Pusat Khidmat Aduan Pengguna Nasional (NCCC) menerima sebanyak 41,963 aduan pada tahun 2012 merangkumi 22 jenis sektor yang berkaitan dengan barangan dan perkhidmatan pengguna.
Jumlah aduan ini meningkat sebanyak 1.2 % berbanding tahun 2011.
Aduan berkaitan sektor telekomunikasi merupakan aduan tertinggi yang diterima, iaitu 5,985 aduan.
Dari segi nilai wang pula, aduan daripada sektor automotif mendahului jumlah aduan, iaitu berjumlah RM9,554,831.80 daripada keseluruhan nilai aduan yang dikendalikan oleh Pusat Khidmat Aduan Pengguna Nasional (NCCC).
Menurut Pengerusi NCCC, Datuk Dr. Marimuthu Nadason pada tahun 2012, sektor telekomunikasi mencatatkan jumlah aduan tertinggi diterima oleh NCCC, yang antaranya berkaitan dengan caj tersembunyi, khidmat pesanan ringkas yang tidak dilanggani, caj yang dikenakan terhadap panggilan yang tidak dijawab, dan kekerapan panggilan terputus, disebabkan oleh gangguan perkhidmatan.
Selain itu, aduan kedua tertinggi adalah produk pengguna, yang menerima 5,764 aduan, iaitu 13.7% daripada keseluruhan aduan.
Ketiga ialah penyedia perkhidmatan utiliti, seperti air dan elektrik, dengan jumlah aduan
sebanyak 5,568 aduan.
Kata Marimuthu, perhatian segera perlu diberikan terhadap aduan bagi sektor ini kerana ia merupakan keperluan asas bagi pengguna.
NCCC juga menerima 5,555 aduan bagi industri perbankan. Kebanyakan aduan adalah berkaitan perkhidmatan bank tempatan seperti amalan tidak beretika dan tindakan yang tidak sewajarnya terhadap pengguna.
Bank antarabangsa dikatakan lebih bersikap mesra pengguna dan berorientasikan etika perniagaan.
Pada Seminar Kebangsaan bagi Pengendalian Aduan 2012 pada 27 Ogos 2013 di Cititel Mid Valley, Kuala Lumpur, NCCC telah melancarkan Laporan Tahunan 2012, yang mengandungi 22 kategori aduan.
Laporan ini juga memuatkan cadangan serta syor kepada pengguna dan pihak berkuasa bagi mengelakkan masalah tersebut terus berulang, dan pada masa yang sama, memberikan kesedaran kepada pengguna.
Pelancaran laporan ini diikuti dengan pembentangan hasil dapatan daripada aduan yang diterima, sebagai keperluan untuk meningkatkan langkah proaktif kepada sektor perniagaan dalam mengendalikan aduan pengguna.
Marimuthu juga berkata NCCC berharap, dengan pelancaran Laporan Tahunan NCCC 2012 ini, semua pengeluar barang dan perkhidmatan dapat memberikan perhatian terhadap cadangan dan syor yang terdapat dalam laporan ini.
“Mereka perlu mengambil sikap bahawa -aduan adalah satu hadiah, yang jika digunakan dengan cara sebaik mungkin,dapat mengekalkan dan mengembangkan pasaran barang dan perkhidmatan mereka” tambahnya lagi.
Astro Awani
Tue Sep 03 2013
Laporan portal berita mengelirukan, berniat jahat - Arifin Arif
Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Sabah, Datuk Mohd Arifin Mohd Arif menafikan pendedahan sebuah portal yang mendakwa beliau menawarkan penyelesaian bagi menuduh mulut individu yang mendedahkan skandal rasuah melibatkan aktiviti perlombongan di Sabah.
1,500 anggota, pegawai PDRM ditugaskan di sekitar Batu Caves
Sebanyak 1,500 pegawai dan anggota polis kontinjen Selangor akan ditempatkan di sekitar Batu Caves bagi mengawal keadaan sempena sambutan Thaipusam, Selasa depan.
PAC panggil Loke bukan atas dasar politik - Mas Ermieyati
Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) terkejut dengan kenyataan Menteri Pengangkutan bahawa cadangan untuk memanggil Anthony Loke dianggap bermotifkan politik.
Pengerusinya, Datuk Mas Ermieyati Samsudin berkata, badan siasatan itu adalah sebuah Jawatankuasa Pilihan ditubuhkan Majlis Dewan Rakyat yang bertindak secara profesional.
Pengerusinya, Datuk Mas Ermieyati Samsudin berkata, badan siasatan itu adalah sebuah Jawatankuasa Pilihan ditubuhkan Majlis Dewan Rakyat yang bertindak secara profesional.
MAHAR kecam keras rancangan pemindahan rakyat Palestin
Malaysian Humanitarian Aid & Relief (MAHAR) dengan tegas menolak dan mengutuk rancangan pemindahan rakyat Palestin seperti dicadangkan Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump.
Akaun aplikasi X Tun Dr Mahathir digodam
Aplikasi X milik bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad iaitu @chedetofficial digodam dan tidak dapat diakses pada Rabu.
Hamas tolak sekeras-kerasnya cadangan Trump
Pemimpin Kanan Hamas, Izzat el-Reshiq berkata pihaknya menolak sekeras-kerasnya cadangan Presiden Donald Trump ke atas Gaza.
Palestin milik rakyatnya, cadangan Trump dikecam
Cadangan Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump untuk mengambil alih Semenanjung Gaza mendapat tentangan rakyat Palestin dan menyifatkan ia pelanggaran serius undang-undang antarabangsa.
Lawatan Mirziyoyev perkukuh hubungan Malaysia-Uzbekistan - PM Anwar
Anwar turut menzahirkan keyakinan bahawa lawatan Mirziyoyev itu mampu memberi manfaat yang maksimum kepada Malaysia serta rakyat.
11 terbunuh, lima cedera tembakan di pusat pendidikan di sweden
Sekurang-kurangnya 11 terbunuh dalam kejadian tembakan di pusat pendidikan Risbergska, Orebro Sweden pada Selasa.
AS hantar pesalah migran ke Guantanamo Bay, Trump perluas kem tahanan
Sebuah pesawat tentera Amerika Syarikat membawa migran yang ditahan telah mendarat di Guantanamo Bay, Cuba pada Selasa.
Menurut pegawai tenteranya, Presiden Donald Trump merancang untuk menggunakan pangkalan tentera laut di Cuba bagi menempatkan puluhan ribu migran yang ditahan.
Menurut pegawai tenteranya, Presiden Donald Trump merancang untuk menggunakan pangkalan tentera laut di Cuba bagi menempatkan puluhan ribu migran yang ditahan.
Anggap aduan pengguna sebagai satu hadiah - NCCC
Pusat Khidmat Aduan Pengguna Nasional (NCCC) menerima sebanyak 41,963 aduan pada tahun 2012 dan aduan dari sektor telekomunikasi paling tinggi diterima.