KOTA KINABALU: Parti Warisan (Warisan) mendesak kerajaan negeri Sabah mengadakan satu sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) khas bagi membincangkan isu berkaitan keselamatan.
Presidennya, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal menyatakan sesi itu penting bagi membahaskan semua aspek keselamatan terutamanya membabitkan negeri itu.
Jelasnya surat permohonan berkaitan sidang khas itu juga akan dihantar dalam masa terdekat.
"Saya sudah nampak tadi dan Speaker DUN baru hantar surat dengan saya hari ini, ditolaknya dan saya akan hantar surat permohonan untuk sidang khas
"Apa jadi kalau ada kejadian pembolosan lagi seperti di Tanduo? baru kita mahu hantar pesawat pejuang dari semenanjung? baru kita hantar helikopter dari Labuan?
"Jauh jaraknya, tidak ada pun helikopter di Semporna tidak ada helikopter di Kunak tidak ada di Lahad Datu, Tawau pun tidak ada.
"Macam mana kita mahu jaga keselamatan manusia, masalah ayam pun tidak boleh diselesaikan ini lagi masalah keselamatan.
"Mereka perlu serius melihat isu ini," katanya dalam satu sidang media khas di Ibu Pejabat Parti Warisan di sini hari ini.
Dalam pada itu, Mohd Shafie sekali lagi menyatakan kekesalannya apabila usul membincangkan dan membahaskan mengenai ancaman keselamatan waris Kesultanan Sulu pada sesi sidang DUN Sabah ditolak untuk kali kedua oleh Speaker DUN Sabah, Datuk Kadzim M Yahya.
Alasan usul itu ditolak berdasarkan peraturan tetap 23A (2) iaitu mana-mana usul yang ditolak di bawah perenggan satu tidak boleh dikemukakan dan tidak boleh dibacakan dalam majlis mesyuarat.
Tegasnya penolakan tersebut hanyalah alasan untuk tidak membincangkan isu tersebut.
"Ini satu alasan, walaupun saya sedar dan tahu itu hak mereka, bidang kuasa mereka kalau di DUN itu mereka berhak untuk menolak atau menerima.
"Alasannya kita tidak mahu apa yang kita halusi dan bincang akan diketahui oleh pihak yang membawa kes itu ke mahkamah, kenapa kita takut pasal undang-undang yang ada? undang-undang antarabangsa ada, Sabah adalah sebahagian daripada Malaysia.
"Undang-undang ini diluluskan di United Kingdom dalam Perjanjian Malaysia 1963 dan telahpun diluluskan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu PBB, referandum sudah dibuat bahawa kedaulatan Sultan Sulu tiada di Filipina, jadi undang-undang apa yang kita bimbang sangat nak didedahkan?
"Mereka di filipina bimbang di dewan kongres mereka, bincang dalam forum dan mereka tidak bimbang tentang tuntutan.
"Yang kita bimbang ini nyawa manusia, jadi alasan kita tidak iktiraf itu bukan alasan yang munasabah da kita selaku wakil rakyat mungkin kita menggunakan landasan dewan rakyat, dewan undangan negeri dan kalau mereka tidak mahu kita bersuara di dalam dewan jangan kawal kami di luar dewan pula, ini hak rakyat." tegasnya.
Dalam itu, pada sidang Dewan Rakyat Rabu lalu, Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Azhar Azizan Harun menjelaskan bahawa isu tuntutan waris kesultanan Sulu tidak dibahaskan adalah bagi mengelak segala strategi dan perancangan kerajaan dalam mendepani kes yang masih berjalan di mahkamah itu diketahui pihak lawan.
Alexion Mairin
Thu Jul 21 2022
![Apa jadi kalau kes Tanduo berulang? Warisan desak sidang DUN khas bincang isu keselamatan Sabah Apa jadi kalau kes Tanduo berulang? Warisan desak sidang DUN khas bincang isu keselamatan Sabah](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-07/51658392371_ShafieDUNSabah.jpg)
Datuk Seri Mohd Shafie Apdal kesal apabila usul mengenai ancaman keselamatan waris Kesultanan Sulu ditolak untuk kali kedua oleh Speaker DUN Sabah. - Foto Astro AWANI
Joehari mampu tingkatkan prestasi pasukan bola sepak negara - Hannah
Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh yakin dengan kepimpinan Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) Datuk Mohd Joehari Mohd Ayub untuk membawa perubahan positif kepada pasukan negara.
10 Berita Pilihan - (15 Februari 2025)
Antara pelbagai berita dalam dan luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.
El Salvador rampas 1.7 metrik tan kokain, tiga ditahan
Pihak berkuasa El Salvador mengumumkan rampasan 1.7 metrik tan dadah kokain dianggar bernilai US$44.8 juta dalam operasi pada 7 Februari lalu.
Yaman protes, bantah rancangan 'gila' Trump ingin ambil alih Gaza
Turut hadir di perhimpunan tersebut ialah Menteri Pertahanan Houthi Yaman, Mohammed Al-Atifi
Tiga tebusan Israel merdeka, 369 tahanan Palestin dibebaskan sebagai pertukaran
Tebusan Israel Iair Horn, Sagui Dekel-Chen dan Sasha Troufanov diserahkan kepada pasukan Palang Merah selepas perundingan di antara Qatar, Mesir dan Amerika Syarikat (AS) berjaya.
Lima resolusi rampas Kedah pada PRU akan datang
Konvensyen Perpaduan Kedah 2025 menggariskan lima resolusi yang dipersetujui bersama hasil garapan pandangan pimpinan dan akar umbi Pakatan Harapan (PH) serta Barisan Nasional (BN).
Ketua Setiausaha PH, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata, resolusi itu untuk hala tuju Kedah dalam Kerajaan Perpaduan dengan sasaran merampas kepimpinan kerajaan Kedah pada pilihan raya umum akan datang.
Ketua Setiausaha PH, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata, resolusi itu untuk hala tuju Kedah dalam Kerajaan Perpaduan dengan sasaran merampas kepimpinan kerajaan Kedah pada pilihan raya umum akan datang.
Bekas wartawan Utusan Melayu, Muhammad Basir meninggal dunia
Bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad, Muhammad Basir Abu Bakar meninggal dunia pada usia 46 tahun, di Hospital Serdang dekat sini, pada Sabtu.
![Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-09/61726155786_TBBERITAx.jpg)
Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Berikut adalah berita yang paling menjadi tumpuan sepanjang Sabtu, 15 Februari 2025.
![Perbuatan, kenyataan gugat keharmonian negara tidak boleh dikompromi - Aaron Perbuatan, kenyataan gugat keharmonian negara tidak boleh dikompromi - Aaron](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/51739634787_DatukAaronAgoDaga.jpg)
Perbuatan, kenyataan gugat keharmonian negara tidak boleh dikompromi - Aaron
Sebarang tindakan atau kenyataan yang boleh menggugat keharmonian antara kaum dan agama di negara ini tidak boleh diterima dan dikompromi, kata Menteri Perpaduan Negara Datuk Aaron Ago Dagang.
Enam bintang Running Man pukau 6,000 peminat di MIECC
Enam bintang program hiburan popular dari Korea Selatan, Running Man memukau lebih 6,000 peminat di konsert Running Man “Run 2 U” Live In Kuala Lumpur
![Warisan nafi wujud persefahaman bahagi kerusi dengan BN - Darell Leiking Warisan nafi wujud persefahaman bahagi kerusi dengan BN - Darell Leiking](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-11/71668868666_DarellLeiking.jpg)
Warisan nafi wujud persefahaman bahagi kerusi dengan BN - Darell Leiking
Datuk Darell Leiking berkata dakwaan sebuah portal berita mengenai persefahaman antara Warisan dan BN Sabah itu hanyalah andaian dan spekulasi semata-mata.
![Anjung Syawal FRP 2025: Kembali dengan keunikan gabungan tradisi, moden Anjung Syawal FRP 2025: Kembali dengan keunikan gabungan tradisi, moden](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/71735858476_putrajayabazaar.jpg)
Anjung Syawal FRP 2025: Kembali dengan keunikan gabungan tradisi, moden
Bazar Aidilfitri terbesar di Lembah Klang, Anjung Syawal Festival Ramadan Putrajaya (FRP) 2025, bakal kembali untuk tahun ke-13 dengan menyediakan hampir 300 lot niaga sempena Ramadan tahun ini.
![Kemampuan kerajaan GRS tingkatkan hasil pengukur penting PRN Kemampuan kerajaan GRS tingkatkan hasil pengukur penting PRN](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-04/61712320989_DatukArmizanjpg.jpg)
Kemampuan kerajaan GRS tingkatkan hasil pengukur penting PRN
Peningkatan hasil negeri sejak 2021 menjadi kayu pengukur penting untuk rakyat Sabah menilai prestasi kepimpinan kerajaan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) pada Pilihan Raya Negeri (PRN) akan datang.
![Khazanah diberi amanat rangka pelan wajah baharu Kuala Lumpur Khazanah diberi amanat rangka pelan wajah baharu Kuala Lumpur](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-09/61725363427_AnwarIbrahim.jpg)
Khazanah diberi amanat rangka pelan wajah baharu Kuala Lumpur
Khazanah Nasional Berhad diberi amanat untuk merangka satu pelan wajah baharu Kuala Lumpur dengan usaha pembangunan namun mengekalkan warisan sejarah ibu negara tersebut.
![Tokoh Wayang Kulit, Mukhti Mohd diiktiraf sebagai Tukang Cerita Storyteller Guild Tokoh Wayang Kulit, Mukhti Mohd diiktiraf sebagai Tukang Cerita Storyteller Guild](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-07/41722133555_tbHikayatFandom.jpg)
Tokoh Wayang Kulit, Mukhti Mohd diiktiraf sebagai Tukang Cerita Storyteller Guild
Mukhti, 80 tahun, giat menjalankan aktiviti Wayang Kulit Jawa sejak berumur 15 tahun ini merupakan satu-satunya Tok Dalang di Kampung Sg Nibong.
![GRS perlu henti salahkan orang lain, selesai krisis air Sabah - Shafie Apdal GRS perlu henti salahkan orang lain, selesai krisis air Sabah - Shafie Apdal](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-06/41718466313_shafieapdal.jpg)
GRS perlu henti salahkan orang lain, selesai krisis air Sabah - Shafie Apdal
Gabungan Rakyat Sabah diminta berhenti menyalahkan orang lain terutama rakyat sebaliknya bersungguh menyelesaikan isu air di Sabah.
![PRN Sabah: Keputusan kerjasama BN diputuskan ibu pejabat - Mohamad PRN Sabah: Keputusan kerjasama BN diputuskan ibu pejabat - Mohamad](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-03/61711272987_MohamadHasan.jpg)
PRN Sabah: Keputusan kerjasama BN diputuskan ibu pejabat - Mohamad
Keputusan sama ada BN bertanding secara sendirian atau bekerjasama dengan parti lain pada PRN Sabah akan diputuskan di peringkat pusat.
![Warisan, UMNO bincang kemungkinan jalin kerjasama pada PRN Sabah Warisan, UMNO bincang kemungkinan jalin kerjasama pada PRN Sabah](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-03/81711192068_ShafieApdal.jpg)
Warisan, UMNO bincang kemungkinan jalin kerjasama pada PRN Sabah
Presiden Warisan Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata parti itu dan UMNO Sabah telah mengadakan perbincangan berhubung kemungkinan menjalin kerjasama bagi menghadapi PRN.
![Hajiji nafi kerajaan GRS PH Plus pimpinannya gagal Hajiji nafi kerajaan GRS PH Plus pimpinannya gagal](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-03/81709373573_HajijiNoor.jpg)
Hajiji nafi kerajaan GRS PH Plus pimpinannya gagal
Hajiji menafikan kerajaan GRS dan Pakatan Harapan (PH) (GRS PH Plus) pimpinannya, gagal mentadbir dan membawa pembangunan untuk kesejahteraan rakyat negeri itu.
![Benarkah Tahun Melawat Perak hambar? Benarkah Tahun Melawat Perak hambar?](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-02/51708660626_TahunMelawatPerak.jpg)
Benarkah Tahun Melawat Perak hambar?
Ramai yang membandingkan TMP2024 dengan Tahun Melawat Melaka dan Tahun Melawat Perlis yang juga berjalan serentak pada tahun sama.