KUALA LUMPUR: Penganjuran Pameran Perkhidmatan Pertahanan Asia (DSA) dan Pameran Keselamatan Kebangsaan (NATSEC) Asia 2022 dijangka dapat membuka lebih ruang kerjasama di antara negara serantau dan global.
Menurut Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, ia bagi memastikan setiap ancaman dihadapi negara Asia yang lebih serius ketika ini boleh ditangani.
"Ketika ini, rantau Asia sedang berhadapan dengan pelbagai ancaman yang serius berbanding sejarah sebelum ini.
"Untuk melindungi negara daripada ancaman ini, menjadi keutamaan kerajaan pusat, di mana ia memerlukan persediaan dan kompetensi dari pelbagai bidang.
"Setiap ancaman itu perlu dihadapi dengan kerjasama dari negara serantau sebagai satu pasukan," jelasnya.
Lebih lagi tambah Hishamudin apabila ancaman itu merentasi sempadan negara serta isu transnasional.
Justeru, dengan kerjasama terjalin di antara negara-negara termasuk teknologi pertahanan serta keselamatan Hishammuddin berkata, ia boleh menghasilkan impak yang lebih besar.
"Aspirasi dan impian yang tinggi ini boleh dicapai sekiranya kita yakin. Bagaimanapun, hasil berimpak tinggi hanya boleh dicapai dengan kerjasama negara lain, terutamanya negara serantau dalam berdepan isu transnasional dan isu merentasi sempadan.
"Justeru, kerjasama yang kukuh di rantau Asia serta peringkat global adalah amat penting dalam mencapai matlamat ini," katanya ketika merasmikan Pameran DSA dan NASTEC 2022 di ibu negara pada malam Ahad.
Turut hadir menyaksikan perasmian itu, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin serta kepimpinan tertinggi Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM).
Dalam pada itu, Hamzah berkata, menerusi pameran itu juga boleh membantu negara mendepani ancaman jenayah siber yang semakin licik.
"Mengikut statistik PDRM, pada tahun 2019 sebanyak 13,000 jenayah siber dilaporkan dengan kerugian mencecah RM539 juta dan jumlah ini terus meningkat kepada 17,000 kes pada tahun 2020.
"Tahun lalu, kes jenayah siber meningkat kepada lebih 20,000 kes dengan jumlah kerugian mencecah RM560 juta. Sehingga Februari tahun ini, sebanyak 3,273 kes telah dilaporkan dengan RM114 juta kerugian dicatatkan," katanya.
Jelasnya, antara jenayah siber yang sering dilaporkan di negara ini melibatkan penipuan, peras ugut dan pelaburan.
Malah perniagaan tempatan serta organisasi awam juga turut tidak terlepas daripada jenayah siber ini.
Justeru tambah Hamzah, menerusi pameran DSA dan Nastec 2022 boleh memainkan peranan dalam menyediakan penyelesaian jenayah siber menerusi teknologi terkini.
"Ini adalah contoh di mana DSA dan NATSEC boleh menjadi peranan sebagai instrumen penting.
"Malah menerusi pameran teknologi dan servis terkini, DSA boleh menjadi platform untuk menggalakkan lebih banyak perkongsian asing diwujudkan dalam mencapai objektif mengukuhkan pertahanan dan keselamatan serantau," katanya lagi.
Bertemakan 'Memajukan Era Baharu Pertahanan dan Keselamatan', Pameran DSA dan Nastec 2022 bakal berlangsung selama tiga hari bermula Isnin di Pusat Pameran dan Perdagangan Antarabangsa Malaysia (MITEC).
Pameran itu juga bakal melibatkan lebih 1,000 syarikat pertahanan dan keselamatan dari lebih 54 buah negara.
Antaranya, Amerika Syarikat, Austria, Perancis, Jerman, Indonesia, Itali, Sepanyol dan Turki.
Fareez Azman
Sun Mar 27 2022
![Ancaman lebih serius boleh diatasi menerusi kerjasama serantau Asia - Hishammuddin Ancaman lebih serius boleh diatasi menerusi kerjasama serantau Asia - Hishammuddin](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-03/51648397188_Zainuddin.jpg)
Menurut Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, ia bagi memastikan setiap ancaman dihadapi negara Asia yang lebih serius ketika ini boleh ditangani. - Foto BERNAMA
Malaysia belajar Dasar Bandar Hijau dengan Turkiye - DBKL
Wanita Pertama Turkiye, Emine Erdogan meluangkan masa kira-kira satu jam melawat Taman Botani Perdana, Kuala Lumpur pada Selasa.
Emine disambut oleh isteri Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail selain Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Wilayah Persekutuan), Dr Zaliha Mustafa dan Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Seri Dr Maimunah Mohd Sharif.
Emine disambut oleh isteri Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail selain Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Wilayah Persekutuan), Dr Zaliha Mustafa dan Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Seri Dr Maimunah Mohd Sharif.
Kematian tahanan: Siasatan masih berjalan - Saifuddin
Siasatan kes kematian seorang tahanan Penjara Taiping dipercayai akibat dipukul bulan lepas masih berjalan.
10 Berita Pilihan - (11 Februari 2025)
Antara pelbagai berita dalam dan luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.
Tumpuan Rabu – 12 Februari 2025
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan di Astro AWANI.
Kumpulan aktivis Thailand khuatir Trump kembalikan penyedut minuman plastik
Beberapa aktivis alam sekitar di Thailand kecewa dan bimbang susulan tindakan Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump menandatangi perintah eksekutif untuk mengembalikan penggunaan straw plastik.
Trump isytihar "perang" terhadap penyedut kertas
Presiden Amerika Syarikat Donald Trump mengisytiharkan perang terhadap penyedut kertas dan mahu mengembalikan penggunaan plastik.
Data kanak-kanak British maut mungkin telah dipadamkan Tiktok
Keluarga kanak-kanak berusia antara 12 higga 14 tahun itu telah menfailkan saman terhadap Tiktok dan syarikat induknya, Bytedance dalam usaha memaksa syarikat tersebut mendedahkan data anak-anak mereka.
Kanak-kanak 8 tahun maut ditikam guru di sekolah
Seorang guru menikam murid perempuan berusia lapan tahun hingga maut di sebuah sekolah rendah di Korea Selatan pada Isnin, menurut laporan media tempatan yang memetik pihak berkuasa.
Kenyataan Trump sangat 'berbahaya dan gila'- Penduduk Palestin
Kebimbangan penduduk rakyat Palestin di Tebing Barat disuarakan terhadap kenyataan terbaru Presiden Amerika Syarikat.
Tebusan dibebaskan jika hormati gencatan senjata - Hamas
Tebusan Israel hanya akan dibebaskan dari Gaza jika perjanjian gencatan senjata antara Hamas-Israel dihormati.
![DSA 2022: KDN tandatangani MoU, kontrak bernilai RM2.59 bilion DSA 2022: KDN tandatangani MoU, kontrak bernilai RM2.59 bilion](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-03/51648640013_TBHAMZAHjpg.jpg)
DSA 2022: KDN tandatangani MoU, kontrak bernilai RM2.59 bilion
Kementerian Dalam Negeri (KDN) hari ini menandatangi satu Memorandum Persefahaman (MoU) dan lapan kontrak bernilai RM2.59 bilion.
![DSA 2022: RM2.23 bilion kerugian direkodkan akibat jenayah siber - Ketua Setiausaha KDN DSA 2022: RM2.23 bilion kerugian direkodkan akibat jenayah siber - Ketua Setiausaha KDN](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-03/51648532512_WanAhmadDahlanbin.jpg)
DSA 2022: RM2.23 bilion kerugian direkodkan akibat jenayah siber - Ketua Setiausaha KDN
Sebanyak RM2.23 bilion kerugian direkodkan dalam tempoh lima tahun akibat jenayah siber di negara ini.
![Malaysia pilihan Turkish Aerospace sebagai hub industri aeroangkasa Malaysia pilihan Turkish Aerospace sebagai hub industri aeroangkasa](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-03/81648532376_TemelKotil.jpg)
Malaysia pilihan Turkish Aerospace sebagai hub industri aeroangkasa
Turkish Aerospace Industries pilih jadikan Malaysia sebagai hub industri aeroangkasa kerana yakin dengan kejuruteraan tempatan.
![Kerjasama Malaysia, Indonesia dan Filipina dijangka elak konflik tuntutan - Penganalisis Kerjasama Malaysia, Indonesia dan Filipina dijangka elak konflik tuntutan - Penganalisis](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2019-01/41547690696_DrAhmadMartadhaMo.jpg)
Kerjasama Malaysia, Indonesia dan Filipina dijangka elak konflik tuntutan - Penganalisis
Jalinan Kerjasama Trilateral (TCA) antara Malaysia, Indonesia dan Filipina yang dikembangkan merentasi pertahanan, dijangka dapat mengelakkan sebarang konflik berlaku diantara tiga negara.
![DSA 2022: Mesyuarat TCA setuju kembangkan kerjasama rentas bidang pertahanan - Hishammuddin DSA 2022: Mesyuarat TCA setuju kembangkan kerjasama rentas bidang pertahanan - Hishammuddin](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-03/71648446944_PameranPerkhidmatan.jpg)
DSA 2022: Mesyuarat TCA setuju kembangkan kerjasama rentas bidang pertahanan - Hishammuddin
Mesyuarat TCA di antara Malaysia, Indonesia dan Filipina bersetuju untuk mengembangkan kerjasama melangkaui bidang pertahanan.
![DSA 2022: LTAT, PT PINDAD jalin kerjasama strategik kukuhkan industri pertahanan Malaysia-Indonesia DSA 2022: LTAT, PT PINDAD jalin kerjasama strategik kukuhkan industri pertahanan Malaysia-Indonesia](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-03/41648447978_PameranAntarabangsa.jpg)
DSA 2022: LTAT, PT PINDAD jalin kerjasama strategik kukuhkan industri pertahanan Malaysia-Indonesia
LTAT sentiasa mengenal pasti peluang sedia ada, yang boleh meningkatkan keupayaan syarikat tempatan dalam mengembangkan perniagaan mereka.
![Ancaman lebih serius boleh diatasi menerusi kerjasama serantau Asia - Hishammuddin Ancaman lebih serius boleh diatasi menerusi kerjasama serantau Asia - Hishammuddin](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-03/51648397188_Zainuddin.jpg)
Ancaman lebih serius boleh diatasi menerusi kerjasama serantau Asia - Hishammuddin
Penganjuran Pameran Perkhidmatan Pertahanan Asia (DSA) dan Pameran Keselamatan Kebangsaan (Natsec) Asia 2022 dijangka dapat membuka lebih ruang kerjasama diantara negara serantau dan global.
![DSA & Natsec 2022: 1,170 syarikat pertahanan, keselamatan ambil bahagian DSA & Natsec 2022: 1,170 syarikat pertahanan, keselamatan ambil bahagian](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-03/81648356987_MenteriKananPertah.jpg)
DSA & Natsec 2022: 1,170 syarikat pertahanan, keselamatan ambil bahagian
Pameran DSA dan Natsec 2022 juga dijangka menarik lebih 25,000 pengunjung sepanjang tiga hari berlangsung.
![Omicron: MINDEF serah kepada KKM berhubung penganjuran DSA, NATSEC 2022 Omicron: MINDEF serah kepada KKM berhubung penganjuran DSA, NATSEC 2022](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-10/51633506508_TBHISHAMjpg.jpg)
Omicron: MINDEF serah kepada KKM berhubung penganjuran DSA, NATSEC 2022
Hishamuddin berkata jika terdapat sebarang maklumat terperinci berkenaan varian ini, MINDEF akan menyalurkannya kepada KKM.