MELAKA: Dua wanita termasuk seorang ibu muda terpaksa berpantang di Pusat Pemindahan Sementara (PPS) di Sekolah Kebangsaan (SK) Krubong selepas kediaman mereka dinaiki air.
Nik Azrin Natasha Nik Ibrahim,20, bersama bayinya Nur Alia Umayrah Umar Qayyum berusia sebelas hari dipindahkan ke PPS sejak Ahad lalu apabila kediaman mereka di Kampung Lanjut Manis, Krubong banjir.
Nik Azrin ketika ditemui reda dan menganggap ujian berpantang di PPS itu satu pengalaman yang tidak mungkin dilupakan.
Ibu muda itu juga bersyukur kerana dia dijaga dengan baik oleh ibu mertuanya, Rosita Osman, 58.
"Alhamdulillah, walaupun tinggal di PPS namun ada emak dan ahli keluarga lain yang membantu menguruskan bayi saya," katanya yang berasal dari Taman Merdeka.
Bagi Rosita, banjir kali ini lebih teruk berbanding 18 Disember lalu dan sudah biasa dipindahkan di PPS.
"Walaupun berada di PPS tetapi saya boleh memantau kesihatan menantu dan cucu kerana bersalin secara pembedahan sukar untuk bergerak," katanya.
Rosita memberitahu, menantunya mungkin selesa jika dihantar di hotel tetapi sukar untuk mengurus diri dan anak-anak kerana tiada sesiapa yang boleh membantu.
Bagi kerani, Awadah Fatin Md Baseri, 27, walaupun kurang selesa berbanding berpantang di rumah namun dia bersyukur ramai yang prihatin termasuk kakak ipar yang turut sama berpindah ke PPS banyak membantu.
Awadah yang berasal dari Langkawi, Kedah memberitahu, dia dipindahkan ke PPS bersama tiga anak termasuk bayi perempuan berusia 14 hari dengan menaiki lori Angkatan Pertahanan Awam (APM).
"Saya tidak menyangka terpaksa berpantang di PPS tetapi syukur kami sekeluarga selamat dan berharap dapat pulang segera ke rumah," katanya.
Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Paya Rumput, Datuk Rais Yasin mencadangkan dua wanita itu berpindah ke hotel bagi keselamatan bayi yang baru dilahirkan itu tetapi terpulang kepada keselesaan mereka.
*Berita asal di Sinar Harian
Sinar Harian
Mon Jan 03 2022
Nik Azrin Natasha bersama ibu mertuanya dan bayi yang baharu dilahirkan ketika ditemui di PPS SK Krubong. -Foto Sinar Harian
Jepun mohon pengecualian tarif keluli dan aluminium AS
Jepun mengemukakan permohonan pengecualian daripada tarif 25 peratus yang dikenakan ke atas produk keluli dan aluminiumnya oleh Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump
“Saya mohon kerajaan mempertimbangkan tuntutan pesawah”- YB Jerlun
Ahli Parlimen Jerlun mencadangkan kerajaan mempertimbangkan tuntutan pesawah dengan mengekalkan subsidi, menaikkan harga padi, kekalkan kadar potongan padi semasa, salurkan benih padi dan baja kepada agensi kerajaan dan mengenal pasti orang dalam agensi kerajaan agar tidak menjadi tali barut.
#SisiTVParlimen #AWANInews #DewanRakyat
#SisiTVParlimen #AWANInews #DewanRakyat
KPDN, Kementerian Perdagangan Turkiye setuju tubuh jawatankuasa pantau pelaksanaan MoU
KPDN bersama Kementerian Perdagangan Turkiye, bersetuju menubuhkan satu jawatankuasa yang akan memantau aspek pelaksanaan MoU yang dimeterai kedua-dua pihak.
Rakyat Israel protes, bantah ancaman Netanyahu di Gaza
Rakyat Israel berhimpun di Tel Aviv selepas Perdana Menteri Benjamin Netanyahu mengancam untuk menyambung serangan di Gaza jika Hamas tidak membebaskan tebusan Israel.
Netanyahu sebelum ini menegaskan bahawa jika tebusan tidak dikembalikan sebelum tengah hari Sabtu, gencatan senjata di Gaza akan berakhir.
Netanyahu sebelum ini menegaskan bahawa jika tebusan tidak dikembalikan sebelum tengah hari Sabtu, gencatan senjata di Gaza akan berakhir.
Kerajaan, Razak Baginda diperintah bayar RM9 juta kepada keluarga Altantuya
Mahkamah Tinggi di sini pada Rabu memerintahkan kerajaan dan penganalisis politik, Abdul Razak Baginda, membayar lebih RM9 juta kepada keluarga model Mongolia, mendiang Altantuya Shaariibuu.
Kementerian pendidikan tidak kompromi isu murid cicir
Beberapa langkah telah diambil secara proaktif oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) bagi menangani isu keciciran pelajar, antaranya Program Ziarah Cakna, penyediaan Garis Panduan Mengurus Murid Berisiko Cicir di Sekolah (GPMBC), modul Serlahkan Keunggulan Diri (SUDI), serta modul kajian kes dan amalan terbaik.
Kerajaan belum beri lesen operasi kepada tiga syarikat
Kerajaan belum memberikan lesen operasi kepada tiga syarikat baharu yang melaksanakan perkhidmatan sebagai Pusat Pemeriksaan Kenderaan Motor.
[TERKINI] Cuaca panas dan kering di utara Semenanjung
Cuaca panas dan kering melanda kebanyakan lokasi di utara Semenanjung, termasuk Perak, Pahang dan Kelantan bermula bulan ini sehingga Mei.
ACC 2025: Shah Firdaus kekal beraksi dalam acara keirin, pecut individu
Jaguh berbasikal trek negara, Shah Firdaus Sahrom akan kekal beraksi dalam acara keirin dan pecut individu di Kejohanan Berbasikal Trek Asia (ACC) 2025.
Cuaca panas, kering landa utara Semenanjung, Pahang dan Kelantan hingga Mei
Cuaca panas dan kering dijangka melanda kebanyakan tempat terutamanya di kawasan utara Semenanjung termasuk Perak serta Pahang dan Kelantan bermula bulan ini sehingga Mei.
Peperiksaan SPM 2024 berjalan lancar - KPM
Kementerian turut mengucapkan syabas dan tahniah kepada semua calon peperiksaan SPM 2024.
24 maut, ratusan hilang tempat tinggal akibat banjir di Bolivia
Perkhidmatan meteorologi Bolivia (Senamhi) mengeluarkan amaran jingga dari 7 hingga 22 Februari.
JPS Kelantan sedia reka bentuk jambatan baharu Rong Chenok
JPS Negeri Kelantan telah menyediakan reka bentuk jambatan baharu bagi menggantikan jambatan di Kampung Rong Chenok, Rantau Panjang yang runtuh akibat banjir pada November tahun lepas.
Projek dalamkan dasar Sungai Sebiew perlu disegerakan - Tiong
Sistem tebatan banjir sedia ada, ada yang tidak mempunyai perancangan yang betul dan tidak lagi berupaya menjalankan fungsi yang sepatutnya.
2,062 mangsa banjir di Sabah, Sarawak masih berada di PPS
Sebanyak 2,062 mangsa banjir di Sabah dan Sarawak masih berlindung di 15 pusat pemindahan sementara (PPS) di kedua-dua negeri setakat 8 pagi ini.
Banjir Sabah, Sarawak: Baik pulih sekolah terjejas libatkan kos besar
Kementerian Pendidikan (KPM) menjangkakan kos membaik pulih keseluruhan sekolah dan premis yang mengalami kerosakan akibat banjir di Sabah dan Sarawak melibatkan jumlah perbelanjaan yang sangat besar.
Banjir di Sabah, Sarawak kembali meningkat pagi ini
Di Sarawak, mangsa banjir meningkat kepada 4,705 orang di 24 PPS berbanding 4,341 orang malam tadi.
Jumlah mangsa banjir di Johor, Sarawak, Sabah meningkat pagi ini
Di Johor, jumlah mangsa yang dipindahkan sedikit meningkat kepada 372 orang berbanding 364 orang malam tadi.
Banjir: Laluan Tapak Warisan Dunia Gua Niah tenggelam, Taman Negara Gunung Gading dilanda kepala air
Menurut Pengurus Besar SFC Abang Arabi Abang Aimran, pejabat Taman Negara Niah sendiri turut ditenggelami air.
Gelombang kedua banjir landa Bintulu - Bomba
Kawasan yang terjejas termasuk Kidurong Avenue, Taman Bilangan, Sungai Plan dan Jambatan Sebatang.