KUALA LUMPUR: Pelabur asing menjadi pembeli bersih di Bursa Malaysia minggu lalu dengan perolehan ekuiti bernilai RM570.9 juta selepas mencatatkan jualan bersih selama dua belas minggu berturut-turut, kata MIDF Research.
Dalam Laporan Aliran Dananya untuk minggu berakhir 14 Julai 2023, ia menyatakan minat pelabur asing bermula pada Rabu, menyaksikan aliran masuk bersih sebanyak RM84.2 juta.
Ini seiring pengeluaran data ekonomi Malaysia yang positif termasuk peningkatan sektor perdagangan borong dan runcit dalam nilai jualan bulanan sebanyak 6.6 peratus tahun ke tahun kepada RM138.0 bilion pada Mei 2023.
Sektor pembuatan negara turut mempamerkan pertumbuhan 3.3 peratus tahun ke tahun dalam nilai jualan kepada RM146.8 bilion pada bulan yang sama.
"Aliran masuk bersih berterusan pada Khamis dan Jumaat, dengan jumlah tertinggi dicatatkan pada Jumaat sebanyak RM468.9 juta -- menandakan aliran masuk bersih tertinggi sejak 28 Feb 2022, sebelum kenaikan kadar faedah Rizab Persekutuan AS," kata MIDF Research.
Tiga sektor teratas yang menyaksikan aliran masuk asing bersih ialah teknologi (RM115.0 juta), pengangkutan dan logistik (RM102.0 juta) dan perladangan (RM97.0 juta).
Sebaliknya, tiga sektor yang mencatatkan aliran keluar bersih asing ialah penjagaan kesihatan (-RM29.7 juta), REIT (-RM10.2 juta) dan tenaga (-RM7.1 juta).
Setakat tahun ini, pelabur asing telah menjadi penjual bersih ekuiti domestik selama 21 daripada 28 minggu, dengan jumlah aliran keluar bersih RM3.88 bilion.
Sementara itu, pelabur institusi tempatan pula berubah menjadi penjual bersih ekuiti domestik dengan sejumlah RM308.0 juta minggu lalu direkodkan selepas belian bersih selama dua belas minggu berturut-turut.
"Mereka telah menjadi pembeli bersih ekuiti domestik selama 21 daripada 28 minggu, dengan jumlah aliran masuk bersih RM3.62 bilion setakat tahun ini," katanya.
Peruncit tempatan turut menjadi penjual bersih ekuiti tempatan dengan sejumlah RM262.9 juta minggu lepas. Ia telah menjadi pembeli selama 15 daripada 28 minggu, mencatatkan jumlah belian bersih sebanyak RM253.5 juta setakat tahun ini.
Dari segi penyertaan, terdapat peningkatan dalam purata volum dagangan harian (ADTV) oleh peruncit (19.9 peratus), institusi tempatan (22.4 peratus) dan pelabur asing (33.7 peratus).
-- BERNAMA
Bernama
Mon Jul 17 2023

Minat pelabur asing bermula pada Rabu, menyaksikan aliran masuk bersih sebanyak RM84.2 juta. - MIDF Research
Calon BN sudah disenarai pendek - Ahmad Zahid
Calon Barisan Nasional (BN) bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Ayer Kuning, April ini telah disenarai pendek dan akan diumumkan seminggu sebelum tarikh penamaan calon.
Lebih 10,000 meriahkan majlis berbuka puasa bersama PM
Lebih 10,000 hadirin termasuk golongan agamawan dan asnaf berkesempatan berbuka puasa bersama Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin di Putrajaya, pada Isnin.
Inisiatif SMJ: Kerajaan negeri fokus bangunkan, perbaiki keperluan asas
Agenda pembangunan Sabah melalui Hala Tuju Sabah Maju Jaya (SMJ) kini berada di landasan yang betul dan menampakkan hasil positif.
Sultan Nazrin rasmi Masjid Tuminah Hamidi
Sultan Perak Sultan Nazrin Muizzudin Shah berkenan merasmikan Masjid Tuminah Hamidi dan majlis berbuka puasa sempena bulan Ramadan di Bagan Datuk.
26 rakyat Malaysia diselamatkan di Myanmar dihantar pulang esok
Kumpulan kedua 26 rakyat Malaysia yang diselamatkan daripada sindiket penipuan pekerjaan di Myanmar dijangka dihantar pulang esok, menurut Kedutaan Besar Malaysia di Thailand.
Mangsa banjir di sabah meningkat kepada 4,555 orang malam ini
Jumlah mangsa banjir yang berlindung di pusat pemindahan sementara (PPS) di Sabah meningkat kepada 4,555 orang daripada 1,493 keluarga setakat 8 malam ini berbanding 4,159 orang daripada 1,362 keluarga pada 4 petang tadi.
Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Sabah dalam kenyataan memaklumkan lapan PPS di Tenom menempatkan 1,162 orang daripada 435 keluarga.
Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Sabah dalam kenyataan memaklumkan lapan PPS di Tenom menempatkan 1,162 orang daripada 435 keluarga.
Dua tertuduh dakwa dipaksa buat pengakuan
Dua tertuduh dalam kes bunuh pelajar Kolej Vokasional Lahad Datu, Mohamad Nazmie Aizzat Mohd Narul Azwan atau dikenali sebagai Ijat, memberitahu Mahkamah Tinggi Tawau bahawa mereka telah dipaksa membuat pengakuan berhubung kematian mangsa.
Leraikan pergaduhan, pengawal keselamatan dilanggar kereta
Seorang pengawal keselamatan sebuah pusat hiburan mengalami patah di bahagian pinggul akibat dilanggar kereta ketika cuba meleraikan pergaduhan, di Bandar Botanik, Klang awal pagi semalam.
[TERKINI] Laman X berdepan gangguan, gagal diakses
Platform media sosial milik jutawan teknologi Elon Musk, X berdepan gangguan di beberapa bahagian dunia, termasuk malaysia, pada Isnin.
Downdetector melaporkan, bilangan laporan gangguan meningkat kepada lebih 40,000 selepas berkurangan pada petang Isnin.
Downdetector melaporkan, bilangan laporan gangguan meningkat kepada lebih 40,000 selepas berkurangan pada petang Isnin.
Kenderaan barangan dilarang guna jalan raya
Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan melaksanakan penguatkuasaan Larangan Pemanduan ke atas Kenderaan Barangan sempena sambutan Aidilfitri selama empat hari.

Bursa Malaysia dibuka tinggi
Pada 9.10 pagi, FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) naik 3.68 mata kepada 1,619.08 daripada 1,615.40 semalam.

Dana asing dijangka rangsang Bursa Malaysia minggu depan
Kembalinya dana asing ke rantau ini dijangka memberikan rangsangan kepada Bursa Malaysia minggu depan.

Ringgit ditutup tinggi jejaki pasaran ekuiti positif
Ringgit ditutup tinggi berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) hari ini, menjejaki sentimen positif di pasaran ekuiti, kata penganalisis.

Bursa Malaysia akhiri dagangan 2023 ditutup pada paras terendah intra hari
Bursa Malaysia mengakhiri dagangan 2023 dengan ditutup pada paras terendah intra harinya pada 1,454,66 hari ini berbanding paras pembukaan hari pertamanya tahun ini pada 1,488.54.

Belian bersih dana asing di Bursa Malaysia meningkat - MIDF
Pelabur asing menjadi pembeli bersih di Bursa Malaysia minggu lalu dengan perolehan ekuiti bernilai RM570.9 juta.

Pelabur asing kembali ke Bursa Malaysia, beli RM11.5 juta ekuiti minggu lepas - MIDF
Bursa Malaysia menyaksikan kehadiran semula dana asing pada minggu lepas dengan pembelian bersih ke atas ekuiti tempatan bernilai RM11.5 juta.

Dana asing dijangka kembali ke pasaran Asia termasuk Malaysia - Rakuten Trade
Kenny Yee berkata, indeks petunjuk utama FBM KLCI dijangka mencecah 1,630 mata berdasarkan penilaian PE sebanyak 15.5 kali.

Aliran masuk dana asing berterusan untuk minggu keenam berturut-turut - MIDF Research
Bursa Malaysia terus menyaksikan aliran masuk dana asing untuk minggu keenam berturut-turut bagi minggu berakhir 26 Ogos.

Pelabur asing kuasai RM75.7 juta bersih ekuiti tempatan minggu lepas
Bursa Malaysia memulakan minggu urus niaga dengan baik, menyaksikan dana asing membeli sejumlah RM98.9 juta bersih ekuiti tempatan pada Isnin.

Pelabur asing masih 'takut' dengan Bursa Malaysia
Bursa Malaysia mengalami penarikan keluar dana asing terbanyak di Asia sejak setahun lalu