SHAH ALAM: Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (Angkasa) bersedia membantu kira-kira 7,780 Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) di peringkat sekolah rendah kebangsaan seluruh negara bagi menubuhkan koperasi.
Presidennya, Datuk Seri Abdul Fattah Abdullah berkata, di samping menanam budaya keusahawan secara tidak langsung kepada semua pihak yang terlibat, hasil keuntungan koperasi itu juga boleh digunakan dalam menggerakkan aktiviti PIBG berkaitan kecemerlangan dan pembelajaran di sekolah.
Katanya, setakat tahun lalu, sebanyak 22 koperasi PIBG dan alumni di peringkat sekolah rendah kebangsaan di seluruh negara telah ditubuhkan bagi usaha tersebut.
"Kita sedia maklum, bukan semua ibu bapa mampu untuk menawarkan atau menyumbang dalam bentuk kewangan. Susulan itu PIBG digalakkan untuk menggunakan platform yang tepat dan berkesan untuk mengumpulkan dana bagi meluaskan lagi peranan mereka.
"Oleh itu, Angkasa sebagai badan apeks koperasi yang diiktiraf oleh kerajaan sentiasa memberi sokongan dan galakan kepada badan bukan kerajaan dan persatuan terutama PIBG serta alumni sekolah untuk menubuhkan koperasi," katanya selepas merasmikan Mesyuarat PIBG ke-29 Sekolah Kebangsaan (SK) Taman Alam Megah, di sini, pada Sabtu.
Abdul Fattah berkata, melalui koperasi PIBG yang ditubuhkan, mereka juga boleh menjadi penaja kepada aktiviti yang dijalankan oleh pihak sekolah selain menjalankan perniagaan bagi memenuhi keperluan anggota koperasi dan komuniti di sekolah.
"Dan inilah antara sebab saya hadir ke SK Taman Alam Megah kerana sekolah ini akan menubuhkan koperasi PIBG dalam jangka masa terdekat," katanya.
Dalam pada itu, Abdul Fattah berkata, koperasi di Malaysia turut menyumbang 2.7 peratus kepada Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) 2023 dengan perolehan sebanyak RM64.5 bilion dengan koperasi sekolah turut menjadi penyumbang kepada jumlah itu.
Mengulas lanjut, kata beliau, 23 buah koperasi sekolah menengah kebangsaan turut mencapai perolehan sebanyak RM1 juta manakala satu lagi mendapat perolehan RM2 juta.
"Ini jelas menunjukkan koperasi berjaya menjadi platform yang mampu memupuk keusawanan dalam segenap peringkat umur.
"Apatah lagi koperasi yang diwujudkan oleh PIBG yang sudah pasti terdapat pemikir dan penggerak yang hebat," katanya. - BERNAMA
Bernama
Sat May 11 2024
![Angkasa sedia bantu PIBG sekolah rendah tubuhkan koperasi Angkasa sedia bantu PIBG sekolah rendah tubuhkan koperasi](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-05/81715423814_Angkasa.jpg)
Abdul Fattah berkata, koperasi di Malaysia turut menyumbang 2.7 peratus kepada KDNK 2023 dengan perolehan sebanyak RM64.5 bilion dengan koperasi sekolah turut menjadi penyumbang kepada jumlah itu. - Gambar Bernama
PTPK sasar RM 450 juta kutipan pinjaman balik
Kementerian Sumber Manusia memperuntukan dana pinjaman rm 500 juta buat perbadanan tabung pembangunan kemahiran (ptpk) dijangka manfaatkan seramai 20,000 peminjam
MyGAS 2025 fokus atasi cabaran pembiayaan gas asli
Simposium Gas Malaysia (MyGAS 2025) edisi keempat membuka pentas perbincangan mengenai cabaran pembiayaan industri gas sambil memastikan usaha peralihan tenaga bersih mampu dicapai.
Ancaman gajah: Penduduk hidup dalam kebimbangan
Penduduk beberapa kampung di Hulu Terengganu hidup dalam kebimbangan susulan serangan gajah yang semakin menjadi-jadi sejak kebelakangan ini.
![Ringgit ditutup tinggi selepas membetulkan kedudukan terlebih jual Ringgit ditutup tinggi selepas membetulkan kedudukan terlebih jual](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-12/71701417872_MONEYCHANGE.jpg)
Ringgit ditutup tinggi selepas membetulkan kedudukan terlebih jual
Pada 6 petang, ringgit naik 145 mata peratusan kepada 4.4535/4600 berbanding dolar AS daripada 4.4680/4725 ketika ditutup pada Rabu.
Muhyiddin saran kerajaan wujudkan kertas putih industri padi, beras
Kerajaan disaran mewujudkan kertas putih industri padi dan beras negara bagi memastikan bekalan putih tempatan mencukupi di pasaran.
Wanita maut bersama empat anak, hamil lima bulan
Wanita yang maut dalam kebakaran bersama empat lagi anaknya di Kampung Berangan Enam, Umbai, Jasin, sedang hamil lima bulan.
![1MDB: Azam Baki arah teruskan siasatan sehingga dapat bukti kukuh - Saksi 1MDB: Azam Baki arah teruskan siasatan sehingga dapat bukti kukuh - Saksi](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-10/71729756465_TanSriAzamBaki.jpg)
1MDB: Azam Baki arah teruskan siasatan sehingga dapat bukti kukuh - Saksi
Menurut saksi, Azam mengarahkannya untuk terus menyiasat kes RM2.6 bilion melibatkan Najib, walaupun selepas bertemu dengan individu yang didakwa sebagai "penderma" dari Arab Saudi di Istana Riyadh.
Dialog Tiga Penjuru: CPI: Kita boleh jadi top ‘25’
Indeks Persepsi Rasuah (CPI) 2024 Malaysia kekal dengan skor 50 pada kedudukan ke-57.
Sejauh mana skor CPI 2024 beri kesan kepada sasaran Kerajaan untuk mencapai tangga ke-25 CPI menjelang 2033?
Apakah isu-isu utama yang harus diberi perhatian dengan segera untuk pastikan skor CPI kembali meningkat?
Dialog Tiga Penjuru, Khamis 8.30 malam
Sejauh mana skor CPI 2024 beri kesan kepada sasaran Kerajaan untuk mencapai tangga ke-25 CPI menjelang 2033?
Apakah isu-isu utama yang harus diberi perhatian dengan segera untuk pastikan skor CPI kembali meningkat?
Dialog Tiga Penjuru, Khamis 8.30 malam
![KWAP catat pendapatan bersih tertinggi sebanyak RM12.9 bln pada 2024 KWAP catat pendapatan bersih tertinggi sebanyak RM12.9 bln pada 2024](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-10/51698383331_KWAP.jpg)
KWAP catat pendapatan bersih tertinggi sebanyak RM12.9 bln pada 2024
Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan) (KWAP) merekodkan pendapatan bersih tertinggi, mencecah rekod sebanyak RM12.9 bilion pada 2024 dengan pulangan keseluruhan 12.0 peratus.
AWANI Sabah+: Pacu sektor pendidikan demi kemajuan generasi muda
Menerusi inisiatif hala tuju Sabah Maju Jaya (SMJ), Kerajaan Sabah terus komited dan menyokong sepenuhnya usaha memperkasa modal insan menerusi pembangunan sektor pendidikan.
![Bursa Malaysia ditutup rendah berikutan tarif Trump Bursa Malaysia ditutup rendah berikutan tarif Trump](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-07/61722341186_BursaMalaysia.jpg)
Bursa Malaysia ditutup rendah berikutan tarif Trump
Keuntungan Axiata, Tenaga Nasional dan Maybank membantu mengimbangi kerugian sebelum ini dalam indeks utama Bursa Malaysia.
![Khazanah Nasional berada di landasan tepat Khazanah Nasional berada di landasan tepat](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/81739165303_DrAimiZulhazmyAbd.jpg)
Khazanah Nasional berada di landasan tepat
Selepas 32 tahun, Khazanah telah menunjukkan kecemerlangan untuk muncul sebagai dana kekayaan negara terbaik dengan pulangan sebanyak 24.6 peratus.
![GPI tafsirkan sumbangan suri rumah dalam bentuk kewangan - Penganalisis GPI tafsirkan sumbangan suri rumah dalam bentuk kewangan - Penganalisis](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-07/41626698206_Mother.jpg)
GPI tafsirkan sumbangan suri rumah dalam bentuk kewangan - Penganalisis
Penunjuk Kemakmuran Tulen (GPI) memberikan gambaran menyeluruh mengenai produktiviti negara dengan mengambil kira aktiviti ekonomi dan selainnya.
![Malaysia dijangka raih manfaat daripada dasar perdagangan Trump - Analisis KSI, ECKL Malaysia dijangka raih manfaat daripada dasar perdagangan Trump - Analisis KSI, ECKL](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/61737545863_DonaldTrump.jpg)
Malaysia dijangka raih manfaat daripada dasar perdagangan Trump - Analisis KSI, ECKL
Malaysia bersedia untuk memanfaatkan peluang besar susulan kembalinya Donald Trump sebagai Presiden AS, terutama dalam menarik FDI dan meningkatkan potensi eksport.
![IMF unjur pertumbuhan ekonomi UAE kekal sekitar 4 peratus pada 2025 IMF unjur pertumbuhan ekonomi UAE kekal sekitar 4 peratus pada 2025](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-04/51714448812_IMF.jpg)
IMF unjur pertumbuhan ekonomi UAE kekal sekitar 4 peratus pada 2025
Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) mengunjurkan ekonomi Emiriah Arab Bersatu (UAE) akan mengekalkan pertumbuhan sekitar empat peratus pada 2025.
![KUSKOP sedia bantuan berterusan bantu PKS laksana gaji minimum baharu KUSKOP sedia bantuan berterusan bantu PKS laksana gaji minimum baharu](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/71737625160_RRamanan.jpg)
KUSKOP sedia bantuan berterusan bantu PKS laksana gaji minimum baharu
KUSKOP menyediakan bantuan berterusan untuk membantu perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dalam mematuhi pelaksanaan gaji minimum baharu menjelang pelaksanaannya bulan depan.
![Dagangan Malaysia berkembang seiring prospek WTO - MITI Dagangan Malaysia berkembang seiring prospek WTO - MITI](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/71737372336_TBmartrade.jpg)
Dagangan Malaysia berkembang seiring prospek WTO - MITI
Perdagangan Malaysia dijangka berkembang seiring dengan prospek yang diterbitkan oleh WTO, yang mengunjurkan jumlah dagangan barangan global tumbuh sebanyak tiga peratus.
![Pertumbuhan KDNK Malaysia dijangka kekal 4.5 peratus pada 2025 - OCBC Pertumbuhan KDNK Malaysia dijangka kekal 4.5 peratus pada 2025 - OCBC](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-10/71729269965_HBREAKEKONOMINEGARA.jpg)
Pertumbuhan KDNK Malaysia dijangka kekal 4.5 peratus pada 2025 - OCBC
Walaupun wujud turun naik bulanan, pertumbuhan eksport kekal berdaya tahan, disokong oleh tahap terendah dalam kitaran menurun eksport elektronik global.
![BMI unjur ekonomi Malaysia 2024 berdaya tahan pada 5.0 peratus BMI unjur ekonomi Malaysia 2024 berdaya tahan pada 5.0 peratus](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-10/41696411175_bmifitch.jpg)
BMI unjur ekonomi Malaysia 2024 berdaya tahan pada 5.0 peratus
BMI, syarikat Fitch Solutions, mengunjurkan ekonomi Malaysia pada 2024 berdaya tahan dengan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sebenar 5.0 peratus.
![Malaysia selaku Pengerusi ASEAN sedia peluang perkasa PMKS - Samenta Malaysia selaku Pengerusi ASEAN sedia peluang perkasa PMKS - Samenta](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-05/41716505086_WilliamNg.jpg)
Malaysia selaku Pengerusi ASEAN sedia peluang perkasa PMKS - Samenta
Peranan Malaysia sebagai pengerusi ASEAN pada tahun ini juga menjadi peluang bagi negara ini menumpukan semula perhatian terhadap 70 juta perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) yang merangkumi 9