MOGADISHU: Masyarakat antarabangsa pada Sabtu mengutuk serangan pengganas ke atas sebuah hotel popular di Mogadishu, ibu negara Somalia, petang Jumaat, yang mengorbankan lebih 10 orang dan beberapa yang lain cedera, lapor Xinhua.
Dalam kenyataan berasingan yang dikeluarkan di Mogadishu, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Kesatuan Eropah (EU) dan Pihak Berkuasa Antara Kerajaan Mengenai Pembangunan (IGAD) menyatakan solidariti dengan Somalia dalam memerangi keganasan selepas serangan terbaharu ke atas Hotel Hayat.
"PBB mendoakan mereka yang cedera segera pulih, dan menyatakan solidaritinya dengan semua rakyat Somalia dalam menentang keganasan," menurut PBB di Somalia.
Setiausaha Eksekutif IGAD Workneh Gebeyehu mengucapkan takziah dan simpati kepada keluarga mangsa yang terkorban dan cedera dan blok Afrika timur akan terus meningkatkan kerjasama serantau serta antarabangsa untuk memerangi semua bentuk keganasan.
EU turut mengecam sekeras-kerasnya serangan pengecut ke atas hotel itu dan mengucapkan takziah kepada mereka yang terjejas.
Serangan itu sama sekali tidak akan menggugat usaha untuk membantu dan menstabilkan Somalia, menurut EU.
Menurut polis pelampau meletupkan dua bom tangan di luar hotel berkenaan pada Jumaat petang sebelum menyerbu ke dalam bangunan tersebut dan menyerang pasukan keselamatan yang telah mengepung bangunan itu.
"Sebanyak 95 peratus daripada bangunan itu berjaya dikawal. Terdapat mangsa termasuk kematian dan polis akan memberikan butirannya secepat mungkin," lapor televisyen Somalia.
Tentera Kebangsaan Somalia (SNA) yang disokong Misi Kesatuan Afrika mengusir al-Shabab dari Mogadishu pada 2011, tetapi kumpulan itu masih melancarkan serangan menyasarkan kemudahan kerajaan, hotel, restoran dan tempat awam.
-- BERNAMA
Bernama
Sun Aug 21 2022
![Masyarakat antarabangsa kutuk serangan hotel di Mogadishu Masyarakat antarabangsa kutuk serangan hotel di Mogadishu](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-08/81661059609_Mogadishu.jpg)
PBB mendoakan mereka yang cedera segera pulih, dan menyatakan solidaritinya dengan semua rakyat Somalia dalam menentang keganasan.- REUTERS
AWANI Borneo [12/2/2025] – Muktamad milik Sarawak| Penghubung Sabah dan Sarawak| Bantu golongan petani
Awani Borneo Rabu, 12 Februari 2025 bersama Assim Hassan
1. Pengambilalihan selesai, MASWings kini dikenali sebagai AirBorneo
2. Fasa dua Lebuh Raya SSLR ambil masa lima tahun untuk siap
3. Kertas kabinet wujudkan Lembaga Pemasaran Pertanian Sabah bakal dibentang
1. Pengambilalihan selesai, MASWings kini dikenali sebagai AirBorneo
2. Fasa dua Lebuh Raya SSLR ambil masa lima tahun untuk siap
3. Kertas kabinet wujudkan Lembaga Pemasaran Pertanian Sabah bakal dibentang
Kertas Kabinet cadangan wujud lembaga pemasaran pertanian Sabah akan dibentang
Menteri Pertanian, Perikanan dan Industri Makanan Sabah, Datuk Seri Jeffrey Kitingan berkata, Kertas Kabinet tersebut dijangka dibentangkan dalam Mesyuarat Kabinet Negeri, akan datang.
KKR, SPRM perlu ambil tindakan terhadap konsesi gagal selenggara jalan
Kementerian Kerja Raya diminta untuk mengambil tindakan menamatkan konsesi yang gagal melakukan projek penyelenggaraan jalan persekutuan dengan baik.
Dalam masa sama Ahli Parlimen Kudat, Datuk Verdon Bahanda memohon Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membuat forensik audit terhadap kontrak penyelenggaraan jalan.
Dalam masa sama Ahli Parlimen Kudat, Datuk Verdon Bahanda memohon Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membuat forensik audit terhadap kontrak penyelenggaraan jalan.
Fasa dua Lebuh Raya SSLR ambil masa lima tahun untuk siap
Projek Rangkaian Jalan Sarawak-Sabah (SSLR) fasa dua yang menghubungkan kedua-dua wilayah itu tanpa melalui Brunei Darussalam akan mengambil masa sekurang-kurang lima tahun untuk siap.
Kurang tiga peratus projek JKR disklasifikasi projek sakit - Nanta
Menteri Kerja Raya Datuk Seri Alexander Nanta Linggi memeklumkan hanya ada satu atau dua projek yang dilaksanakan Jabatan Kerja Raya di negara ini yang diklasifikasikan sebagai projek sakit.
Abang Jo hargai peranan, keberkesanan perkhidmatan awam Sarawak
Premier Sarawak Tan Sri Abang Johari Tun Openg memuji keberkesanan perkhidmatan awam Sarawak yang menjadi tulang belakang kepada kejayaanSarawak dalam rundingan menuntut organisasi strategik termasuk menerusi rundingan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).
AirBorneo tetap terima subsidi Perkhidmatan Udara Luar Bandar
Menteri Pengangkutan Anthony Loke Siew Fook memberi jaminan bahawa Subsidi Perkhidmatan Udara Luar Bandar (RAS) akan diteruskan kepada Air Borneo, sama seperti MASWings sebelum ini.
Pengambilalihan muktamad, MASWings bakal dikenali AirBorneo
Entiti baharu penerbangaan Sarawak yang diambil alih daripada MASWings Sdn Bhd akan dikenali sebagai AirBorneo.
![Pihak berkuasa Korea Selatan jumpa dadah sintetik baharu dalam bungkusan dari Perancis Pihak berkuasa Korea Selatan jumpa dadah sintetik baharu dalam bungkusan dari Perancis](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/81739355723_Generic.jpg)
Pihak berkuasa Korea Selatan jumpa dadah sintetik baharu dalam bungkusan dari Perancis
Agensi kastam Korea Selatan mengesan sejenis dadah sintetik baharu buat kali pertama menerusi bungkusan antarabangsa dari Perancis, lapor Agensi Berita Yonhap.
Pantau Agenda Reformasi: Kawalan, tindakan tegas jenayah senjata api
Ikuti ulasan Pakar Kriminologi, Datuk Shahul Hamid Abd Rahim mengenai kenyataan Menteri Dalam Negeri berkenaan tindakan untuk memastikan kawalan dan keselamatan orang ramai daripada jenayah berkaitan senjata api.
![Polis, FBI di lokasi 'serangan pengganas' selepas Bourbon Street dibuka semula Polis, FBI di lokasi 'serangan pengganas' selepas Bourbon Street dibuka semula](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/71735860869_BourbonStreetFren.jpg)
Polis, FBI di lokasi 'serangan pengganas' selepas Bourbon Street dibuka semula
Bourbon Street di New Orleans dibuka semula pada Khamis, sehari selepas "serangan pengganas" di New Orleans yang meragut sekurang kurangnya 14 nyawa.
![Angka korban “serangan pengganas” di New Orleans meningkat kepada 15 orang Angka korban “serangan pengganas” di New Orleans meningkat kepada 15 orang](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/51735788232_deadlyrampage.jpg)
Angka korban “serangan pengganas” di New Orleans meningkat kepada 15 orang
Angka korban dalam "serangan pengganas" di New Orleans meningkat kepada sekurang-kurangnya 15 orang, menurut FBI.
![Pihak berkuasa tidak ketepi serangan pengganas punca pesawat terhempas di Vilnius Pihak berkuasa tidak ketepi serangan pengganas punca pesawat terhempas di Vilnius](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-11/51732528797_tbDHLcargoplanecr.jpg)
Pihak berkuasa tidak ketepi serangan pengganas punca pesawat terhempas di Vilnius
Serangan pengganas tidak boleh diketepikan sebagai punca pesawat kargo terhempas berhampiran lapangan terbang Vilnius awal pagi tadi, kata polis.
![Pembunuh 77 orang di Norway, Breivik, sekali lagi mohon parol awal Pembunuh 77 orang di Norway, Breivik, sekali lagi mohon parol awal](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-11/51732056500_AndersBehringBreiv.jpg)
Pembunuh 77 orang di Norway, Breivik, sekali lagi mohon parol awal
Breivik menyatakan bahawa dia mahu meninggalkan Norway secepat mungkin, jika dibenarkan.
![Serangan udara Turkiye musnahkan 34 sasaran, 'neutralkan' ramai militan Serangan udara Turkiye musnahkan 34 sasaran, 'neutralkan' ramai militan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-10/81729841090_Explosion.jpg)
Serangan udara Turkiye musnahkan 34 sasaran, 'neutralkan' ramai militan
Kementerian Pertahanan Turkiye mengumumkan pada awal Jumaat, 34 sasaran pengganas PKK (Parti Pekerja Kurdistan) dimusnahkan dan sejumlah besar pengganas "dineutralkan" dalam satu operasi udara.
![Turkiye ucap selamat tinggal kepada syuhada serangan pengganas dalam pengebumian rasmi Turkiye ucap selamat tinggal kepada syuhada serangan pengganas dalam pengebumian rasmi](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-10/61729824048_tbkilledinattack.jpg)
Turkiye ucap selamat tinggal kepada syuhada serangan pengganas dalam pengebumian rasmi
Mangsa syahid dalam serangan pengganas di ibu pejabat Turkish Aerospace Industries dikebumikan dengan sebak pada Khamis.
![Duta Besar Sazali lawat rakyat Malaysia di TAI selepas serangan pengganas Duta Besar Sazali lawat rakyat Malaysia di TAI selepas serangan pengganas](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-10/51729802860_SazaliMustafaKamal.jpg)
Duta Besar Sazali lawat rakyat Malaysia di TAI selepas serangan pengganas
Sazali turut mengadakan kunjungan hormat ke atas Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif TAI, Mehmet Demiroglu, di ibu pejabat TAI di Ankara.
![Enam maut, sembilan cedera ditembak lelaki bersenjata di Tel Aviv Enam maut, sembilan cedera ditembak lelaki bersenjata di Tel Aviv](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-10/41727822137_Israelipolicemen.jpg)
Enam maut, sembilan cedera ditembak lelaki bersenjata di Tel Aviv
Polis Israel melabelkan insiden itu sebagai serangan pengganas tetapi setakat ini tiada pihak mengaku bertanggungjawab.
![Prosiding lima sekeluarga penyerang Balai Polis Ulu Tiram ditangguh ke 24 Sept Prosiding lima sekeluarga penyerang Balai Polis Ulu Tiram ditangguh ke 24 Sept](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-09/61725262745_kesseranganBalaiP.jpg)
Prosiding lima sekeluarga penyerang Balai Polis Ulu Tiram ditangguh ke 24 Sept
Sebutan semula kes lima anggota keluarga penyerang Balai Polis Ulu Tiram pada 17 Mei lepas ditangguh ke 24 Sept ini.
![Persetujuan pengakuan bersalah dengan dalang serangan 9/11 ditarik balik Persetujuan pengakuan bersalah dengan dalang serangan 9/11 ditarik balik](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-08/81722719640_lloydaustin.jpg)
Persetujuan pengakuan bersalah dengan dalang serangan 9/11 ditarik balik
Persetujuan pengakuan bersalah dengan tertuduh dalang serangan pengganas 11 September 2001 dan dua lagi defendan telah ditarik balik.