BEIJING: Kapal angkasa lepas Shenzhou-13 yang membawa tiga angkasawan Zhai Zhigang, Wang Yaping dan Ye Guangfu, berjaya mendarat di Bumi, pada Sabtu.
Pengarah Jabatan Kejuruteraan Penerbangan Angkasa Lepas Bermanusia (CMSEO), Hao Chun berkata sejak tahun 2000, China telah berjaya melakukan penerbangan sebanyak enam kali.
Beliau berkata ia termasuk penerbangan perdana roket Long March 5B, modul teras Tianhe di Stesen Angkasa Lepas, kapal angkasa lepas bermanusia Shenzhou-12 dan Shenzhou-13, kapal pengangkutan kargo Tianzhou-2 dan Tianzhou-3.
"Ia sekali gus mencapai matlamat penentusahan teknologi utama, serta menyediakan asas yang kukuh bagi pembangunan stesen angkasa lepas," katanya.
Menurut jadual ditetapkan, China akan menyelesaikan pembinaan dalam orbit di stesen angkasa lepas sepanjang tahun 2022 menerusi enam kali penerbangan, iaitu pelancaran kapal pengangkutan kargo Tianzhou-4 pada Mei, kapal bermanusia Shenzhou-14 (Jun), kapsul makmal Wentian (Julai), kapsul makmal Mengtian (Oktober), kapal pengangkutan kargo Tianzhou-5 dan kapal bermanusia Shenzhou-15 pada penghujung tahun ini.
"Kami berhasrat membangunkan stesen angkasa lepas China, menjadi wahana memacu pembentukan komuniti berkongsi nasib sesama insan untuk bersama dengan angkasawan dan pasukan teknologi berkaitan dari pelbagai negara dalam usaha mengeksplorasi alam semesta dan mensejahterakan manusia," kata Hao.
Untuk rekod, satu-satunya stesen angkasa lepas antarabangsa mula ditubuhkan pada 1998, dan dijangka berfungsi sehingga tahun 2015, namun tempoh perkhidmatan telah dilanjutkan sebanyak dua kali.
Selepas beberapa tahun, stesen angkasa lepas China berkemungkinan menjadi satu-satunya stesen di dunia ini yang terbuka untuk pelbagai negara.
Dimaklumkan, sebanyak 17 buah negara telah terpilih dalam senarai projek ujian sains dan teknologi dalam kumpulan pertama yang diumumkan China.
-- BERNAMA
Bernama
Mon Apr 18 2022
Kapal angkasa lepas Shenzhou-13 yang membawa tiga angkasawan Zhai Zhigang, Wang Yaping dan Ye Guangfu, berjaya mendarat di Bumi, pada Sabtu. - AP
Qatar lancar jambatan udara dari Jordan salur bantuan ke Gaza
Sejak bermulanya gencatan senjata Gaza, Qatar telah menghantar 65 trak bantuan merentasi sempadan Jordan.
Anwar terima kunjungan Dr Omar Suleiman, bincang gencatan senjata di Gaza
Pertemuan itu membincangkan perkara berkaitan gencatan senjata di Gaza, situasi terkini perkembangan Islam di bawah kepimpinan Presiden Donald Trump.
Lawatan rasmi Presiden Uzbekistan ke Malaysia yang pertama dalam tempoh 20 tahun - Duta
Ini merupakan lawatan pertama Shavkat Mirziyoyev ke Asia Tenggara selepas pilihan raya presiden pada 2023.
Kabinet Belarus letak jawatan
Menurut Perlembagaan Belarus, perdana menteri dan kabinet perlu meletak jawatan selepas pilihan raya.
Trump tangguh tarif Amerika ke atas Mexico selama sebulan
Mexico akan kerah 10,000 tentera Pengawal Kebangsaan di sepanjang sempadan AS-Mexico untuk memerangi penyeludupan fentanyl.
Piala Dunia Hoki Dalam Dewan: Jerman kalahkan Malaysia 12-4
Nicolas Proske dan Ben Hasbach muncul wira apabila masing-masing meledak empat jaringan membantu Jerman memperoleh keseluruhan 12 jaringan.
Kabinet baharu Belgium angkat sumpah
Bart De Wever, ketua parti nasionalis Flemish N-VA yang memenangi pilihan raya persekutuan Jun lalu, memegang jawatan sebagai perdana menteri.
Sekolah ditutup, langkah berjaga-jaga diambil susulan gempa bumi di Pulau Santorini, Greece
Lebih 300 gegaran telah menggegarkan Santorini dan pulau-pulau berdekatan, termasuk Amorgos, sejak Jumaat.
Malaysia sertai fasa kedua Jambatan Udara Kemanusiaan yang diterajui Jordan ke Gaza
Kementerian Luar berkata, penyertaan Malaysia dalam inisiatif itu dipermudahkan melalui kedutaannya di Amman.
Petronas jelaskan penamatan khidmat saluran gas hanya libatkan beberapa bahagian di Sarawak
Petronas berkata, keputusan dibuat selepas kajian menyeluruh terhadap kebolehlaksanaan bahagian khusus SSGP berkenaan.
Stesen angkasa lepas China mungkin jadi satu-satunya yang terbuka untuk pelbagai negara
Stesen angkasa lepas China berkemungkinan menjadi satu-satunya stesen di dunia ini yang terbuka untuk pelbagai negara.