Peningkatan penggunaan dan pemilikan 'bakakuk' ataupun senjata api buatan sendiri semakin membimbangkan pihak berkuasa di Sabah.
Bakakuk yang diperbuat daripada besi dan kayu serta menyerupai senapang itu selalunya digunakan untuk tujuan keselamatan dan berburu.
Namun, tujuan asalnya itu sering disalah guna apabila bakakuk digunakan untuk aktiviti pemburuan haram serta pergaduhan.
Timbul tanda tanya, sejauh manakah masyarakat sedar bahawa pemilikan bakakuk adalah salah di sisi undang-undang?
Adakah pemilik bakakuk sedar bahawa mereka memiliki senjata api haram dan berdepan hukuman di bawah Seksyen 8 Akta Senjata Api 1960 yang membawa hukuman penjara maksimum 14 tahun dan enam sebatan.
Malah, individu yang didapati ada bersama pemilik senjata api haram itu dan mengetahui mengenainya turut berdepan hukuman sama.
Selain itu, apa yang merisaukan adalah senjata api haram atau bakakuk yang tidak mendapat lesen pemilikan itu dengan mudah boleh dipindah milik.
Justeru, peningkatan lebih 300 peratus rampasan bakakuk oleh Polis Kontinjen Sabah memaksa pasukan keselamatan itu lebih agresif dalam menangani situasi tersebut.
Pasukan polis juga mewar-warkan supaya pemilik bakakuk menyerahkan senjata api buatan sendiri milik mereka itu kepada balai polis berhampiran bagi mengelak dikenakan hukuman.
Astro Awani
Wed Oct 25 2017

Pemilikan dan penyalahgunaan bakakuk dilihat membimbangkan.
15 cedera bom mendarat di luar kawasan sasaran
Menurut Angkatan Udara Korea Selatan, daripada jumlah tersebut, dua dilaporkan mengalami kecederaan serius.
AirAsia pindahkan perkhidmatan domestik di LTSAAS ke KLIA T2 berkuat kuasa 7 April
AirAsia akan memindahkan perkhidmatan domestiknya dari Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah (Lapangan Terbang Subang) ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur Terminal 2 (KLIA T2) berkuat kuasa 7 April.
NGO anjur perhimpunan aman Hari Al-Quds
MAPIM menyeru semua yang mempunyai nilai kemanusiaan untuk menyertai perhimpunan Hari Al-Quds Antarabangsa di depan kedutaan Amerika Syarikat pada 28 Mac.
Audit penerima dana USAID, pastikan tiada campur tangan asing
Kerajaan digesa memastikan tiada campur tangan asing dalam urusan politik dan pentadbiran negara menerusi bantuan dana yang disalurkan oleh Agensi Pembangunan Antarabangsa Amerika Syarikat.
10 Berita Pilihan - (6 Mac 2025)
Antara pelbagai berita dalam dan luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.
Hanya 27 peratus responden tahu sepenuhnya hak kewangan
Tahap kesedaran rakyat mengenai hak kewangan yang boleh dituntut di mahkamah masih rendah, dengan hanya 27 peratus yang mendakwa mereka mengetahui secara menyeluruh mengenai perkara tersebut.
Mahkamah sekat akses akaun bank luar negara, saham berkaitan 1MDB
Sekatan itu melibatkan wang berjumlah AS$4.5 juta yang didakwa berada di dalam akaun bank Putera Faisal di Riyad Bank, Arab Saudi dan 12 juta unit saham milik Stadlen yang kini dipegang syarikat pengurASan aset di United Kingdom (UK).
RUU Tahanan Rumah sedang diperhalusi
Kementerian Dalam Negeri sedang memperhalusi draf rang undang-undang (RUU) Tahanan Rumah yang memberikan kuasa kepada mahkamah untuk menahan atau mengeluarkan perintah tahanan rumah sebagai alternatif kepada pemenjaraan.
10 Rang Undang-Undang termasuk Perkhidmatan Parlimen diluluskan
Mesyuarat Pertama Penggal Keempat Parlimen ke-15 yang berakhir hari ini telah meluluskan 10 rang undang-undang termasuk kelulusan bersejarah Rang Undang-Undang (RUU) Perkhidmatan Parlimen 2025.
Enam jenis ubat termasuk dari Jepun dirampas dari rumah Ridz Okumura
Enam jenis ubat-ubatan termasuk dari Jepun dirampas polis dari kediaman usahawan dan pempengaruh media sosial, Abd Ridzuan Abdul Mutalib atau Ridz Okumura untuk siasatan berhubung kematian isterinya, Akiko Okumura, Jumaat lalu.

Puluhan senjata api bakakuk termasuk 1,600 butir peluru dirampas
Puluhan senjata api buatan sendiri termasuk 1,600 butir peluru dirampas polis dalam serbuan di beberapa lokasi di sekitar negeri ini.

Polis buru lelaki ugut isteri guna senapang buatan sendiri
Terdahulu seorang wanita berusia 37 tahun membuat laporan polis mendakwa dia diugut dengan selaras senapang dan ditumbuk dimulut oleh suaminya pada kira-kira pukul 9.00 malam.

Ancaman 'bakakuk' di Sabah meningkat
Bakakuk ataupun senjata api buatan sendiri semakin membimbangkan pihak berkuasa di Sabah.

Polis Sabah tangani isu salah guna bakakuk
Polis Kontinjen Sabah akan menangani secara serius isu pemilikan dan penyalahgunaan senjata api buatan sendiri atau bakakuk yang didapati semakin membimbangkan di negeri ini.