IPOH: Seorang lans koperal polis didakwa di Mahkamah Sesyen Ipoh pada Rabu atas 25 pertuduhan bersubahat dengan isterinya membuat tuntutan gaji palsu berjumlah lebih RM263,000 daripada sebuah syarikat farmaseutikal antara 2018 hingga 2020.
Mohd Iqbal Fakhruddin Roslan, 31, bagaimanapun mengaku tidak bersalah selepas kesemua pertuduhan dibacakan terhadapnya di hadapan Hakim S Indra Nehru.
Mengikut pertuduhan, dia yang bertugas di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Shah Alam didakwa bersubahat bersama Siti Aisyah Mohamad Amir, 31, seorang eksekutif sumber manusia di syarikat Hovid Berhad, memasukkan akaun nombor miliknya bagi menuntut gaji sedangkan dia bukan pekerja syarikat berkenaan.
Dia didakwa melakukan kesalahan itu di pejabat Hovid Berhad di Ipoh antara 31 Mei 2018 hingga 30 Jun 2020.
Dia didakwa di bawah Seksyen 28(1)(c) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang dibaca bersama Seksyen 18 akta yang sama, yang boleh dihukum di bawah Seksyen 24(2) akta yang sama.
Jika sabit kesalahan tertuduh boleh dihukum penjara tidak melebihi 20 tahun dan denda tidak kurang daripada lima kali ganda daripada nilai suapan atau RM10,000, mengikut mana yang lebih tinggi.
Timbalan Pendakwa Raya SPRM, Nurul Wahida Jalaluddin tidak menawarkan sebarang jaminan kerana bimbang tertuduh melarikan diri, memandangkan isterinya juga masih bebas dan sedang dikesan pihak berkuasa.
Peguam tertuduh, Mohd Redzuan Mohamed Yusoff bagaimanapun memohon tertuduh diikat jamin RM2,000 untuk setiap pertuduhan.
Mahkamah kemudian membenarkan tertuduh diikat jamin RM125,000 bagi kesemua pertuduhan dengan dua orang penjamin dengan syarat tambahan perlu melaporkan diri di pejabat SPRM dua kali sebulan.
Mahkamah menetapkan 17 Jun depan sebagai tarikh sebutan semula kes.
Abd Razak Mohd Ali
Wed Feb 24 2021
Mohd Iqbal (kiri) mengaku tidak bersalah selepas kesemua pertuduhan dibacakan terhadapnya di hadapan Hakim S Indra Nehru. - Astro AWANI
445,000 penjawat awam manfaat penggunaan Gen AI
Fasa pertama program itu yang diperkenalkan pada Disember 2024 adalah perintis untuk menguji integrasi AI dalam aliran kerja kerajaan.
Peperiksaan SPM: KPM laksana pengesanan awal pelajar berisiko cicir
Pengesanan awal tersebut membolehkan pihak sekolah membuat perancangan bagi melaksanakan intervensi yang bersesuaian.
Perang Dagang Global: Tonjolkan ASEAN sebagai rantau dagang stabil, adil - Penganalisis
ASEAN perlu menonjolkan kelebihannya sebagai sebuah rantau dagang yang stabil dan adil kepada semua negara-negara dunia yang mahu menjalankan perniagaan.
Pesawah harap harga lantai belian padi baharu bawa khabar gembira
Pesawah di negeri ini berharap harga lantai belian padi baharu yang akan diumumkan minggu depan membawa perkhabaran gembira kepada mereka.
UTM sedia menerajui pembangunan AI negara
Universiti Teknologi Malaysia sedia jadi peneraju pembangunan bidang teknologi kecerdasan buatan (AI) negara khususnya melibatkan institusi pengajian tinggi (IPT).
FAMA tingkat perolehan kelapa pastikan bekalan mencukupi
FAMA Pahang tangani isu kekurangan bekalan kelapa di pasaran dengan meningkatkan pembelian bagi memastikan bekalan mencukupi terutama menjelang musim perayaan.
'Barber Komuniti' akan diperluas, tingkat sosioekonomi warga kota - Dr Zaliha
Inisiatif 'Barber Komuniti' akan diperluas ke Projek Perumahan Rakyat (PPR) dan Perumahan Awam (PA) di sekitar ibu negara dalam usaha meningkatkan taraf sosioekonomi penduduk.
Laporan portal berita mengelirukan, berniat jahat - Arifin Arif
Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Sabah, Datuk Mohd Arifin Mohd Arif menafikan pendedahan sebuah portal yang mendakwa beliau menawarkan penyelesaian bagi menuduh mulut individu yang mendedahkan skandal rasuah melibatkan aktiviti perlombongan di Sabah.
1,500 anggota, pegawai PDRM ditugaskan di sekitar Batu Caves
Sebanyak 1,500 pegawai dan anggota polis kontinjen Selangor akan ditempatkan di sekitar Batu Caves bagi mengawal keadaan sempena sambutan Thaipusam, Selasa depan.
PAC panggil Loke bukan atas dasar politik - Mas Ermieyati
Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) terkejut dengan kenyataan Menteri Pengangkutan bahawa cadangan untuk memanggil Anthony Loke dianggap bermotifkan politik.
Pengerusinya, Datuk Mas Ermieyati Samsudin berkata, badan siasatan itu adalah sebuah Jawatankuasa Pilihan ditubuhkan Majlis Dewan Rakyat yang bertindak secara profesional.
Pengerusinya, Datuk Mas Ermieyati Samsudin berkata, badan siasatan itu adalah sebuah Jawatankuasa Pilihan ditubuhkan Majlis Dewan Rakyat yang bertindak secara profesional.
Pengarah syarikat rugi RM2.1 juta terperdaya penipuan pelaburan tidak wujud
Mangsa tertarik dengan tawaran platform berkenaan berhubung pelaburan matawang kripto yang dijumpai menerusi iklan di laman Facebook.
Mayat lelaki dijumpai dalam tangki simpanan air
Siasatan awal di tempat kejadian menemukan seorang lelaki dalam keadaan terlungkup tidak sedarkan diri di dalam tangki simpanan air.
Lambat keluar selepas beli nasi ayam punca suami tampar isteri
Gara-gara lambat keluar dari pusat beli-belah selepas membeli nasi ayam menjadi punca seorang wanita ditampar suaminya dalam kejadian di Kota Warisan baru-baru ini.
Polis pukul pemilik kolam selepas ditegur jangan memancing
Satu laporan polis telah di buat di balai polis Takalar. Polis kini sedang menyiasat berhubung insiden tersebut.
Polis giat buru tiga suspek kes langgar lari di Jalan Klang Lama
Orang ramai yang mempunyai maklumat berkenaan kejadian itu diminta supaya tampil menghubungi pihak polis.
Polis tahan suami tampar isteri di Kota Warisan
Lelaki berusia 50 tahun itu ditahan di hadapan sebuah klinik di Kota Warisan pada pukul 10 pagi tadi.
Polis P. Pinang yakin urus keselamatan, aliran trafik sepanjang persidangan ASEAN
Polis P. Pinang melakukan persiapan rapi untuk memastikan kelancaran semua program, termasuk persidangan yang dijangka berlangsung bulan depan.
Polis buru lelaki ragut rantai leher warga emas di Teluk Intan
Mangsa berusia 65 tahun telah didatangi suspek yang berpura-pura mahu membeli kalungan bunga jualannya.
Dua anggota polis mengaku tidak bersalah terima rasuah
Seorang pegawai polis berpangkat ASP mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen atas tiga pertuduhan meminta dan menerima rasuah berjumlah RM75,000 pada 2022.
363 anggota polis bertugas setiap hari sempena Tahun Baharu Cina
Menerusi Op Selamat 23, polis memberi tumpuan kepada rondaan untuk mencegah kemalangan dan kawalan lalu lintas di pusat bandar.