BEBERAPA tahun lalu, CEO Netflix berkata pesaing mereka ialah Fortnite bukannya Disney+.
Semalam, CEO Disney Bob Iger mengumumkan House of Mouse akan melabur $1.5 bilion bagi memiliki saham di dalam Epic Games, syarikat yang membangunkan Fortnite.
Menerusi pelaburan in, “dunia hiburan” Disney akan dibina di dalam dunia Fortnite.
Kesemua IP popular Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, Avatar dan banyak lagi akan boleh diakses menerusi dunia hiburan ini.
Walaupun frasa metamesta tidak digunakan, secara zahirnya ini ialah dunia Disney di dalam ekosistem Fortnite yang boleh diakses sepanjang masa.
Watak Disney boleh dimainkan, kandungan Disney boleh dihasilkan dan lebih penting bagi pemegang IP ialah boleh dibeli oleh pemain.
Perjanjian di antara Disney dan Epic Games di dalam Fornite ini adalah untuk beberapa tahun. Sebelum ini watak Marvel ditawarkan untuk tempoh terhad di dalam Fortnite maka pengumuman hari ini tidaklah begitu mengejutkan.
Permainan video menjana pendapatan yang lebih tinggi berbanding perfileman sejak akhir-akhir ini.
Sinergi di antara Disney dan Epic Games pastinya akan menguntungkan kedua-dua pihak. Lebih-lebih lagi buat Disney yang melihat pendapatan perfileman dan taman tema mereka yang mula merudum. -Amanz
Amanz
Thu Feb 08 2024

Kesemua IP popular Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, Avatar dan banyak lagi akan boleh diakses menerusi dunia hiburan ini. -Amanz
Sultan Pahang zahir kebimbangan pencemaran udara Balok
Sultan Pahang Al Sultan Abdullah Riayatudin Al Mustafa Billah Shah menzahirkan kebimbangan dengan pencemaran yang berlaku di kawasan Balok Baru, Kuantan.
[TERKINI] Permohonan ibu bapa Zayn Rayyan untuk dilepas, dibebas ditolak
Mahkamah Tinggi Shah Alam menolak permohonan ibu bapa Allahyarham Zayn Rayyan Abdul Matin untuk membatalkan pertuduhan serta dilepas dan dibebaskan daripada pertuduhan mengabaikan kanak-kanak autistik itu.
Parlimen Didesak Lulus Pindaan Perlembagaan dan Perhalusi RUU Perkhidmatan Parlimen
Beberapa pertubuhan bebas telah menggesa Parlimen agar meluluskan Rang Undang-Undang Pindaan Perlembagaan 2025 serta memperhalusi Rang Undang-Undang Perkhidmatan Parlimen (PSA).

WFP tutup pejabat di Afrika Selatan susulan pemotongan dana AS
Program Makanan Sedunia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (WFP) mengumumkan pada Isnin bahawa ia menutup pejabatnya di Afrika Selatan.

Bursa Malaysia dibuka rendah, jejak prestasi Wall Street
Pada jam 9.10 pagi, FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) susut 10.84 mata atau 0.69 peratus kepada 1,560.55 daripada penutup semalam pada 1,571.39.
KWSP: Kerajaan belum cadang wajibkan pencarum Islam pilih simpanan Syariah
Kerajaan tidak bercadang untuk mewajibkan golongan pekerja beragama Islam untuk mencarum dalam simpanan syariah Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) semata-mata.
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, beliau bagaimananpun optimis penyamaan kadar dividen KWSP syariah dan konvensional, iaitu 6.3 peratus seperti yang diumumkan baru-baru ini, membuktikan keyakinan tinggi terhadap pelaburan patuh syariah.
Bagaimanapun beliau berkata, rekod penyamaan dividen itu dijangka akan meningkatkan lagi keyakinan pencarum beragama Islam untuk menambah simpanan mereka dalam kategori itu.
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, beliau bagaimananpun optimis penyamaan kadar dividen KWSP syariah dan konvensional, iaitu 6.3 peratus seperti yang diumumkan baru-baru ini, membuktikan keyakinan tinggi terhadap pelaburan patuh syariah.
Bagaimanapun beliau berkata, rekod penyamaan dividen itu dijangka akan meningkatkan lagi keyakinan pencarum beragama Islam untuk menambah simpanan mereka dalam kategori itu.
KWSP ditubuhkan untuk masa depan pencarum - PM
Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata KWSP ditubuhkan untuk menjamin masa depan pencarum tetapi jika bukti keadaan terlalu mendesak, pengurusan KWSP akan beri sedikit kelonggaran. Ini berkaitan soalan yang diajukan oleh YB Shahidan Kasim tentang pemindahan KWSP akaun satu ke KWSP akaun tiga. #AWANInews
Keluar KWSP awal ibarat 'mendera', 'menghukum' pencarum berkenaan - PM
Langkah membenarkan pencarum untuk terus mengeluarkan caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mereka sebelum tiba masanya, seolah-olah seperti mendera dan menghukum kumpulan berkenaan apabila mereka bersara kelak.
Perdana Menteri berkata, statistik menunjukkan majoriti pencarum daripada kalangan kaum Melayu mempunyai simpanan yang sangat kecil, dan mereka akan berhadapan dengan masalah apabila mencapai usia persaraan.
Perdana Menteri berkata, statistik menunjukkan majoriti pencarum daripada kalangan kaum Melayu mempunyai simpanan yang sangat kecil, dan mereka akan berhadapan dengan masalah apabila mencapai usia persaraan.
Caruman pekerja asing lindungi kepentingan pekerja tempatan
Langkah kerajaan untuk mengenakan caruman dua peratus Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) kepada pekerja asing adalah, antara lainnya, untuk mempertahankan kepentingan pekerja tempatan.
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, selain itu, ia juga bagi memastikan kerajaan mempunyai rekod daripada segi pendapatan dan juga jangkaan tempoh perkhidmatan kumpulan berkenaan di negara ini.
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, selain itu, ia juga bagi memastikan kerajaan mempunyai rekod daripada segi pendapatan dan juga jangkaan tempoh perkhidmatan kumpulan berkenaan di negara ini.

Lenovo perlihat konsep komputer riba 3D boleh dikawal melalui cincin
Komputer riba ini ditujukan kepada jurutera dan perekabentuk untuk memudahkan pembangunan projek visual.

Temui karakter kandungan Astro di Home of Kids
Orang ramai dijemput hadir ke Home of Kids yang berlangsung selama empat hari bermula 26 hingga 29 Disember dari jam 10.30 pagi hingga 9 malam di IOI Grand Convention Centre, IOI City Mall, Putrajaya.

Disney tubuh pejabat pemboleh daya teknologi khusus untuk AI, AR
Pejabat ini akan membangunkan teknologi AI dan AR untuk digunakan dalam filem, televisyen, dan taman tema Disney.

'Avatar 3: Fire And Ash' bakal temui peminat pada 2025
James Cameron mengumumkan tajuk filem baharu "Avatar 3: Fire And Ash," yang dijadual ditayangkan pada 2025.

Miniso buka pink store pertama di Malaysia
Jenama rangkaian kedai serbaneka Miniso melebarkan sayapnya dengan pembukaan pink store pertama di pusat beli-belah Pavilion Bukit Jalil.

Disney labur AS$1.5 bilion dalam Epic Games, IP muncul di ekosistem Fortnite
Kesemua IP popular Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, Avatar dan banyak lagi akan boleh diakses menerusi dunia hiburan ini.

Disney+ mula halang perkongsian kata laluan di AS
Disney Mula Menghalang Perkongsian Kata Laluan Di Amerika

Netflix akan tamatkan pelan 'Basic' tanpa iklan di beberapa negara
Ia akan dilakukan di Kanada terlebih dahulu sebelum turut akan ke Amerika Syarikat dan UK pada Q2 2024.

Disney 'hilang' hak cipta Mickey Mouse
Hak cipta bagi versi awal watak itu tamat selepas 95 tahun sepertimana mengikut undang-undang di AS.

'The Little Mermaid' ungguli carta pecah panggung di Amerika Utara
Filem The Little Mermaid mendahului carta jualan tiket pecah panggung di benua Amerika Utara dengan anggaran jualan dalam masa tiga hari pada hujung mencecah AS$95.5 juta.

Ini 4 sebab kenapa anda perlu tonton filem The Little Mermaid
The Little Mermaid. Sebuah kisah dongeng yang mengangkat kecintaan si duyung bernama Ariel terhadap kehidupan manusia di darat.