JAKARTA: Suruhanjaya Pilihan Raya Umum Indonesia (KPU) sedang mengatur Pemilihan Umum (Pemilu) susulan atau pengundian tambahan di 668 pusat pengundian (TPS) di empat wilayah berikutan isu seperti banjir, kekurangan kertas undi dan kebimbangan keselamatan.
Dalam sidang media pada Rabu malam, Pengerusi KPU Hasyim Asy'ari mengumumkan bahawa pengundian tambahan itu akan diadakan di Demak, Batam, Jayawijaya, Paniai dan Puncak Jaya.
Beliau berkata Demak, yang terletak di Jawa Tengah, sebagai contoh sedang berdepan banjir yang menjejaskan 108 TPS manakala Batam di Kepulauan Riau mengalami kekurangan kertas undi di lapan TPS.
Menurut beliau, Jayawijaya di Papua Highlands pula berdepan dengan ancaman keselamatan yang menjejaskan empat TPS manakala Paniai dan Puncak Jaya di Papua Tengah masing-masing menghadapi masalah di 92 TPS dan 456 TPS.
Indonesia mengadakan pilihan raya presiden dan legislatif pada Rabu, melibatkan 204.8 juta pengundi dengan 820,161 pusat mengundi dibuka di 38 wilayah.
Calon presiden, Prabowo Subianto dilapor muncul sebagai pendahulu Pemilu 2024 Indonesia berdasarkan kiraan pantas atau quick count dengan memperoleh lebih 50 peratus undi.
Keputusan itu selari dengan ramalan banyak analis bahawa menteri pertahanan dan regunya, Gibran Rakabumi Raka, Datuk Bandar Solo di Jawa Tengah, boleh menang dalam satu pusingan.
Litbang Kompas menunjukkan bahawa Prabowo mendapat 58.73 peratus undi, dengan Anies Baswedan pula 25.10 peratus undi dan Ganjar Pranowo memperoleh 16.17 peratus undi, berdasarkan 88.45 peratus sampel di pusat-pusat pengundian
Menurut Poltracking, Prabowo mendapat 59.35 peratus undi, Anies pada 24.37 peratus sementara Ganjar pada 16.28 peratus, berdasarkan kiraan 95.67 peratus undi contoh.
Keputusan kiraan pantas daripada badan penyelidikan yang berdaftar dengan KPU adalah tidak rasmi tetapi dijangka selari dengan kiraan rasmi KPU yang dijangka dikeluarkan pada 20 Mac.
Prabowo ketika mengulas keputusan kiraan pantas malam tadi menekankan keperluan untuk merendah diri dan menunggu keputusan rasmi dari KPU.
"Sementara kami menghargai petunjuk kemenangan, adalah penting untuk tetap rendah diri. Kemenangan ini harus dilihat sebagai kemenangan untuk semua rakyat Indonesia," katanya di Istora Senayan.
Sementara itu, Anies dilaporkan berkata: "Proses pengiraan rasmi mengambil masa, ayuh kekal tenang."
Ganjar pula dilaporkan berkata : "Kami memantau dengan teliti semua keputusan kiraan pantas yang dilaporkan dan semestinya menunggu pengiraan akhir rasmi."
-- BERNAMA
Bernama
Thu Feb 15 2024
Hasyim Asy'ari mengumumkan bahawa pengundian tambahan itu akan diadakan di Demak, Batam, Jayawijaya, Paniai dan Puncak Jaya. -Bernama
Zelensky sedia berunding dengan Putin
Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky menyatakan kesediaan untuk mengadakan rundingan secara langsung dengan Presiden Rusia Vladimir Putin, tetapi di bawah syarat tertentu.
Bekas TKSUS Muhyiddin jumpa wakil Wan Saiful berhubung projek Jana Wibawa
Asmar berkata terdapat juga beberapa individu berjumpa secara terus dengan Muhyiddin berhubung permohonan projek berkenaan sebelum berjumpa dengan beliau.
Gelombang kedua banjir landa Bintulu - Bomba
Kawasan yang terjejas termasuk Kidurong Avenue, Taman Bilangan, Sungai Plan dan Jambatan Sebatang.
MAHAR kecam keras rancangan pemindahan rakyat Palestin, nyatakan solidariti
Malaysian Humanitarian Aid & Relief (MAHAR) dengan tegas menolak dan mengutuk rancangan pemindahan yang dicadangkan oleh Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump terhadap rakyat Palestin.
Tumpuan Khamis – 6 Februari 2025
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan di Astro AWANI.
Sewaan 28 helikopter dilakukan secara teratur, ikut keperluan - Mohamed Khaled
Sewaan 28 buah helikopter untuk kegunaan pelbagai agensi keselamatan negara telah dilakukan secara teratur dan bersandarkan keperluan, kata Menteri Pertahanan Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.
Turkiye siasat serangan udara Israel yang bunuh tiga rakyatnya
Pendakwa raya Turkiye melancarkan siasatan terhadap serangan udara Israel yang mengorbankan tiga rakyat Turkiye yang cuba menyeberang dari Lubnan ke Israel.
Polis Johor lumpuh 25 sindiket edar dadah skala besar tahun lepas
Polis percaya berjaya melumpuhkan 25 sindiket pengedaran dadah berskala besar dengan penahanan 99 anggota sindiket itu dan menyita pelbagai aset bernilai RM17.23 juta, tahun lepas.
Mayat ditemukan selepas lapan jam kereta terbabas
Polis berkata mayat lelaki berusia 32 tahun itu ditemukan di timbunan rumput di tepi tebing parit oleh Pasukan Penyelamat di Air (PPDA) pada jarak 100 meter dari kawasan kemalangan.
Permohonan Biasiswa Yang di-Pertuan Agong 2025 dibuka hingga 28 Feb - JPA
Permohonan secara dalam talian bagi Biasiswa Yang di-Pertuan Agong (BYDPA) 2025 dibuka bermula 3 Feb hingga akhir bulan ini.
Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini
Antara pelbagai berita luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.
Pemilu 2024: Prabowo kukuh sebagai pendahulu dalam tinjauan pilihan raya
Prabowo Subianto melebarkan kedudukannya ke atas dua lagi pesaingnya dalam tinjauan simulasi terbaharu.
Debat calon naib presiden, Polis Jakarta kerah 2,000 anggota
Polis Metropolitan Jakarta mengerahkan kira-kira 2,000 anggota untuk memastikan keselamatan ketika berlangsungnya debat calon naib presiden menjelang Pilihan Raya Umum (PEMILU) 2024.
Pemilu 2024: Megawati ancam pecat anggota buat gerakan politik
Megawati Soekarnoputri meminta semua barisan partinya tidak melakukan muslihat politik untuk pemilihan presiden 2024.