KUALA LUMPUR:Kerajaan mesti membangunkan sistem pemantauan atau pangkalan data yang rapi serta lengkap untuk memantau kesan sampingan vaksin COVID-19 dan sebagai penyampai maklumat yang telus kepada masyarakat.
Presiden Persatuan Pakar Perubatan Kesihatan Awam Malaysia Datuk Dr Zainal Ariffin Omar berkata, ia berikutan kemungkinan berlaku kesan-kesan sampingan ringan yang akan menimbulkan keraguan kepada masyarakat awam.
"Kita juga tahu bahawa pelaksanaan rancangan imunisasi COVID-19 ini memerlukan suatu pemantauan yang lebih rapi kerana yang pertama ia melibatkan beberapa jenis vaksin yang baharu.
"Yang kedua adalah kerana ia melibatkan pelbagai lapisan masyarakat yang terdiri daripada pelbagai umur dan juga tempat tinggal.
"Jadi mungkin akan berlaku kesan-kesan sampingan ringan, yang akan menimbulkan keraguan kepada masyarakat awam," katanya semasa dihubungi pada Ahad.
Di samping, Dr Zainal Ariffin berharap agar pelaksanaan program imunisasi dilaksanakan secepat mungkin.
Ia sekali gus dapat mengurangkan jangkitan dan rakyat dapat kembali kepada keadaan yang hampir normal dalam masa yang terdekat.
"Satu lagi yang penting adalah kita menyasarkan antara 70 sehingga 80 peratus penduduk untuk mendapatkan imunisasi COVID-19 ini serta dengan harapan, kita boleh mendapat imunisasi kelompok.
"Dengan adanya jawatankuasa ini, kita harap supaya peluang itu dapat diberikan kepada semua rakyat, semua penerima yang layak, di samping memudahkan untuk mereka mendapat vaksin ini.
Menurutnya, ia merangkumi golongan yang tinggal di kawasan bandar yang mempunyai kemudahan-kemudahan yang dekat dan baik, dan juga untuk penduduk-penduduk di kawasan-kawasan terpencil dan jauh daripada kawasan bandar," ujarnya.
Kata Dr Zainal Ariffin, ia memerlukan satu perancangan logistik yang betul-betul rapi.
Sebelum ini, Jemaah Menteri bersetuju agar Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan yang akan bermula pada penghujung bulan ini akan melibatkan pemberian vaksin kepada bukan warganegara secara percuma.
Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV) dalam kenyataan memaklumkan, usaha itu akan melibatkan semua golongan bukan warganegara yang menetap di Malaysia.
Kata kenyataan JKJAV, usaha itu selari dengan dengan tema program berkenaan iaitu 'Lindung Diri, Lindung Semua' serta menerusi pendekatan 'tiada yang selamat, sehingga semua adalah selamat'.
Astro Awani
Sun Feb 14 2021

Dr Zainal Ariffin berharap agar pelaksanaan program imunisasi dilaksanakan secepat mungkin. - Bernama

Industri acara perniagaan P.Pinang jana RM1.29 bilion pada 2024 - Chow
Industri acara perniagaan di Pulau Pinang mencatatkan anggaran impak ekonomi (EEI) sebanyak RM1.29 bilion pada tahun lepas, peningkatan signifikan sebanyak 24.8 peratus berbanding 2023.

Bertrand yakin pelantikan Ken Nee bantu skuad terjun negara
Katanya, Ken Nee tahu apa diperlukan untuk kembali meraih kejayaan dan sentiasa peka dengan perkembangan teknik dan peraturan terjun terkini.

Lelaki maut, kereta rempuh belakang lori treler
Sebuah kereta Perodua Myvi telah melanggar belakang sebuah lori treler, mengakibatkan seorang lelaki tersepit di dalam kenderaan.

Phuket catat pendapatan pelancongan tertinggi di Thailand pada 2024 melebihi 490 bilion baht
Phuket, destinasi pelancongan utama Thailand mencatatkan pendapatan pelancongan tertinggi pada 2024 dengan menjana lebih 490 bilion baht (100 baht = RM13.08).

Hannah yakin kepimpinan Ahmad Shapawi untuk teraju YAKEB
Katanya, pengalaman luas Ahmad Shapawi dapat membantu membela kebajikan bekas atlet negara dan memastikan mereka dapat sokongan sewajarnya.

Program berteraskan teknologi bakal perkasa sektor pertanian di Bentong
Pihaknya telah kenal pasti produk yang kini di peringkat PoC bagi membantu pemain industri menggunakan teknologi dalam sektor pertanian.

21 lokasi dikenal pasti untuk pembangunan tapak perpaduan
Pembangunan tapak perpaduan akan dilaksanakan melalui Projek Pembangunan Ruang Sosial dan Ruang Fizikal di KRT Perumahan Strata Kos Rendah.

Kerajaan perkukuh usaha pastikan Malaysia diiktiraf destinasi pelaburan, rakan dagang dipercayai
Malaysia berpotensi mendapat manfaat daripada peralihan perdagangan global yang berlaku akibat ketegangan perdagangan antara Amerika Syarikat dan China.
Calon BN sudah disenarai pendek - Ahmad Zahid
Calon Barisan Nasional (BN) bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Ayer Kuning, April ini telah disenarai pendek dan akan diumumkan seminggu sebelum tarikh penamaan calon.
Lebih 10,000 meriahkan majlis berbuka puasa bersama PM
Lebih 10,000 hadirin termasuk golongan agamawan dan asnaf berkesempatan berbuka puasa bersama Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin di Putrajaya, pada Isnin.

Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini
ANTARA pelbagai berita luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang Ahad, 9 Mac 2025.

Jepun alami kekurangan pekerja sepenuh masa paling serius sejak COVID-19
Firma di Jepun kini menghadapi kekurangan pekerja sepenuh masa paling ketara sejak pandemik COVID-19, dengan lebih separuh daripada firma yang disoal selidik melaporkan kekurangan tenaga kerja.

Jemaah haji diingat dapatkan vaksin COVID-19
Jemaah haji berumur 65 tahun ke atas serta mereka yang dikategorikan sebagai berisiko tinggi diingatkan untuk mendapatkan vaksin COVID-19.

Bakal haji berisiko tinggi diwajib ambil suntikan vaksin COVID-19, influenza
Semua bakal haji diwajibkan menerima suntikan vaksin Meningococcal manakala vaksin COVID-19 dan influenza pula, diwajibkan kepada kumpulan sasar.

Bekas penumpang Diamond Princess kenang 5 tahun wabak COVID-19
Bekas penumpang kapal persiaran Diamond Princess pada Isnin meletakkan bunga di Pelabuhan Yokohama bagi mengenang 13 orang yang meninggal dunia akibat wabak COVID-19 di atas kapal itu.

50 tahun hubungan Malaysia-Cuba catat pencapaian bersejarah untuk perkongsian lebih mendalam
Duta Cuba ke Malaysia Florentino Batista Gonzalez menyifatkan ulang tahun diplomatik sebagai pencapaian bersejarah untuk memperkukuh perkongsian dalam bidang utama seperti bioteknologi.

Hina Agong: Iswardy Morni didenda RM5,000
Mahkamah Sesyen di sini hari ini mendenda seorang aktivis RM5,000 kerana menyiarkan kenyataan berbaur hasutan dan menghina Yang di-Pertuan Agong di laman Facebooknya empat tahun lepas.

Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini
Antara pelbagai berita luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.

Perbelanjaan pelancong asing ke Jepun, catat rekod tertinggi pada 2024
Jumlah pelancong asing ke Jepun mencecah lebih 36 juta orang pada 2024, mencatat rekod baharu, manakala perbelanjaan mereka melebihi 8 trilion yen (US$50.8 bilion) buat kali pertama.

Jepun catat 70 juta kes COVID-19, 130,000 kematian sepanjang lima tahun
Berdasarkan populasi Jepun sekitar 120 juta, sekurang-kurangnya 73 juta orang dipercayai telah dijangkiti, minimum sekali.