STOCKHOLM: Selepas beberapa hari sambutan, Raja Sweden Carl XVI Gustaf melengkapkan perayaan ulang tahun ke-50 tahun baginda di atas takhta dengan menaiki kenderaan mewah dan menghadiri konsert ulang tahun yang meriah pada Sabtu.
Kenderaan Raja Carl bersama Ratu Silvia, melalui jalan di pusat Stockholm yang dihadiri beribu-ribu rakyat jelata, lapor Agensi Berita dpa.
Pasangan diraja itu kemudiannya menghadiri konsert yang menampilkan lagu-lagu hits sepanjang pemerintahannya, dengan lagu-lagu Abba yang hasil karyanya pernah meletakkan Sweden sebagai pemenang dalam Eurovision Song Contest (ESC).
Beliau menaiki tahta 50 tahun lepas semasa berusia 27 tahun.
Hari ini, beliau adalah raja paling lama berada di atas tahta dalam sejarah Sweden dan seorang pemerintah paling lama berkhidmat di dunia.
Ratu Silvia Sommerlath, merupakan wanita yang mencetuskan populariti keluarga diraja ini.
Dilahirkan di Heidelberg, Jerman, Ratu Silvia berkenalan dengan baginda pada Sukan Olimpik 1972 di Munich dan berkahwin empat tahun kemudian.
Ketua-ketua negara Nordik yang lain turut memberi penghormatan kepada baginda pada Jumaat, manakala Sabtu dikhaskan kepada rakyat Sweden untuk meraikan raja mereka.
-- BERNAMA
Bernama
Sun Sep 17 2023
Hari ini, Carl XVI Gustaf adalah raja paling lama berada di atas tahta dalam sejarah Sweden dan seorang pemerintah paling lama berkhidmat di dunia. - Foto Reuters
Anwar, Thaksin bincang bawa asean maju ke depan
Perbincangan turut menyentuh mengenai hubugan baik dengan negara-negara luar termasuk Amerika Syarikat dan China, di sebalik ketidaktentuan geopolitik dunia.
Jerebu teruk jejas operasi Lapangan Terbang Don Mueang, Thailand
Laman sesawang Kualiti Udara Bangkok yang dikendalikan oleh Pentadbiran Metropolitan Bangkok, melaporkan pada pagi semalam bahawa jerebu di beberapa kawasan di Bangkok direkodkan pada tahap PM2.5.
ACCCIM gesa kerajaan sedia skim kredit eksport, turun duti import
Gabungan Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Malaysia (ACCCIM) menggesa kerajaan untuk menyediakan skim kredit eksport dan menurunkan duti import.
Trump anggap UK 'tidak selaras dengan kepentingan' AS, ugut kena tarif ke atas EU
Prospek perang dagangan dengan AS dijangka membayangi pertemuan Perdana Menteri Britain Keir Starmer dengan pemimpin EU, selepas Trump menyifatkan EU tidak selaras dengan kepentingan AS.
Prospek permintaan pusat data di ASEAN kekal positif
Prospek permintaan pusat data di ASEAN kekal positif berikutan rantau ini masih berada di peringkat awal kitaran pembinaan pusat data, menurut Maybank Investment Bank (IB) Bhd.
Dalam nota, Maybank IB berkata permintaan pengkomputeran awan di ASEAN terus menunjukkan kadar pertumbuhan tahunan terkumpul sebanyak 20 hingga 30 peratus, menyediakan asas yang stabil kepada pengendali pusat data.
Dalam nota, Maybank IB berkata permintaan pengkomputeran awan di ASEAN terus menunjukkan kadar pertumbuhan tahunan terkumpul sebanyak 20 hingga 30 peratus, menyediakan asas yang stabil kepada pengendali pusat data.
30 pegawai imigresen di lapangan terbang Jakarta dipecat
30 pegawai imigresen telah dipecat susulan dakwaan pemerasan yang mensasarkan pelawat dari China di Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno-Hatta di Jakarta.
Cadangan caruman KWSP pekerja asing kekal sehingga kajian lanjut - Sim
Kerajaan akan mengekalkan cadangan kadar caruman mandatori KWSP untuk pekerja asing, masing-masing dua peratus buat pekerja dan majikan.
ASEAN catat pertumbuhan perlahan pada Januari - SP Global
SP Global berkata landskap pekerjaan kembali stabil, manakala tekanan harga terus mereda, dengan kos operasi dan caj meningkat pada kadar paling perlahan, masing-masing dalam tempoh 18 dan empat bulan.
Myanmar giat pemuliharaan Harimau Bengal
Di sebalik pelbagai cabaran domestik yang mendesak, Myanmar berjaya mengekalkan kira-kira 20 ekor Harimau Bengal, juga dikenali sebagai Harimau India - bukti kepada program pemuliharaan yang berkesan.
Singapura seru pekerja asing laporkan kes sogokan segera
Kementerian tenaga manusia Singapura pada Isnin menggesa pekerja asing untuk segera melaporkan kes wang sogokan susulan pendedahan membabitkan sebuah syarikat kontraktor yang mengenakan bayaran haram sebagai syarat pembaharuan pas kerja.
Raja Sweden Carl XVI Gustaf rai ulang tahun pemerintahan ke-50
Raja Sweden Carl XVI Gustaf melengkapkan perayaan ulang tahun ke-50 tahun baginda di atas takhta dengan menaiki kenderaan mewah dan menghadiri konsert ulang tahun yang meriah.