KUALA LUMPUR : Jenazah tokoh korporat ternama, Allahyarham Tan Sri Mustapha Kamal Abu Bakar selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Bukit Kiara di sini, kira-kira pukul 3 petang.
Van membawa jenazah tiba di tanah perkuburan berkenaan pada kira-kira pukul 2.30 petang selepas selesai disembahyangkan di kediaman Allahyarham di Damansara Perdana, di sini, yang disertai lebih 200 jemaah.
Lebih memilukan, van jenazah yang ‘mengiringi’ perjalanan terakhir pengasas syarikat hartanah, MK Land itu merupakan sumbangan Allahyarham kepada kariah pada tahun 2019.
Suasana sedih menyelubungi majlis pengebumian dan sebaik selesai talkin dibacakan, rata-rata yang hadir kelihatan sebak ketika menyiramkan air di atas pusara Allahyarham.
Allahyarham meninggal dunia di Institusi Jantung Negara (IJN) kira-kira pukul 7.45 pagi, Isnin akibat sakit tua.
Allahyarham yang berusia 73 tahun, dimasukkan ke IJN tiga hari lalu selepas mengadu sakit dada.
Beliau meninggalkan isteri Puan Seri Wan Nong Wan Ibrahim, tiga anak perempuan Felina, Datuk Fazwirnna dan Farah Mahami serta seorang anak lelaki Ahmad Khalif dengan 15 cucu.
Terdahulu, antara yang hadir memberi penghormatan terakhir adalah Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail; isteri bekas perdana menteri, Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali; Menteri Luar, Datuk Seri Saifuddin Abdullah, Menteri Kanan Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof dan bekas Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir.
Umavathi Ramayah
Mon Jul 25 2022
Van membawa jenazah tiba di tanah perkuburan berkenaan pada kira-kira pukul 2.30 petang selepas selesai disembahyangkan di kediaman Allahyarham di Damansara Perdana. - Astro AWANI/Shahir Omar
K9 bantu kesan pemuda dikhuatiri lemas
Dua anjing pengesan itu dibawa untuk mengesan mangsa, Ahmad Khairul Nizam Sudin, 22, dengan kaedah pencarian di tebing dan sungai.
Dasar baharu Trump 2.0 jadi tumpuan perbahasan Dewan Rakyat
Ahli Parlimen yang mengambil bahagian dalam perbahasan membangkitkan kebimbangan terhadap tindakan Trump yang dilihat boleh mencetuskan perang perdagangan global.
Bincang isu iklim secara menyeluruh, bukan berasingan
Pengarah Pusat Pencegahan dan Kesiapsiagaan Bencana (DPPC), UTM, Dr Khamarrul Azahari Razak berkata, ini kerana krisis iklim memberi impak besar kepada pelbagai sektor antaranya seperti pertanian, perikanan dan penternakan.
Tiga pemandu van sekolah ditahan curi motosikal
Ketua Polis Daerah Ampang Jaya ACP Mohd Azam Ismail berkata ketiga-tiga suspek lelaki berusia 61, 52 dan 50 tahun itu ditahan pada 3 Feb lepas.
Pembantu rumah curi barang majikan ditahan
Tindakan pembantu rumah warga Indonesia mencuri telefon bimbit dan iPad milik majikannya yang juga juruterbang sebelum melarikan diri, mengundang padah apabila ditahan polis semalam.
Jenayah: Tiga pemandu van sekolah ditahan curi motosikal
Tiga pemandu van sekolah ditahan kerana disyaki mencuri sebuah motosikal di kawasan parkir di hadapan Plaza Flamingo, Hulu Kelang, Ampang Jaya pada 29 Jan lepas.
Polis tahan pekerja ladang bantu siasatan penemuan mayat lelaki
Polis menahan seorang pekerja ladang bagi membantu siasatan susulan penemuan mayat seorang lelaki yang dipercayai dibunuh di sebuah kedai di Bukit Sekilau pada Selasa.
Ketua Polis Daerah Kuantan ACP Wan Mohd Zahari Wan Busu berkata suspek berusia 29 tahun itu yang juga kenalan mangsa ditahan di lokasi kejadian kira-kira 8.30 malam.
Ketua Polis Daerah Kuantan ACP Wan Mohd Zahari Wan Busu berkata suspek berusia 29 tahun itu yang juga kenalan mangsa ditahan di lokasi kejadian kira-kira 8.30 malam.
K9 bantu kesan pemuda dikhuatiri lemas
Penolong Pengarah Bahagian Operasi dan Penyelamat Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Pahang Mohd Salahuddin Isa berkata dua anjing pengesan itu, Lady dan Grouse dibawa untuk mengesan mangsa, Ahmad Khairul Nizam Sudin, 22, dengan kaedah pencarian di tebing dan sungai.
Mayat ditemukan selepas lapan jam kereta terbabas
Penolong Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Selangor Ahmad Mukhlis Mukhtar berkata mayat lelaki berusia 32 tahun itu ditemukan di timbunan rumput di tepi tebing parit oleh pasukan penyelamat di air (PPDA) pada jarak 100 meter dari kawasan kemalangan.
Dewan Rakyat: Kepengerusian ASEAN, langkah tangani geopolitik antara fokus hari ini
Objektif Kepengerusian ASEAN, langkah menangani isu geopolitik dan program Sumbangan Asas Rahmah (SARA) antara tumpuan persidangan Dewan Rakyat hari ini.
Jenazah Mustapha Kamal selamat dikebumikan
Allahyarham meninggal dunia di Institusi Jantung Negara (IJN) kira-kira pukul 7.45 pagi, Isnin akibat sakit tua.
Mengenang Mustapha Kamal: Arwah sokong usaha MPI bangunkan kewartawanan - Chamil Wariya
Pengasas pemaju hartanah Emkay, Allahyarham Tan Sri Mustapha Kamal, merupakan individu yang sangat menghargai peranan media dalam perniagaannya, kata Ketua Pegawai Eksekutif MPi Datuk Chamil Wariya.
Mohamed Azmin ucap takziah kepada keluarga Mustapha Kamal
Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mengucapkan takziah kepada keluarga tokoh korporat dan pengasas Emkay Group, Allahyarham Tan Sri Mustapha Kamal Abu Bakar yang meninggal dunia pagi Isnin.
Jenazah Mustapha Kamal dijangka dikebumi selepas solat Zohor
Jenazah tokoh korporat ternama, Allahyarham Tan Sri Mustapha Kamal Abu Bakar akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Bukit Kiara di sini hari ini selepas solat Zohor.
Tan Sri Mustapha Kamal meninggal dunia
Pengasas syarikat hartanah MK Land itu meninggal dunia di Institut Jantung Negara awal pagi Isnin.