Menurut Agensi Berita Lubnan, beberapa rumah dibakar oleh tentera Israel di bandar Al-Aadaissah.
Tentera Israel juga melepaskan tembakan ke arah pinggir bandar Bint Jbeil dan meletupkan sebuah ladang di kawasan sempadan Aita al-Shaab, menurut laporan penyiar itu.
Tiada kecederaan dilaporkan.
Gencatan senjata yang rapuh dilaksanakan sejak 27 Nov, mengakhiri berbulan-bulan tembakan bersama antara Israel dan Hezbollah yang meningkat menjadi konflik berskala penuh pada September lalu.
Walaupun gencatan senjata termeterai, Israel melakukan hampir 900 pelanggaran, membunuh dan mencederakan puluhan orang di Lubnan termasuk wanita dan kanak-kanak.
Di bawah perjanjian gencatan senjata, Israel sepatutnya menyelesaikan pengundurannya dari selatan Lubnan menjelang 26 Jan, tetapi tarikh akhir dilanjutkan hingga 18 Feb selepas Israel enggan mematuhi perjanjian. - BERNAMA
![](https://img.astroawani.com/2024-10/71728293049_freesize.jpg)