ANKARA: Agensi angkasa lepas Amerika NASA pada Rabu melancarkan misi Bulan Artemis I dari Pusat Angkasa Kennedy yang dimodenkan di Florida.
"#Artemis I memulakan lembaran baharu dalam penerokaan manusia ke Bulan," NASA mengumumkan di Twitter, lapor Agensi Anadolu (AA).
Ia adalah kali pertama Sistem Pelancaran Angkasa (SLS) NASA dan NASA Orion, kapal angkasa paling selamat yang dibangunkan oleh NASA, terbang bersama.
Matlamat utama Artemis I untuk menunjukkan sistem Orion dalam persekitaran penerbangan angkasa dan memastikan kemasukan semula, penurunan, jatuh di laut serta pemulihan yang selamat sebelum penerbangan pertama dengan kru menggunakan Artemis II.
Menurut NASA penerbangan ujian bersepadu pertama roket dan kapal angkasa itu akan membawa manusia ke Bulan.
Misi ini mengambil masa 25 hari di angkasa lepas dan kapsul Orion akan jatuh ke laut pada 11 Dis.
Artemis II yang dijadualkan pada 2024 pula akan membawa empat angkasawan untuk misi sama.
Sementara itu, Artemis III dijadualkan membawa dua angkasawan ke permukaan Bulan pada 2025 atau tarikh lain.
Pelancaran Artemis I pada akhir Ogos dan awal September tergendala disebabkan masalah teknikal.
Taufan Ian juga menghalang percubaan pelancaran pada akhir September dan awal Oktober.
Artemis I akan memulakan perjalanan sejauh 1.3 juta batu (2.1 juta kilometer).
Orion akan memasuki orbit elips Bulan yang akan menyaksikan kapal angkasa berada pada 62 batu (99 kilometer) di atas permukaan Bulan dan kira-kira 40,000 batu (64,373 kilometer) di luarnya.
SLS ialah roket terbesar yang pernah dibina, berketinggian 322 kaki (98 meter) dengan tujahan 8.8 juta paun (3.9 juta kg).
-- BERNAMA
Bernama
Wed Nov 16 2022
![NASA lancar Artemis I misi ke bulan dari Pusat Angkasa Lepas Kennedy NASA lancar Artemis I misi ke bulan dari Pusat Angkasa Lepas Kennedy](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-08/81661403946_NASA.jpg)
Menurut NASA penerbangan ujian bersepadu pertama roket dan kapal angkasa itu akan membawa manusia ke Bulan. - Gambar fail/ Reuters
![Lorong kecemasan bukan laluan eksklusif - LLM Lorong kecemasan bukan laluan eksklusif - LLM](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/51739607776_IrSazaliHarun.jpg)
Lorong kecemasan bukan laluan eksklusif - LLM
Lembaga Lebuhraya Malaysia mengingatkan semua pengguna jalan raya supaya tidak menganggap laluan kecemasan sebagai lorong eksklusif.
![Arif Aiman terima hadiah jam Rolex Daytona daripada TMJ Arif Aiman terima hadiah jam Rolex Daytona daripada TMJ](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41739607859_ArifAiman.jpg)
Arif Aiman terima hadiah jam Rolex Daytona daripada TMJ
Arif Aiman Hanapi, menerima kurnia daripada Pemangku Sultan Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim, yang juga pemilik kelab atas kecemerlangannya musim ini.
![Suami Norshamira pernah jumpa suspek, tak sangka ada niat buruk Suami Norshamira pernah jumpa suspek, tak sangka ada niat buruk](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/81739603671_Norshamiramaut.jpg)
Suami Norshamira pernah jumpa suspek, tak sangka ada niat buruk
Suami mangsa, Mohammad Afiq Akhmal Nudin berkata, berita penahanan suspek itu agak melegakan keluarga dalam mencari keadilan buat mangsa.
![Peserta Program Jejak Harmoni lawat rumah ibadat agama lain belajar nilai positif - Ago Dagang Peserta Program Jejak Harmoni lawat rumah ibadat agama lain belajar nilai positif - Ago Dagang](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41739607995_TBJejakHarmoni.jpg)
Peserta Program Jejak Harmoni lawat rumah ibadat agama lain belajar nilai positif - Ago Dagang
Program Jejak Harmoni yang diadakan di ibu negara pada Sabtu menjadi platform menyemai nilai keharmonian apabila lebih 200 peserta pelbagai agama dibawa mengunjungi beberapa rumah ibadat.
![Ribut petir, hujan lebat landa sembilan negeri petang ini Ribut petir, hujan lebat landa sembilan negeri petang ini](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/61739609008_TBhujan.jpg)
Ribut petir, hujan lebat landa sembilan negeri petang ini
Jabatan Meteorologi (MetMalaysia) mengeluarkan amaran ribut petir, hujan lebat dan angin kencang di sembilan negeri hingga 6 petang, hari ini.
![Sumbangan asas Rahmah bantu rancak ekonomi setempat - Amir Hamzah Sumbangan asas Rahmah bantu rancak ekonomi setempat - Amir Hamzah](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/51739602867_AmirHamzah.jpg)
Sumbangan asas Rahmah bantu rancak ekonomi setempat - Amir Hamzah
Sumbangan Asas Rahmah (SARA) bukan hanya membantu penerima yang layak menangani kos sara hidup tetapi juga turut merancakkan ekonomi setempat.
OpenAI tolak bidaan USD97.4 bilion daripada konsortium diterajui Musk
Pengendali ChatGPT, OpenAI, menolak bidaan bernilai AS$97.4 bilion (RM431.8 bilion) daripada konsortium diterajui oleh bilionair Elon Musk, dengan alasan bahawa syarikat pemula itu bukan untuk dijual.
Joehari Ayub sah presiden baharu FAM
Datuk Mohd Joehari Mohd Ayub secara rasmi diumum sebagai Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) yang baharu.
Beliau menang tanpa bertanding selepas menjadi calon tunggal untuk jawatan itu pada kongres pemilihan FAM penggal 2025-2029 yang berlangsung pada Sabtu.
Beliau menang tanpa bertanding selepas menjadi calon tunggal untuk jawatan itu pada kongres pemilihan FAM penggal 2025-2029 yang berlangsung pada Sabtu.
Ada banyak jawatankuasa boleh bincang isu hal ehwal bukan Islam
Tiada keperluan untuk mewujudkan portfolio menteri yang menjaga hal ehwal agama bukan Islam.
Menteri Perpaduan Negara, Datuk Aaron Ago Dagang berkata, jika timbul sebarang isu sensitif, ia boleh dibawa ke Bahagian Keharmonian Antara Penganut Agama.
Menteri Perpaduan Negara, Datuk Aaron Ago Dagang berkata, jika timbul sebarang isu sensitif, ia boleh dibawa ke Bahagian Keharmonian Antara Penganut Agama.
Kerajaan MADANI tidak pinggir mana-mana kaum
Kerajaan MADANI tidak akan meminggirkan mana-mana kaum dalam soal kesejahteraan hidup, terutamanya golongan miskin dan kurang berkemampuan.
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, walaupun wujud dakwaan beliau hanya mementingkan kaum tertentu, khususnya Melayu, beliau memberi jaminan bahawa kerajaan bersifat adil kepada semua.
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, walaupun wujud dakwaan beliau hanya mementingkan kaum tertentu, khususnya Melayu, beliau memberi jaminan bahawa kerajaan bersifat adil kepada semua.
![Kapal NASA terbang ke atmosfera luar matahari Kapal NASA terbang ke atmosfera luar matahari](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-12/41735184054_TBNASAspacecraft.jpg)
Kapal NASA terbang ke atmosfera luar matahari
Kapal angkasa Parker Solar Probe mencipta sejarah terbang ke dalam atmosfera luar matahari, dikenali sebagai korona.
![Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-03/71709993909_TBBERITAx.jpg)
Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini
Antara pelbagai berita luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.
![SpaceX mahu lancar lebih banyak misi angkasawan swasta ke ISS SpaceX mahu lancar lebih banyak misi angkasawan swasta ke ISS](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-06/81718268608_SpaceXFalconrock.jpg)
SpaceX mahu lancar lebih banyak misi angkasawan swasta ke ISS
Misi itu bagaimanapun bergantung kepada kelulusan NASA dan ia membabitkan firma Vast.
![NASA, MOSTI perkukuh kerjasama angkasa NASA, MOSTI perkukuh kerjasama angkasa](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-12/71733494329_MOSTINASA.jpg)
NASA, MOSTI perkukuh kerjasama angkasa
Malaysia dan NASA memperkukuh kerjasama dalam teknologi angkasa, dengan matlamat menjadikan Malaysia sebagai sebagai pemain utama di arena angkasa global.
![Boeing pertimbang untuk jual perniagaan aeroangkasa Boeing pertimbang untuk jual perniagaan aeroangkasa](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-10/51730081123_tbBoeing.jpg)
Boeing pertimbang untuk jual perniagaan aeroangkasa
Disebabkan keadaan syarikat semasa, kini Boeing melihat untuk keluar daripada perniagaan tersebut, dan ingin menjualnya.
![Angkasawan NASA dimasukkan ke hospital selepas pulang dari ISS Angkasawan NASA dimasukkan ke hospital selepas pulang dari ISS](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-10/81729925123_astronauts.jpg)
Angkasawan NASA dimasukkan ke hospital selepas pulang dari ISS
Seorang angkasawan Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) telah dimasukkan ke hospital selepas kepulangan misi Crew-8 dari Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS).
![Prada, syarikat pemula AS lancar sut angkasa lepas baharu untuk misi Artemis NASA Prada, syarikat pemula AS lancar sut angkasa lepas baharu untuk misi Artemis NASA](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-10/61729152820_tbspacesuit.jpg)
Prada, syarikat pemula AS lancar sut angkasa lepas baharu untuk misi Artemis NASA
Jenama fesyen mewah Itali Prada dan syarikat pemula Amerika Syarikat Axiom Space Inc melancarkan rekaan sut angkasa lepas baharu.
![SpaceX lancar kapal angkasa untuk bawa pulang angkasawan terkandas SpaceX lancar kapal angkasa untuk bawa pulang angkasawan terkandas](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-09/81727587392_Spacex.jpg)
SpaceX lancar kapal angkasa untuk bawa pulang angkasawan terkandas
SpaceX pada Sabtu berjaya melancarkan kapal angkasa Crew 9 dari Stesen Angkatan Angkasa Cape Canaveral di Florida untuk membawa pulang dua angkasawan yang terkandas di ISS.
![8 hari jadi 8 bulan, 2 angkasawan terkandas dibawa pulang ke bumi tahun depan 8 hari jadi 8 bulan, 2 angkasawan terkandas dibawa pulang ke bumi tahun depan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-08/41724565503_tbStarlinerCrew.jpg)
8 hari jadi 8 bulan, 2 angkasawan terkandas dibawa pulang ke bumi tahun depan
NASA pada Sabtu memutuskan untuk membawa pulang kapal angkasa Boeing's Starliner ke bumi pada September.
![Angkasawan NASA mungkin pulang dengan kapsul milik SpaceX Angkasawan NASA mungkin pulang dengan kapsul milik SpaceX](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-08/61723068525_tbStarlinerCrew.jpg)
Angkasawan NASA mungkin pulang dengan kapsul milik SpaceX
Pertimbangan dibuat jika Starliner masih dianggap tidak selamat untuk kembali ke bumi.