terhadap penyelesaian dua negara ditegaskan semula selain mengulangi kepentingan menghormati status quo tanah suci.
"EU dan negara anggotanya kekal komited dengan penyelesaian dua negara dan HR/VP mengingatkan kesediaan Eropah untuk menyumbang kepada proses damai," katanya, merujuk kepada Borrell, yang merupakan Wakil Tertinggi EU dan Naib Presiden Suruhanjaya Eropah.
-- BERNAMA
Bernama
Wed May 03 2023
Jet tempur Israel melancarkan peluru berpandu ke arah kedudukan kumpulan bersenjata di Gaza City dan kawasan tengah Semenanjung Gaza. - Gambar fail/ Reuters
Kerajaan tegas tangani jenayah dalam talian menerusi penguatkuasaan pindaan Akta 588 - Fahmi
Aktiviti jenayah dalam talian dan penipuan mampu dibendung menerusi penguatkuasaan Rang Undang-Undang Komunikasi dan Multimedia (Pindaan) 2024 (Akta 588).
IShowSpeed 'bersara awal' daripada WWE
Pempengaruh terkenal YouTube, IShowSpeed, berkongsikan rasa kesalnya dan dia turut menjelaskan untuk tidak akan menyertai pentas WWE lagi pada masa akan datang.
Anwar, Thaksin bincang bawa asean maju ke depan
Perbincangan turut menyentuh mengenai hubugan baik dengan negara-negara luar termasuk Amerika Syarikat dan China, di sebalik ketidaktentuan geopolitik dunia.
Jerebu teruk jejas operasi Lapangan Terbang Don Mueang, Thailand
Laman sesawang Kualiti Udara Bangkok yang dikendalikan oleh Pentadbiran Metropolitan Bangkok, melaporkan pada pagi semalam bahawa jerebu di beberapa kawasan di Bangkok direkodkan pada tahap PM2.5.
ACCCIM gesa kerajaan sedia skim kredit eksport, turun duti import
Gabungan Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Malaysia (ACCCIM) menggesa kerajaan untuk menyediakan skim kredit eksport dan menurunkan duti import.
Program Makanan Sedunia: Keperluan kemanusiaan di Gaza amat besar
Dengan kepulangan rakyat Palestin yang dipindahkan ke utara Gaza, WFP sedang berusaha untuk menambah lebih banyak pusat pengagihan.
Trump anggap UK 'tidak selaras dengan kepentingan' AS, ugut kena tarif ke atas EU
Prospek perang dagangan dengan AS dijangka membayangi pertemuan Perdana Menteri Britain Keir Starmer dengan pemimpin EU, selepas Trump menyifatkan EU tidak selaras dengan kepentingan AS.
Prospek permintaan pusat data di ASEAN kekal positif
Prospek permintaan pusat data di ASEAN kekal positif berikutan rantau ini masih berada di peringkat awal kitaran pembinaan pusat data, menurut Maybank Investment Bank (IB) Bhd.
Dalam nota, Maybank IB berkata permintaan pengkomputeran awan di ASEAN terus menunjukkan kadar pertumbuhan tahunan terkumpul sebanyak 20 hingga 30 peratus, menyediakan asas yang stabil kepada pengendali pusat data.
Dalam nota, Maybank IB berkata permintaan pengkomputeran awan di ASEAN terus menunjukkan kadar pertumbuhan tahunan terkumpul sebanyak 20 hingga 30 peratus, menyediakan asas yang stabil kepada pengendali pusat data.
30 pegawai imigresen di lapangan terbang Jakarta dipecat
30 pegawai imigresen telah dipecat susulan dakwaan pemerasan yang mensasarkan pelawat dari China di Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno-Hatta di Jakarta.
Cadangan caruman KWSP pekerja asing kekal sehingga kajian lanjut - Sim
Kerajaan akan mengekalkan cadangan kadar caruman mandatori KWSP untuk pekerja asing, masing-masing dua peratus buat pekerja dan majikan.
Negara Arab tolak rancangan Trump pindahkan penduduk Gaza
Mesyuarat menteri enam negara Arab di Kaherah menolak sebarang rancangan untuk memindahkan penduduk Palestin dari Gaza dan Tebing Barat.
Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini
Antara pelbagai berita luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.
PM Anwar tempelak pihak pertikai usaha kerajaan bantu bangunkan Gaza
Anwar berkata apa sahaja keputusan yang dilakukan beliau ketika ini dianggap kontroversi bagi sesetengah pihak yang tidak berpuas hati dengan kerajaan.
The Hague: 9 negara termasuk Malaysia bincang pelanggaran undang-undang antarabangsa oleh Israel
Kumpulan The Hague akan umum langkah-langkah undang-undang, ekonomi dan diplomatik bagi memastikan Israel bertanggungjawab.
Israel tangguh pembebasan 110 tebusan, Hamas desak pengantara campur tangan
Hamas mendesak pihak pengantara untuk campur tangan dalam penangguhan pembebasan tahanan Palestin oleh Israel.
Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini
Antara pelbagai berita luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.
Parlimen Malaysia, Qatar sepakat sokong isu Palestin, selaras pendirian di pentas antarabangsa
Parlimen Malaysia dan Qatar sepakat untuk terus menyokong isu Palestin, menyelaraskan pendirian bersama, serta memperkukuh kerjasama.
50 tahun hubungan Malaysia-Cuba catat pencapaian bersejarah untuk perkongsian lebih mendalam
Duta Cuba ke Malaysia Florentino Batista Gonzalez menyifatkan ulang tahun diplomatik sebagai pencapaian bersejarah untuk memperkukuh perkongsian dalam bidang utama seperti bioteknologi.
Jordan, Mesir tolak penempatan semula rakyat Palestin susulan seruan Trump
Safadi berkata penolakan Jordan terhadap penempatan semula adalah pendirian yang tegas dan penting untuk mencapai kestabilan dan keamanan.
Penduduk dibenarkan kembali ke utara Gaza pada Isnin hasil perantaraan Qatar
Mulai pagi Isnin, pihak berkuasa Israel akan benarkan penduduk yang kehilangan tempat tinggal di Gaza untuk kembali dari kawasan selatan.