DOHA: Forum Ekonomi Qatar (QEF) 2024 yang bermula hari ini, menampilkan ramai pemimpin global, termasuk Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, akan membentangkan tarikan utama negara mereka untuk menarik pelabur.
Selain Perdana Menteri dan Menteri Luar Negeri Qatar Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, edisi keempat QEF itu akan dihadiri oleh Presiden Poland Andrzej Duda, Presiden Terpilih Indonesia Prabowo Subianto dan Presiden Republik Palau Surangel S. Whipps Jr.
Para pemimpin ini, bersama-sama dengan lebih 100 ketua eksekutif, tokoh berpengaruh dan pembuat keputusan dari pelbagai sektor seperti ekonomi, kewangan, teknologi, pelaburan, tenaga, pendidikan, sukan dan iklim, dijangka memberikan pandangan mengenai negara masing-masing.
Hari pertama akan bermula dengan ucapan pembukaan oleh Sheikh Mohammed, diikuti dengan tiga sesi yang menampilkan Sheikh Mohammed, Duda dan Anwar.
Anwar akan berada di pentas utama dalam sesi bertajuk "In Conversation with the Prime Minister of Malaysia," yang dikendalikan oleh teraju dan Ketua Koresponden Antarabangsa bagi Asia Tenggara Bloomberg TV Haslinda Amin.
Pada sesi selama 30 minit, Anwar yang juga Menteri Kewangan, akan membincangkan tarikan Malaysia sebagai destinasi pelaburan, menekankan tarikannya di luar pasaran Qatar, Asia Barat dan Majlis Kerjasama Teluk (GCC).
Amir Qatar, Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani, akan turut hadir pada acara tersebut.
Di bawah tema "A World Remade: Navigating the Year of Uncertainty," perbincangan forum itu akan memberi tumpuan kepada lima bidang utama: geopolitik, globalisasi dan perdagangan, peralihan tenaga, inovasi teknologi, prospek perniagaan dan pelaburan serta sukan dan hiburan.
Selain perbincangan di pentas utama, lebih 70 penceramah akan mengambil bahagian dalam 12 sesi lain melibatkan dua peringkat, membincangkan tema seperti melabur dalam pasaran sedang pesat membangun, menstruktur semula perdagangan global dan penggunaan teknologi kecerdasan buatan dalam kehidupan sebenar.
Selepas sesi tersebut, Anwar dijadual mengadakan pertemuan dua hala dengan Duda dan menyertai temu bual dengan Al-Jazeera.
Perdana Menteri akan mengakhiri lawatan rasminya dengan merasmikan kampus luar pesisir UKM Qatar.
Anwar kini dalam lawatan rasmi selama tiga hari ke Qatar, yang merupakan lawatan sulungnya ke negara Teluk itu, selepas mengangkat sumpah pada 24 Nov 2022.
-- BERNAMA
Bernama
Tue May 14 2024
Anwar mengadakan pertemuan dengan Amir Qatar Sheikh Tamim Hamad Al Thani di Amiri Diwan hari ini. - Gambar/ Bernama
Laporan portal berita mengelirukan, berniat jahat - Arifin Arif
Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Sabah, Datuk Mohd Arifin Mohd Arif menafikan pendedahan sebuah portal yang mendakwa beliau menawarkan penyelesaian bagi menuduh mulut individu yang mendedahkan skandal rasuah melibatkan aktiviti perlombongan di Sabah.
1,500 anggota, pegawai PDRM ditugaskan di sekitar Batu Caves
Sebanyak 1,500 pegawai dan anggota polis kontinjen Selangor akan ditempatkan di sekitar Batu Caves bagi mengawal keadaan sempena sambutan Thaipusam, Selasa depan.
PAC panggil Loke bukan atas dasar politik - Mas Ermieyati
Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) terkejut dengan kenyataan Menteri Pengangkutan bahawa cadangan untuk memanggil Anthony Loke dianggap bermotifkan politik.
Pengerusinya, Datuk Mas Ermieyati Samsudin berkata, badan siasatan itu adalah sebuah Jawatankuasa Pilihan ditubuhkan Majlis Dewan Rakyat yang bertindak secara profesional.
Pengerusinya, Datuk Mas Ermieyati Samsudin berkata, badan siasatan itu adalah sebuah Jawatankuasa Pilihan ditubuhkan Majlis Dewan Rakyat yang bertindak secara profesional.
MAHAR kecam keras rancangan pemindahan rakyat Palestin
Malaysian Humanitarian Aid & Relief (MAHAR) dengan tegas menolak dan mengutuk rancangan pemindahan rakyat Palestin seperti dicadangkan Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump.
Akaun aplikasi X Tun Dr Mahathir digodam
Aplikasi X milik bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad iaitu @chedetofficial digodam dan tidak dapat diakses pada Rabu.
Hamas tolak sekeras-kerasnya cadangan Trump
Pemimpin Kanan Hamas, Izzat el-Reshiq berkata pihaknya menolak sekeras-kerasnya cadangan Presiden Donald Trump ke atas Gaza.
Palestin milik rakyatnya, cadangan Trump dikecam
Cadangan Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump untuk mengambil alih Semenanjung Gaza mendapat tentangan rakyat Palestin dan menyifatkan ia pelanggaran serius undang-undang antarabangsa.
Lawatan Mirziyoyev perkukuh hubungan Malaysia-Uzbekistan - PM Anwar
Anwar turut menzahirkan keyakinan bahawa lawatan Mirziyoyev itu mampu memberi manfaat yang maksimum kepada Malaysia serta rakyat.
11 terbunuh, lima cedera tembakan di pusat pendidikan di sweden
Sekurang-kurangnya 11 terbunuh dalam kejadian tembakan di pusat pendidikan Risbergska, Orebro Sweden pada Selasa.
AS hantar pesalah migran ke Guantanamo Bay, Trump perluas kem tahanan
Sebuah pesawat tentera Amerika Syarikat membawa migran yang ditahan telah mendarat di Guantanamo Bay, Cuba pada Selasa.
Menurut pegawai tenteranya, Presiden Donald Trump merancang untuk menggunakan pangkalan tentera laut di Cuba bagi menempatkan puluhan ribu migran yang ditahan.
Menurut pegawai tenteranya, Presiden Donald Trump merancang untuk menggunakan pangkalan tentera laut di Cuba bagi menempatkan puluhan ribu migran yang ditahan.
Tiada secebis pun bukti minyak Iran dipindah dari kapal ke kapal di perairan Malaysia - PM
Washington mendakwa Malaysia memainkan peranan sebagai penyedia perkhidmatan bagi penghantaran minyak Iran yang berdepan sekatan.
Malaysia tarik pelabur pada Forum Ekonomi Qatar
Forum Ekonomi Qatar (QEF) 2024 yang bermula hari ini, menampilkan ramai pemimpin global, termasuk Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.
PM Anwar akan bertemu 30 pemimpin industri, ketua negara semasa lawatan rasmi
Secara kebetulan, tahun ini merupakan ulang tahun ke-50 hubungan dua hala Malaysia dan Qatar, yang bermula sejak 1974.