Keputusan sama ada filem animasi tempatan, 'Upin dan Ipin: Keris Siamang Tunggal' terbitan Les' Copaque Production terpilih dalam senarai lima calon akhir bagi Anugerah Akademi atau lebih dikenali sebagai Oscar's, akan diketahui esok (13 Jan).
Pengarah Urusan Les' Copaque Production Burhanuddin Md Radzi berkata syarikat itu telah menghantar sendiri pencalonan ke anugerah filem paling berprestij di dunia itu ke Los Angeles, Amerika Syarikat bagi kategori filem animasi terbaik, kerana hanya mempunyai waktu singkat iaitu enam hari sebelum tarikh tutup.
"Penganjur meminta sebanyak 300 keping cakera video digital (DVD) untuk diedarkan kepada juri. Sekiranya kami menghantar melalui pos, DVD mungkin akan sampai lambat yang sekaligus berisiko penyertaan ditolak.
"Oleh itu, saya membuat keputusan untuk menerbangkan kakitangan syarikat ke Los Angeles bagi memastikan DVD itu sampai kepada pihak penganjur sebelum tarikh tutup," katanya dalam satu kenyataan pada Ahad.
Filem animasi berkenaan mencatatkan sejarah apabila menjadi filem pertama negara bagi kategori berkenaan yang berjaya menempatkan diri dalam senarai 32 calon akhir daripada ratusan penyertaan yang diterima dari seluruh dunia.
Filem yang menelan belanja RM20 juta itu menampilkan kembar kegemaran Malaysia itu bersama karakter kisah Melayu tradisional, seperti Mat Jenin, Raja Bersiong, Nakhoda Ragam dan Si Tanggang dan mencatat kutipan RM26 juta ketika ditayangkan tahun lepas.
Sementara itu, Burhanuddin berkata filem itu dihasilkan untuk pasaran global, dengan dimasukkan orkestra, nilai dan budaya tempatan yang dilihat tidak ada dalam animasi lain.
"Sebab itu filem ini boleh diterima di luar negara dan akan ditayangkan di beberapa negara lain. Filem animasi itu juga telah ditayangkan di Indonesia, Filipina dan Vietnam, dan sedang menunggu tarikh di China.
"Semuanya sudah rasmi dan bakal ditayangkan di 10,000 buah pawangan di negara berkenaan. Kita memperuntukkan RM6 juta untuk promosi di China dengan anggaran pulangan sebanyak RM2 billion. Selain China, filem ini juga akan ditayangkan di Turki sedikit masa lagi. Setakat ini, 200 pawagam sudah memberi persetujuan untuk menayangkan Upin dan Ipin," katanya.
Beliau berkata animasi Malaysia sangat terkenal di ASEAN serta mempunyai potensi ke pasaran global, dengan Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) telah melakukan tugas dengan baik apabila mula memberi fokus kepada animasi dan membantu banyak syarikat berkembang.
Mengenai perancangan seterusnya syarikat itu, Burhanuddin berkata pihaknya merancang untuk membina taman tema seperti Disneyland tetapi konsepnya sudah pasti Upin dan Ipin dan persekitaran seperti dalam filem.
"Ia mempunyai dua jenis iaitu indoor di Kuala Lumpur melibatkan pelaburan sebanyak RM60 juta dan lokasinya sudah dikenal pasti. Seterusnya kita merancang untuk membina taman tema konsep outdoor.
"Yang ini melibatkan pelaburan berbilion ringgit. Mungkin pihak kerajaan ataupun agensi seperti MDEC boleh membantu kami mencari lokasi sesuai kerana sehingga kini belum dapat lokasi untuk taman tema outdoor ini," katanya.
-- BERNAMA
Bernama
Sun Jan 12 2020

Dari dunia penyiaran tempatan, dua kanak-kanak ikonik, Upin & Ipin, kini menanti pengiktirafan di peringkat antarabangsa. - Facebook/upinipinofficial
AWANI Tonight: Trump’s Tariffs on Steel, Aluminium Take Effect
In the latest move from Washington, levies on all U.S. aluminium and steel imports came into effect at midnight, impacting numerous nations from Brazil to South Korea. The measure under U.S. President Donald Trump imposes a flat 25 percent duty on steel and aluminium entering the country, removing all previous exemptions.

Malaysia terus pantau situasi perdagangan global, nilai implikasi ke atas ekonomi negara - Liew
Kerajaan terus memantau situasi perdagangan global dalam mendepani perubahan dasar perdagangan agresif oleh Amerika Syarikat (AS) dan menilai implikasinya ke atas perkembangan ekonomi negara.
Agenda AWANI: E-Sepakat pantau isu-isu perpaduan termasuk yang dibangkitkan ahli politik – TKSU Kementerian Perpaduan Negara
Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian Perpaduan Negara, Mohamad Sobri Mat Daud berkata sistem e-Sepakat digunakan Kementerian Perpaduan Negara untuk memantau sebarang isu-isu perpaduan yang dibangkitkan di setiap peringkat masyarakat. Jelasnya, sistem berkenaan turut memantau isu-isu sensitif yang dibangkitkan oleh pemimpin-pemimpin tempatan. #AgendaAWANI
Agenda AWANI: Bina Semula Gaza: Wujudkan kerajaan teknorat Gaza, jamin pembangunan mampan – Pengarah IEIJS
Pengarah Institut Kecemerlangan Pangajian Baitulmaqdis (IEIJS) Universiti Utara Malaysia (UUM), Prof. Madya. Dr. Aminurraasyid Yatiban berkata sebuah kerajaan teknokrat di Palestin perlu diwujudkan untuk memastikan pembangunan semula Gaza yang lebih mampan. Jelasnya, Palestin tidak miskin tokoh dalam pelbagai kepakaran yang berupaya memimpin pembangunan wilayah terkepung itu. #AgendaAWANI
Agenda AWANI: Kementerian Perpaduan Negara ketengahkan etnik Portugis, Chetti demi meraikan kepelbagaian - TKSU
Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian Perpaduan Negara, Mohamad Sobri Mat Daud berkata Kementerian Perpaduan Negara mengambil inisiatif mengetengahkan etnik-etnik minoriti dalam negara seperti etnik Portugis dan Chetti di Melaka. Jelasnya, langkah ini bagi memastikan kaum-kaum majoriti turut menghargai kepelbagaian yang sedia-ada di Malaysia. #AgendaAWANI

Konsep Negara Bangsa jadi fokus KPN bentuk masyarakat bersatu padu
Kementerian Perpaduan Negara (KPN) memilih tema 'Harmoni Dalam Kepelbagaian' dan Konsep Negara Bangsa sebagai fokus utama tahun ini.
Agenda AWANI: Bina Semula Gaza: Negara Arab mungkin bertegas kerana bimbang rakyat memberontak – Pengarah IEIJS
Pengarah Institut Kecemerlangan Pangajian Baitulmaqdis (IEIJS) Universiti Utara Malaysia (UUM), Prof. Madya. Dr. Aminurraasyid Yatiban berkata bimbang dengan risiko pemberontakan rakyat sendiri mungkin menjadi faktor yang menyebabkan negara-negara Arab bertegas dalam isu bina semula Gaza. Jelasnya, masyarakat awam Arab sememangnya tidak berbelah bahagi menyokong pembelaan nasib rakyat Palestin. #AgendaAWANI
AWANI 7:45 [12/3/2025] – Henti polemikkan isu 3R | Sindiket pendaftaran kelahiran | Bukan bailout | Bukan lagi lubuk rezeki
Laporan berita padat dan ringkas #AWANI745 bersama Jasmine Abu Bakar
Tumpuan #AWANI745 malam ini:
-Pemimpin politik perlu berhenti jadi badut, titah Sultan Pahang
-Rasuah daftar keahlian: Penjawat awam, pengamal perubatan dan undang-undang ditahan
-Suntikan RM1.1 bilion untuk Sapura energy bukan 'bailout' tetapi pelaburan
-Pengasuh didakwa bunuh kanak-kanak tiga tahun
Tumpuan #AWANI745 malam ini:
-Pemimpin politik perlu berhenti jadi badut, titah Sultan Pahang
-Rasuah daftar keahlian: Penjawat awam, pengamal perubatan dan undang-undang ditahan
-Suntikan RM1.1 bilion untuk Sapura energy bukan 'bailout' tetapi pelaburan
-Pengasuh didakwa bunuh kanak-kanak tiga tahun
AWANI Ringkas: 12 direman kes rasuah pendaftaran kelahiran
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
AWANI Ringkas: Pengarah syarikat terbabit pengubahan wang haram direman
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

Michelle Yeoh bawa pulang trofi Oscar ke Ipoh
Pelakon berusia 61 tahun itu turut membawa trofi berkenaan menziarahi kubur mendiang bapanya, Datuk Yeoh Kian Teik.

Lakaran sejarah aktres Michelle Yeoh harap jadi inspirasi atlet negara - Nicol
Datuk Nicol David berharap kejayaan bersejarah Tan Sri Michelle Yeoh akan memberi inspirasi kepada atlet Malaysia merangkul Anugerah Sukan Dunia Laureus yang berprestij pada satu masa nanti.

Berita tular PM beri cuti umum Rabu ini adalah palsu - JPM
JPM menafikan satu tangkap layar berita tular di media sosial memetik Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan cuti umum pada Rabu ini susulan kemenangan Tan Sri Michelle Yeoh di Oscar.

Rakyat Malaysia gembira Michelle Yeoh lakar sejarah Oscar
Mesej ucapan tahniah kepada Tan Sri Michelle Yeoh membanjiri media sosial hari ini selepas pelakon kelahiran Malaysia itu memenangi Anugerah Oscar bagi kategori Pelakon Wanita Terbaik.

Michelle Yeoh tercalon Pelakon Wanita Terbaik Anugerah Oscar
Yeoh, 60, menerima pencalonan Oscar pertamanya dalam kategori Pelakon Wanita Terbaik untuk lakonannya dalam Everything Everywhere All At Once.

Willow Smith tidak terkesan dengan insiden bapanya tampar Chris Rock
Willow berkata dia berasa sedemikian kerana dia melihat keluarganya sebagai manusia biasa.

Anugerah Oscar: Barisan pelakon ternama diumumkan sebagai penyampai
Antara nama popular yang didedahkan adalah pelakon Brad Pitt, Halle Berry, Harrison Ford dan Reese Witherspoon.

'Perempuan Tanah Jahanam' ke Oscar: Semua genre filem sama berharga - Joko Anwar
Joko Anwar berkata tidak wujudnya kelas ataupun kasta dalam dunia perfileman kerana semua genre filem itu sama nilainya.

'Upin & Ipin: Keris Siamang Tunggal' tidak ke senarai akhir Oscar, Les' Copaque tetap bangga!
Pihak terbitan Les' Copaque Production tetap berbangga berjaya disenaraikan dalam pencalonan awal.

Oscar: Gary Oldman rangkul anugerah pelakon terbaik
Beliau memenangi anugerah pertamanya daripada lakonannya sebagai Winston Churchill dalam filem Darkest Hour.