Dua belas kawasan mencatat bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) tidak sihat setakat 8 pagi ini.
Menurut laman sesawang Jabatan Alam Sekitar (JAS), kawasan berkenaan ialah Kuala Selangor dengan bacaan 155, Nilai (143), Pelabuhan Klang (137), Banting (134), Putrajaya (124), Bukit Rambai (117), Batu Muda dan Seremban masing-masing dengan bacaan 112.
Kawasan lain ialah Petaling Jaya (107), Shah Alam (103), Sri Aman (101) dan Tanjung Malim (100).
Tiga lokasi lain menghampiri bacaan IPU tidak sihat iaitu Cheras (99), Port Dickson (98) dan Bandaraya Melaka (95).
Bacaan IPU baik berada antara 0-50, sederhana (51-100), tidak sihat (100-200), sangat tidak sihat (200-300) dan berbahaya pada bacaan melebihi 300.
Bernama
Thu Mar 13 2014


KPDN Kedah tawar 36,000 insentif e-dompet di Bazar Ramadan Rahmah
KPDN Kedah menawarkan 36,000 insentif e-dompet untuk direbut pengunjung di enam lokasi Bazar Ramadan Rahmah (BRR) 2025 di seluruh negeri.

Rubio lawat Arab Saudi, Kanada bincang mengenai Ukraine, keselamatan global
Rubio dijadual memulakan lawatannya ke Jeddah pada Isnin selama tiga hari dan akan bertemu rakan sejawatannya dari Ukraine.
LHDN kutip peningkatan hasil RM1.46 bilion - PM Anwar
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim yakin dengan memperbaiki tata kelola, mempertahankan semangat dan disiplin serta memperkenalkan instrumen baharu seperti e-Invoice, hasil negara akan melonjak tinggi.
"Kita tahu negara itu berkembang, sistem itu mantap tetapi masih ada ruang kelemahan dan kebocoran. Dan saya bangga hasil prestasi hasil menunjukkan ada semangat, dorongan, keupayaan dan pimpinan menyempurnakan tanggungjawab," katanya.
Beliau berkata mana-mana pihak terutamanya golongan 'maha kaya' tidak diberi ruang terlepas daripada memenuhi tanggungjawab sebagai rakyat dan warganegara dengan membayar cukai.
"Kita tahu negara itu berkembang, sistem itu mantap tetapi masih ada ruang kelemahan dan kebocoran. Dan saya bangga hasil prestasi hasil menunjukkan ada semangat, dorongan, keupayaan dan pimpinan menyempurnakan tanggungjawab," katanya.
Beliau berkata mana-mana pihak terutamanya golongan 'maha kaya' tidak diberi ruang terlepas daripada memenuhi tanggungjawab sebagai rakyat dan warganegara dengan membayar cukai.

Keazaman politik, insentif industri, dasar penting perkasa peranan wanita
Walaupun kerajaan telah melaksanakan pelbagai program, kekurangan keterlibatan wanita pada peringkat pembuat dasar perlu diberi perhatian.

Jambatan Angkat Kuala Terengganu, pertama di dunia guna tenaga solar sepenuhnya
Jambatan ikonik yang terletak di pusat bandar raya itu menerima sijil pengiktirafan daripada The International Tracking Standard Foundation.

Bursa Malaysia dibuka rendah
Pada 9.10 pagi, FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) merosot 7.85 mata kepada 1,539.42 daripada 1,547.27 pada Jumaat lepas.
[Data & Statistik] Prestasi Bursa Malaysia setakat 10 Mac 2025
Bursa Malaysia dijangka meningkat minggu ini didorong sentimen positif dan minat baharu terhadap saham kukuh.
Bagaimana prestasi dagangan FBM KLCI setakat pagi Isnin? Ikuti perkembangan lanjut di Niaga AWANI.
Bagaimana prestasi dagangan FBM KLCI setakat pagi Isnin? Ikuti perkembangan lanjut di Niaga AWANI.
Ketegangan Perdagangan Global: Strategi Pelaburan di Malaysia Bersama Mohd Sedek Jantan
Ketua Penyelidikan Pelaburan UOB Kay Hian Wealth Advisors, Mohd Sedek Jantan, membincangkan impak ketegangan perdagangan global terhadap ekonomi Malaysia, sektor yang berpotensi, dan strategi pelaburan yang bijak dalam menghadapi ketidakpastian pasaran.

Barcelona dedah Lamine Yamal teguh berpuasa
Kelab itu sebaliknya menaruh kepercayaan terhadap pakar pemakanan skuad pertama, Silvia Tremoleda, untuk menyelia diet pemain.
Ringgit diunjur terus bertahan, cecah 4.41-4.45 berbanding dolar AS minggu ini
Langkah Bank Negara Malaysia (BNM) mengekalkan kadar dasar semalaman (OPR) dan prospek ekonomi makro Malaysia yang kukuh akan terus memacu ringgit yang diunjur diniagakan dalam julat 4.41-4.45 berbanding dolar Amerika Syarikat (AS), minggu ini.

Bacaan IPU tinggi, penduduk Kota Bharu ambil langkah pakai pelitup muka
Semalam, Kota Bharu dan Tanah Merah mencatatkan Indeks Pencemaran Udara (IPU) tidak sihat dengan bacaan 107 dan 104.

Cheras, Segamat terus catat IPU tidak sihat
Empat kawasan mencatatkan IPU bacaan tidak sihat iaitu Segamat, Cheras, Seberang Jaya, Pulau Pinang dan Kuala Terengganu setakat jam 10 malam Ahad.

Kualiti udara di Lembah Klang terjejas teruk hari ini
Empat kawasan di Selangor mencatatkan bacaan IPU tertinggi iaitu Pelabuhan Klang (178), Shah Alam (160), Kuala Selangor (141), Banting dan Petaling Jaya, masing-masing (134).

JEREBU: Pelabuhan Klang hampiri tahap berbahaya
Pelabuhan Klang mencatatkan bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) sangat tidak sihat apabila ia mencecah bacaan 218 setakat pukul 2 petang ini.

12 kawasan catat bacaan IPU tidak sihat
Dua belas kawasan mencatat bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) tidak sihat setakat 8 pagi ini.