BANGI: Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi jaminan bahawa sebarang program atau nafas baharu melibatkan golongan muda, akan diputuskan sendiri oleh kumpulan itu dan dibincangkan di peringkat kerajaan.
Perdana Menteri berkata, pendekatan falsafah Malaysia Madani tidak terikat dengan pemikiran lapuk dan jumud kerana untuk meletakkan Malaysia kekal sebagai sebuah negara yang hebat di dunia, ia bergantung kepada golongan muda.
Jelas Anwar lagi, dalam mendepani masalah anak muda, Kerajaan Perpaduan juga memilih pendekatan berbeza dan tidak sekadar memberi nasihat atau berbentuk leteran orang tua.
"Kita tak mahu ada unsur yang memecahbelahkan kita (Malaysia). Kita adalah saudara... baik Melayu, Cina, India, Dayak atau Kadazan.
"Hari ini Malaysia telah jangkau dasar enam dekad, dan siapa yang tentukan sama ada Malaysia kekal sebagai satu negara hebat di dunia?
"Yang akan tentukan bukan orang tua yang lapuk pemikiran... yang nak pecahkan rakyat, (tetapi) yang akan tentukan masa depan ini (untuk hidup) bersaudara, bekerja menyelamat bangsa dan negara, adalah anak-anak muda sendiri," katanya ketika merasmikan Majlis Pelancaran Rakan Muda (Nafas Baru) di Dewan Canselor Tun Abd Razak (DECTAR), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), di sini hari ini.
Mengulas lanjut, Perdana Menteri berkata Rakan Muda merupakan satu program yang memberi ruang untuk memilih dengan kerangka besar adalah persiapan bagi satu generasi yang mempunyai cita-cita murni, kemanusiaan, insan, serta hormat satu sama lain.
Selain itu, Anwar berkata Rakan Muda dengan suntikan nafas baharu adalah kerangka anak muda yang senang dengan kebaikan dan persaudaraan, kemajuan teknologi baharu serta membenci amalan rasuah.
"Ya benci dengan rasuah, benci dengan hipokrasi dan salah guna kuasa, serta benci dengan orang yang menghina kaum-kaum lain. Jadi, ini gesaan 'Pakcik Anwar' petang ini.
"Saya seperti anda, rasa lega bila kita lihat semangat anak-anak muda daripada pelbagai kaum, agama dan daerah datang dengan satu cita-cita - bagaimana kita boleh menyelamatkan generasi ini, memupuk nilai-nilai yang luhur dan menyelamatkan negara kita," ujar Perdana Menteri lagi.
Beliau menambah, Kerajaan Perpaduan yang dibarisi dengan menteri dan timbalan menteri boleh menjadi juru bicara buat anak-anak muda menerusi program keprihatinan yang dilaksanakan bersama penjawat-penjawat awam.
"Bagi pihak Kerajaan Perpaduan dengan falsafah Malaysia Madani, percayalah, Insya-Allah saya akan beri apa jua sokongan yang perlu kepada anak muda," kata Perdana Menteri.
Rakan Muda adalah program pemupukan minat, penggilapan bakat dan pernyerlahan potensi diri melibatkan belia berumur 15 hingga 25 tahun yang diperkenalkan kerajaan pada 1994.
Hasimi Muhamad
Sun Jun 25 2023
Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi jaminan bahawa sebarang program atau nafas baharu melibatkan golongan muda, akan diputuskan sendiri oleh kumpulan itu dan dibincangkan di peringkat kerajaan. - FB Rakan Muda
Gelagat Tun M, isteri main bola cuit hati netizen
Gelagat mesra bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mencuri tumpuan netizen apabila beliau dilihat meluangkan masa beriadah bersama isterinya, Tun Dr Hasmah Mohamad Ali.
Wakil Rakyat perlu rajin teliti usul sebelum dibawa ke Parlimen
Wakil-wakil disaran lebih rajin dan proaktof dalam meneliti isu-isu serta usul yang akan dibawa ke Parlimen.
Lebih 800 kes kesihatan di PPS Sabah dan Sarawak
Kementerian Kesihatan mengesan lebih 800 kes kesihatan melalui pemeriksaan yang dijalankan terhadap 9,379 mangsa di PPS di Sabah dan Sarawak.
[Data & Statistik] Pencerobohan Kapal Nelayan Asing 2020 - 2023
Malaysia mengalami kerugian berjumlah rm823 juta akibat pencerobohan kapal nelayan asing, antara 2020 hingga 2023
Menurut data yang dikeliarkan Jabatan Perikanan (DOF), Agensi Penguatkuasa Maritim (Maritim Malaysia) dan Polis Marin sebanyak 428 kes direkodkan dalam tempoh itu.
2020 sebanyak 117 kes, diikuti 124 kes pada 2021, 2022 104 kes dan 2023 83 kes.
Menurut data yang dikeliarkan Jabatan Perikanan (DOF), Agensi Penguatkuasa Maritim (Maritim Malaysia) dan Polis Marin sebanyak 428 kes direkodkan dalam tempoh itu.
2020 sebanyak 117 kes, diikuti 124 kes pada 2021, 2022 104 kes dan 2023 83 kes.
'Saya masih isteri Najib’ - Rosmah
Datin Seri Rosmah Mansor menegaskan beliau masih lagi isteri kepada bekas Perdana Menteri, Datul Seri Najib Razak yang sah.
Agenda AWANI: Titah YDPA - Tolak Fitnah, Sepakat Untuk Rakyat
Parlimen bukan tempat untuk bertegang urat, memaki-hamun atau tabur fitnah. Sejauh mana pentingnya ahli Parlimen menjunjung kasih dan memahami sebaiknya titah YDPA, Sultan Ibrahim ini demi kepentingan negara dan rakyat? Diskusi 8.30 malam
Hannah Yeoh kemuka bantahan awal keterangan 4 saksi
Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh pada Isnin memfailkan bantahan awal untuk membatalkan keterangan empat saksi yang dikemukakan bagi menyokong pembelaan pensyarah Universiti Utara Malaysia (UUM), Kamarul Zaman Yusoff dalam kes saman fitnah terhadapnya.
Suami isteri ditahan dipercayai dera anak
Pasangan suami isteri ditahan selepas dipercayai mendera seorang kanak-kanak lelaki berusia 10 tahun.
Faizal Tahir angkat konsep kenduri-kendara untuk album terbaharu
Konsep itu dipilih kerana sangat dekat di hatinya dan melambangkan semangat gotong-royong, perpaduan serta kebersamaan yang semakin pudar dalam masyarakat moden.
Siasatan menjurus kepada kes lebih serius
Kementerian Dalam Negeri tidak menolak kemungkinan siasatan insiden tembakan membabitkan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) dengan warga Indonesia di perairan Tanjung Rhu, dekat Banting, Selangor pada 24 Januari lalu melibatkan siasatan penyeludupan dadah dan senjata.
Presiden Uzbekistan adakan lawatan rasmi ke Malaysia bermula Selasa
Presiden Uzbekistan Shavkat Mirziyoyev akan mengadakan lawatan rasmi ke Malaysia selama dua hari bermula Selasa.
Tarif elektrik naik 14 peratus tidak benar - PM
Dakwaan bahawa tarif asas elektrik di Semenanjung akan meningkat 14 peratus pada Julai ini adalah tidak benar, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Caruman KWSP pekerja asing akan ditetapkan dua peratus - PM
Kerajaan akan menetapkan kadar caruman KWSP sebanyak dua peratus kepada pekerja asing berbanding 12 peratus yang dicadangkan sebelum ini.
[KOLUMNIS] Timor-Leste dalam sebuah bingkai
Penyertaan Timor-Leste ke dalam ASEAN melihatkan bagaimana medium filem dan sinema mampu memainkan peranan yang signifikan.
Terus julang sikap saling mengasihi, menghormati dalam memacu negara - PM Anwar
Roh ihsan yang sentiasa menekankan tentang kepentingan mengasihi, menghormati dan menghargai sesama warga nusa dan bangsa perlu terus dijulang dalam memacu pembangunan negara bersama-sama.
PM Anwar tempelak pihak pertikai usaha kerajaan bantu bangunkan Gaza
Anwar berkata apa sahaja keputusan yang dilakukan beliau ketika ini dianggap kontroversi bagi sesetengah pihak yang tidak berpuas hati dengan kerajaan.
Bencana: PM Anwar umum peruntukan segera lebih RM24 juta untuk Sabah, Sarawak
Anwar berkata bantuan kerajaan Pusat kepada negeri yang dilanda bencana, tidak mengikut musim.
PM Anwar luah kesedihan atas tragedi nahas udara di Washington DC
Dalam hantaran di Facebook, beliau berkata kehilangan atlet luncur ais muda dan berbakat yang memiliki masa depan cerah, amat memilukan.
PM Anwar seru rakyat tumpu kepentingan negara
Beliau berkata Malaysia juga harus menjadi negara contoh perpaduan kaum yang baik.
The Hague: 9 negara termasuk Malaysia bincang pelanggaran undang-undang antarabangsa oleh Israel
Kumpulan The Hague akan umum langkah-langkah undang-undang, ekonomi dan diplomatik bagi memastikan Israel bertanggungjawab.