Polis Itali dan Agensi Penguatkuasaan Undang-undang Kesatuan Eropah (Europol) pada Selasa mengesahkan telah menahan 24 individu yang terlibat dalam sindiket menjual minyak zaitun palsu di restoran-restoran di seluruh Eropah.
Penangkapan itu merupakan hasil siasatan selama tiga tahun yang bermula dari satu laporan polis oleh seorang pelanggan di Foggia yang berkata rasa minyak zaitun yang dibelinya tidak seperti biasa.
Menurut pendakwa raya di Foggia yang mengetuai siasatan itu, sindiket itu mengimport minyak bunga matahari dari utara Itali dan Turki, dan kemudian ditambah dengan pewarna untuk membuatnya kelihatan seperti minyak zaitun berkualiti tinggi.
Produk itu kemudian dijual di restoran-restoran di Itali termasuk restoran ternama di Rom dan Milan serta seluruh Eropah.
Operasi "Yellow Gold" yang turut melibatkan 250 anggota tentera itu turut merampas barangan bernilai EUR100 juta.
Menurut pihak berkuasa, ini merupakan kes terbesar melibatkan minyak zaitun palsu merentasi sempadan.
Agensi
Wed May 15 2019
Antara barangan yang dirampas pihak berkuasa daripada sindiket tersebut.
FAMA tingkat perolehan kelapa pastikan bekalan mencukupi
FAMA Pahang tangani isu kekurangan bekalan kelapa di pasaran dengan meningkatkan pembelian bagi memastikan bekalan mencukupi terutama menjelang musim perayaan.
'Barber Komuniti' akan diperluas, tingkat sosioekonomi warga kota - Dr Zaliha
Inisiatif 'Barber Komuniti' akan diperluas ke Projek Perumahan Rakyat (PPR) dan Perumahan Awam (PA) di sekitar ibu negara dalam usaha meningkatkan taraf sosioekonomi penduduk.
Laporan portal berita mengelirukan, berniat jahat - Arifin Arif
Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Sabah, Datuk Mohd Arifin Mohd Arif menafikan pendedahan sebuah portal yang mendakwa beliau menawarkan penyelesaian bagi menuduh mulut individu yang mendedahkan skandal rasuah melibatkan aktiviti perlombongan di Sabah.
1,500 anggota, pegawai PDRM ditugaskan di sekitar Batu Caves
Sebanyak 1,500 pegawai dan anggota polis kontinjen Selangor akan ditempatkan di sekitar Batu Caves bagi mengawal keadaan sempena sambutan Thaipusam, Selasa depan.
PAC panggil Loke bukan atas dasar politik - Mas Ermieyati
Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) terkejut dengan kenyataan Menteri Pengangkutan bahawa cadangan untuk memanggil Anthony Loke dianggap bermotifkan politik.
Pengerusinya, Datuk Mas Ermieyati Samsudin berkata, badan siasatan itu adalah sebuah Jawatankuasa Pilihan ditubuhkan Majlis Dewan Rakyat yang bertindak secara profesional.
Pengerusinya, Datuk Mas Ermieyati Samsudin berkata, badan siasatan itu adalah sebuah Jawatankuasa Pilihan ditubuhkan Majlis Dewan Rakyat yang bertindak secara profesional.
MAHAR kecam keras rancangan pemindahan rakyat Palestin
Malaysian Humanitarian Aid & Relief (MAHAR) dengan tegas menolak dan mengutuk rancangan pemindahan rakyat Palestin seperti dicadangkan Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump.
Akaun aplikasi X Tun Dr Mahathir digodam
Aplikasi X milik bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad iaitu @chedetofficial digodam dan tidak dapat diakses pada Rabu.
Hamas tolak sekeras-kerasnya cadangan Trump
Pemimpin Kanan Hamas, Izzat el-Reshiq berkata pihaknya menolak sekeras-kerasnya cadangan Presiden Donald Trump ke atas Gaza.
Palestin milik rakyatnya, cadangan Trump dikecam
Cadangan Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump untuk mengambil alih Semenanjung Gaza mendapat tentangan rakyat Palestin dan menyifatkan ia pelanggaran serius undang-undang antarabangsa.
Lawatan Mirziyoyev perkukuh hubungan Malaysia-Uzbekistan - PM Anwar
Anwar turut menzahirkan keyakinan bahawa lawatan Mirziyoyev itu mampu memberi manfaat yang maksimum kepada Malaysia serta rakyat.
Serangan strok boleh dielak? Ini penjelasan doktor
Sama ada kesan secara langsung atau tidak langsung pengambilan minyak zaitun sangat bermanfaat bagi mengelakkan serangan strok.
Polis Itali tumpas sindiket terbesar jual minyak zaitun palsu
Sindiket itu tumpas dengan penangkapan 24 individu.
Sentiasa lapar? Tambah minyak zaitun dalam makanan anda
Minyak zaitun dapat membantu mengawal sensasi rasa kenyang selepas makan, dan boleh jugs membantu anda untuk mengelak dari ingin mengambil snek.