Sekurang-kurangnya 12 bayi pramatang terkorban dalam satu kebakaran yang memusnahkan wad bersalin di sebuah hospital di Baghdad pada Rabu.
Menurut pegawai perubatan dan keselamatan, Jassem Lateef al-Karkh dari Direktorat Kesihatan Baghdad, hanya tujuh bayi dapat diselamatkan dan dibawa ke wad lain.
Sementara itu, jurucakap Kementerian Kesihatan Ahmed al-Rudeini memaklumkan bahawa kebakaran di hospital Yarmuk di barat Baghdad itu disebabkan oleh masalah pada sistem elektrik yang berlaku selepas tengah malam (2100 GMT Selasa).
"Seramai 29 wanita yang berada di wad sama telah dipindahkan ke hospital lain," katanya.
Pasukan keselamatan menutup kawasan itu ketika pasukan forensik menggeledah wad yang terbakar itu manakala ibu bapa serta saudara-mara berkumpul di luar menunggu maklumat daripada pihak berkuasa.
Sebuah mesin inkubator yang hangus dapat dilihat di luar pintu masuk ke hospital yang dikawal ketat pihak polis.
Situasi bertambah sukar apabila mayat bayi dijumpai dalam keadaan rentung dan menyukarkan proses mengenal pasti mayat.
Agensi
Wed Aug 10 2016
![12 bayi pramatang maut dalam kebakaran hospital di Baghdad 12 bayi pramatang maut dalam kebakaran hospital di Baghdad](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/http://img.astroawani.com/2016-08/71470830559_BaghdadHospital.jpg)
Sekurang-kurangnya 12 bayi pramatang terkorban dalam satu kebakaran yang memusnahkan wad bersalin di sebuah hospital di Baghdad pada Rabu. -Reuters
AWANI Tonight 7 Feb 2025
AWANITonight with @Hafiz_Marzukhi
1. Govt appoints three companies for vehicle inspections
2. Jakim's advise not policy, says Govt
1. Govt appoints three companies for vehicle inspections
2. Jakim's advise not policy, says Govt
![Thaipusam: Lebih 20 jalan di pusat bandar ditutup mulai Ahad - Polis Thaipusam: Lebih 20 jalan di pusat bandar ditutup mulai Ahad - Polis](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-01/71706151609_thaipusam.jpg)
Thaipusam: Lebih 20 jalan di pusat bandar ditutup mulai Ahad - Polis
Lebih 20 jalan di sekitar ibu kota akan ditutup dan dilencongkan secara berperingkat bermula pada Ahad ini bagi memberi laluan kepada perarakan pedati bersempena dengan sambutan Thaipusam.
It's About YOUth: Creating a greener future with art
Can art inspire a greener future? Andrew Woon from Faber-Castell Malaysia and young artist Chan Ellen explore the transformative power of art in fostering environmental awareness among youth.
![Liputan 5G di Sarawak capai 63.8 peratus kawasan berpenduduk - Pengurus Besar SMA Liputan 5G di Sarawak capai 63.8 peratus kawasan berpenduduk - Pengurus Besar SMA](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-04/51681888525_malaysia.jpg)
Liputan 5G di Sarawak capai 63.8 peratus kawasan berpenduduk - Pengurus Besar SMA
Tahun lepas juga menyaksikan SMA memperkukuh keselamatan siber untuk agensi kerajaan negeri menerusi Program CyberSarawak.
![Setiausaha Agung ASEAN tegaskan komitmen perkukuh hubungan media pada sesi libat urus Setiausaha Agung ASEAN tegaskan komitmen perkukuh hubungan media pada sesi libat urus](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/81738926925_TBASEAN.jpg)
Setiausaha Agung ASEAN tegaskan komitmen perkukuh hubungan media pada sesi libat urus
Setiausaha Agung ASEAN Dr Kao Kim Hourn menegaskan komitmennya untuk memperkukuh hubungan dengan komuniti media.
![Polis sahkan terima laporan penemuan bangkai kucing Polis sahkan terima laporan penemuan bangkai kucing](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/61738937858_BangkaiKucingTong.jpg)
Polis sahkan terima laporan penemuan bangkai kucing
Ketua Polis Daerah Timur Laut ACP Abdul Rozak Muhammad mengesahkan pihaknya ada menerima laporan.
![MBPP bersihkan 4,440 kg sampah di sebuah rumah MBPP bersihkan 4,440 kg sampah di sebuah rumah](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/51738922573_RumahSampah.jpg)
MBPP bersihkan 4,440 kg sampah di sebuah rumah
Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) mengutip dan membersihkan 4,440 kilogram (kg) sampah sarap yang berpotensi menjadi pusat pembiakan serangga pembawa penyakit, di sebuah rumah di daerah Barat Daya.
![Hakim Persekutuan AS sekat sementara rancangan Trump kurangkan pekerja kerajaan pusat Hakim Persekutuan AS sekat sementara rancangan Trump kurangkan pekerja kerajaan pusat](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/81738936941_TBWhiteHousejpg.jpg)
Hakim Persekutuan AS sekat sementara rancangan Trump kurangkan pekerja kerajaan pusat
Keputusan itu dibuat beberapa jam sebelum tarikh akhir pada tengah malam untuk pekerja memilih program peletakan jawatan yang ditangguhkan.
AWANI Tonight: Jakim’s advice not policy, needs govt approval - Cabinet
Jakim may advise Muslims on safeguarding their faith but this does not equate to official policy, says the government. Any policies must also receive Cabinet approval before implementation.
Consider This: Yayasan Tunku Abdul Rahman — Reimagining Scholarships
Many people think scholarships are just about money. But the Tunku Abdul Rahman Foundation (Yayasan TAR) is proving that education support can be much more than financial aid. By redefining what it means to qualify for a scholarship, YTAR now prioritizes equity and representation—giving opportunities to those who need them most. On this episode of #ConsiderThis Melisa Idris speaks with Ida Thein, CEO of Yayasan Tunku Abdul Rahman & Co-Founder of Closing The Gap Malaysia, and Kuhaneetha Bai, 2022 AHAM-Tunku Scholar.
![12 bayi pramatang maut dalam kebakaran hospital di Baghdad 12 bayi pramatang maut dalam kebakaran hospital di Baghdad](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/http://img.astroawani.com/2016-08/71470830559_BaghdadHospital.jpg)
12 bayi pramatang maut dalam kebakaran hospital di Baghdad
Situasi bertambah sukar apabila mayat bayi dijumpai dalam keadaan rentung dan menyukarkan proses kenal pasti mayat.