PEMINAT bola sepak ketika ini pastinya sudah maklum yang Cristiano Ronaldo telah menyertai kelab Arab Saudi, Al Nassr dengan kontrak selama dua tahun minggu lalu.
Selain daripada bayaran yang diterimanya, media antarabangsa juga melaporkan perpindahan ke Arab Saudi itu telah menyebabkan Ronaldo melanggar salah satu undang-undang ketat di negara Islam itu.
Di Arab Saudi, pasangan yang belum berkahwin tidak dibenarkan tinggal serumah, namun ia nampaknya tidak menjadi masalah buat Ronaldo dan pasangannya, Georgina Rodriguez.
Menurut agensi berita Sepanyol EFE, melihat kepada status 'bintang' Ronaldo, hukuman ke atasnya berkemungkinan besar tidak akan dikuatkuasakan.
EFE turut memetik dua peguam Arab Saudi, yang menjangkakan pihak berkuasa tidak akan mengambil sebarang tindakan terhadap bekas bintang Manchester United itu.
"Walaupun undang-undang masih melarang bersekedudukan tanpa ikatan perkahwinan, pihak berkuasa tidak mahu menganiaya sesiapa. Sudah tentu undang-undang ini digunakan apabila ada masalah yang timbul atau perbuatan jenayah," kata seorang peguam.
"Pihak berkuasa Arab Saudi hari ini tidak campur tangan dalam perkara ini apatah lagi membabitkan warga asing, tetapi undang-undang terus melarang bersekedudukan," tambah seorang peguam lain.
Ronaldo bertemu Georgina semasa bermain untuk kelab Sepanyol, Real Madrid pada 2016 dan mereka mempunyai dua anak, Bella dan Alana. Dia juga mempunyai tiga lagi anak, Cristiano Jr dan pasangan kembar Eva dan Mateo.
Agensi
Sat Jan 07 2023

Arab Saudi tidak benar pasangan yang belum berkahwin tinggal serumah, namun ia nampaknya tidak menjadi masalah buat Ronaldo dan pasangan. - REUTERS/Ruben Sprich
AWANI Pagi: Berita tumpuan & menarik di astroawani.com [7 Mac 2025]
Antara fokus Awani Pagi bersama Afiezy Azaman & Amirul Aiman
1. SPR bermesyuarat tentukan tarikh penting PRK DUN Ayer Kuning
2. UMNO tiada kaitan dengan siasatan SPRM terhadap Ismail Sabri
3. RUU Iltizam Kecekapan Perkhidmatan Kerajaan 2025 dilulus
1. SPR bermesyuarat tentukan tarikh penting PRK DUN Ayer Kuning
2. UMNO tiada kaitan dengan siasatan SPRM terhadap Ismail Sabri
3. RUU Iltizam Kecekapan Perkhidmatan Kerajaan 2025 dilulus

Trump rancang batal status undang-undang sementara warga Ukraine
Berita mengenai potensi berlaku perubahan status itu membuatkan komuniti Ukraine di New York berasa takut dan bersiap sedia.

9,500 rakyat Palestin masih ditahan di penjara Israel
3,405 rakyat Palestin ditahan tanpa tuduhan atau perbicaraan di bawah dasar kontroversi Israel yang dikenali sebagai tahanan pentadbiran.

Batik Air tawar penerbangan tambang tetap ke Sabah, Sarawak sempena Aidilfitri
Loke berkata inisiatif berkenaan menyediakan pilihan perjalanan yang adil, telus dan berpatutan semasa kemuncak waktu perayaan.

D'Tandoor, MAHAR umum kerjasama jangka panjang usaha kemanusiaan Gaza
Kerjasama itu bertujuan meringankan penderitaan rakyat Gaza dengan menyediakan bantuan makanan, ubat-ubatan dan keperluan asas.

Kerajaan pertimbang pembenihan awan alternatif padam kebakaran ladang kelapa
Bagaimanapun, usaha itu bergantung kepada keperluan dan cuaca selain perlu bincang lebih dulu dengan METMalaysia dan JBPM.

Ibu nekad redah banjir bersama bayi berusia 21 hari
Nur Hijrah yang memiliki tiga anak berkata dia menganggap banjir yang berlaku sebagai ujian terutama pada Ramadan.

UK tarik balik sekatan ke atas bank pusat Syria, firma petroleum
Pejabat luar Britain tidak memberikan alasan mengenai penghapusan sekatan itu dan tidak segera memberi respons kepada permintaan untuk komen.
Tiada ‘gunung sampah’ di New Delhi menjelang 2026
Ibu negara India, New Delhi, berjanji untuk membersihkan satu daripada tapak timbunan sampah terbesarnya menjelang 2026, sebagai sebahagian daripada rancangan untuk menghapuskan tapak pelupusan yang mencacatkan pemandangan bandar raya itu.
Kanada akan terus berdepan perang perdagangan dengan AS
Kanada akan terus terlibat dalam perang perdagangan dengan Amerika Syarikat menurut Perdana Menteri Justin Trudeau pada Khamis.
Trudeau menyatakan bahawa Kanada akan terus berunding dengan pegawai kanan pentadbiran Trump berkenaan tarif yang dikenakan Washington terhadap import dari Kanada.
Trudeau menyatakan bahawa Kanada akan terus berunding dengan pegawai kanan pentadbiran Trump berkenaan tarif yang dikenakan Washington terhadap import dari Kanada.

Ronaldo beri bayangan terus beraksi untuk Portugal
CRISTIANO Ronaldo memberi bayangan dia akan terus bermain untuk Portugal selepas pasukan itu tersingkir dari kejohanan Euro 2024.

Ronaldo kahwin kali ketiga
Legenda bola sepak, Ronaldo Nazario secara rasmi berkahwin dengan model Celina Locks berusia 33 tahun di Ibiza hujung minggu lalu.

Piala Dunia Qatar: Guardiola tolak peluang kendali Brazil
Ronaldo mendedahkan Brazil cuba menawarkan Pep Guardiola untuk menjadi ketua jurulatih baharu mereka sebelum pengurus Manchester City itu memperbaharui kontraknya.

Legenda Brazil, Ronaldo, dedah sedang bertarung dengan kemurungan
Bekas bintang PSV, Barcelona, Inter Milan dan Real Madrid itu diiktiraf umum sebagai antara pemain terbaik dalam generasinya.

Ronaldo tunai janji berbasikal 500km selepas Real Valladolid naik liga
Pucelanos akan beraksi dalam saingan liga tertinggi Sepanyol berkenaan selepas menamatkan saingan Segunda di tangga kedua.

Bintang Brazil Ronaldo positif COVID-19
Ronaldo, pemenang Piala Dunia dua kali, tidak dapat menyertai sambutan ulang tahun ke-101 Cruzeiro, kelab Brazil kepunyaannya, selepas disahkan dijangkiti COVID-19.

Kelayakan Piala Dunia: Neymar jadikan Peru mangsa, hampiri rekod penjaring terbanyak Brazil
Neymar menyamai rekod jaringan Ronaldo untuk menduduki senarai penjaring kedua terbanyak Brazil selepas menyempurnakan sepakan penalti ketika membenam Peru.

Ronaldo gantung but tahun depan?
Kapten Portugal berusia 37 tahun ini sebenarnya masih tidak pasti bila mahu menggantung but, tetapi menegaskan, dia masih ghairah mencipta sejarah.

Sepuluh calon Pemain Terbaik Tahunan FIFA 2019 diumum
Lionel Messi, Cristiano Ronaldo sekali lagi disenarai, kali ini turut disertai antaranya Mohamed Salah, Virgil van Dijk, Eden Hazard. Harry Kane pun ada.

Saya belum bertaraf Galactico, kata Hazard
Pemain baharu, Real Madrid, Eden Hazard rendah diri, anggap dirinya belum bertaraf Galactico namun akan cuba untuk mencapai status itu.